Na minulo vroče sobotno popoldne je bil večji del prostorov za piknike, ki jih v najem oddaja RIC Sava, zaseden. Na njih je potekalo vse, od otroških rojstnih dnevov do praznovanja okroglih osebnih jubilejev in službene zabave. Vsebina dogodkov, ki jih gostijo, kot so povedali v Javnem zavodu Šport Ljubljana, upravljalcu pikniških prostorov ob Savi, so tudi sicer večinoma družinska srečanja, službena druženja in otroški rojstni dnevi. Imeli pa so tudi že kakšno fantovščino in dekliščino, medtem ko junija pri njih potekajo predvsem zaključni pikniki šol in vrtcev. Po spomladanskem in zgodnjepoletnem vrhuncu sezone piknikov se obisk pri njih ponovno poveča konec avgusta in se nadaljuje, dokler je lepo vreme.

24.08.2024 Piknik prostor RIC Sava.

Senco med peko na žaru si ljudje zagotovijo s senčniki. Foto: Nik Erik Neubauer

Greta Fuchsjäger, udeleženka piknika: Tako redko se vidimo, in ker smo se v tej sestavi nazadnje dobili pred sedmimi leti, smo rekli, da je zdaj res že skrajni čas za druženje.

In tako so se na avgustovsko soboto za piknik ob Savi odločili tudi v mladem podjetju, udeleženci pa so se ob našem obisku območja za piknike še zbirali. Organizatorja, vodji podjetja, sta bila že tam, prihajajoče pa je čakala s pijačo obložena miza. Hrano so za prvo rudno naročili, saj kot je povedal eden od organizatorjev druženja Marko Vidič, si ni želel vsega dneva preživeti v dimu, zato si je nameraval za pečenje na žaru vzeti čas pozno popoldne. Na glasbenem meniju, kot so napovedali, se je obetal širok nabor, »vse, od slovenske narodne do 'ex jugo' in rapa, poleg tega pa imamo tudi nekaj alternativcev«, so povzeli prisotne glasbene okuse.

Žar24.08.2024 Piknik prostor RIC Sava.

Pečenje na prostoru za piknike ob Savi. Foto: Nik Erik Neubauer

Sicer pa je zbrana službena ekipa pritrdila, da so »druženje na prostem, hrana, pivo, šport in glasba« to, zaradi česar so pikniki tako priljubljeni. Na pikniških prostorih ob Savi, kot je dejal eden od udeležencev službenega žura, pa je poleg bližine reke plus to, da imajo urejeno tudi igrišče za odbojko.

24.08.2024 Piknik prostor RIC Sava.

»Zame je žar samo na oglje, nič električnega in plinskega,« pravi mojstrica žara Mojca. Foto: Nik Erik Neubauer

Čas za druženje

Že ob 10. uri – prostore za piknikovanje, ki jih je skupno deset, je mogoče najeti med 10. in 21. uro – se je ob mizi zbrala družba dolgoletnih prijateljev. Povod so bile tri 60-letnice, pobuda pa predvsem zavedanje, kako pomembno si je vzeti več časa za druženje. »Tako redko se vidimo, in ker smo se v tej sestavi nazadnje dobili pred sedmimi leti, smo rekli, da je zdaj že res skrajni čas za to,« je razlog za druženje podala Greta Fuchsjäger. Končna spodbuda pa so bile besede enega od slavljencev, ki je ob dogovarjanju za piknik podčrtal hitro odtekanje časa: »V življenju imamo še pet minut, zato moramo vsak dan sproti praznovati.« Kot je dodala Simona Gričar: »Res ne veš, kaj bo jutri …«​ Fuchsjägrova pa je pripomnila, da so to, kar ostane, spomini na ljudi, na druženja in »ne na ležanje doma«.

24.08.2024 Piknik prostor RIC Sava.

Na prostoru za piknike se je že dopoldne zbrala družba dolgoletnih prijateljev. Foto: Nik Erik Neubauer

Tako je o času in življenju premlevala družba za mizo, v tem duhu pa ob spremljanju druženja v okolici naredila še manjšo medkulturno primerjavo. »Ravno prej smo se pogovarjali, kako smo Slovenci malce preveč zakrknjeni, ko gledam enega od sosednjih prostorov za piknike, kako so družine in prijatelji drugih narodnosti lahko bolj povezani. Tamle je okrašen napis, da praznujejo otrokovo eno leto. Kakšen velik dogodek so naredili in koliko ljudi se je zbralo. Podobno spremljam tudi pri sosedi Rominji, saj pri njih na veliko praznujejo, in to vsak rojstni dan, ne le okroglih, ko se dobi vsa družina. Tako se potrudijo in si vzamejo čas. Prav občudujem jih, kako so povezani in kako živijo za te trenutke,« je še dejala Greta Fuchsjäger. Ob tem je sogovornica napeljala na kulturne in družbene odtenke praznovanj in različnih druženj, pri čemer je geografski in kulturni zemljevid piknikov zelo širok. Ta globalni fenomen druženja na prostem je poln posameznih tradicij, življenjskih slogov in običajev.

Abraham24.08.2024 Piknik prostor RIC Sava.

Senco med peko na žaru si ljudje zagotovijo s senčniki. Foto: Nik Erik Neubauer

Merisa Sušić, udeleženka piknika: Prišlo bo le 15 sorodnikov, le majhen del družine. Če bi se zbrali vsi, bi potrebovali tri takšne prostore za piknike.

Družinsko praznovanje abrahama

Za družinsko slavje ob 50. rojstnem dnevu so se temeljito pripravili tudi na še enem od prostorov za piknike ob Savi, ki jih združuje zelenica. Medtem ko so čakali še na preostale družinske člane, so na prinesenem gorilniku v džezvi že skuhali turško kavo in mizo obložili z doma pečenimi hurmašičami in piškoti. Za kasneje, po glavni jedi, so med drugim čakale še domače baklave. Na žaru, kjer so se zaradi pripekanja sonca med pečenjem morali znajti s senčnikom, pa so že cvrčale perutničke. Solate, različna zelenjava in še vsi drugi spremljevalci mesa pa so še skrbno zapakirani v senci čakali na preostale udeležence.

24.08.2024 Piknik prostor RIC Sava.

Priprave na družinsko praznovanje abrahama.Foto: Nik Erik Neubauer

Ta pikniški prostor so izbrali po priporočilu prijateljev, je povedala Zlata Šahinović, žena slavljenca Emirja. Merisa Sušić pa je dodala, da je 15 sorodnikov, ki se jih je v soboto zbralo, le majhen del družine. »Če bi se zbrali vsi, bi potrebovali tri takšne prostore za piknike,« je ponazorila. Ob tem pa še dodala, da imajo pogosta družinska druženja. »Pri nas nima kosila samo ena družina, temveč se zberemo vsi, dvajset nas je. Pa ni treba, da je kaj posebnega,« je še povedala Merisa Sušić, ob tem pa v pričakovanju praznovanja napovedala, da bodo najverjetneje plesali tudi kolo. K čemur je Zlata Šahinović pristavila, da se jim bo ob tem najbrž pridružil še kdo s sosednjih piknikov. »Ker je to balkanska miselnost. Eden začne in potem se priključijo še drugi,« je veselje do druženja strnila sogovornica.

Alkohol24.08.2024 Piknik prostor RIC Sava.

Pikniški prostori ob Savi zahtevajo precej organizacije in nekaj iznajdljivosti, saj so opremljeni le z zidanim žarom, mizami in klopmi in so brez elektrike. Foto: Nik Erik Neubauer 

Mojstrica žara za svoj rojstni dan

Med prevladujočimi mojstri žara na sobotnih piknikih ob Savi, kar je tudi siceršnja družbena slika v delitvi dela na tovrstnih druženjih, ko je žar večinoma v domeni moških, solate in druge priloge ter sladice pa žensk, smo naleteli na mojstrico žara. »Moj oče je užival v pečenju na žaru in zdaj, ko je pokojen, sem to podedovala po njem. Predal mi je znanje in tudi sama v tem uživam. Zame je žar samo na oglje, nič električnega ali plinskega,« je med pripravami za pečenje na ognju, za kar je prinesla drva, malo sekiro in oglje, dejala Mojca M. Ob tem je tudi pritrdila, da je čar priprave hrane na žaru ta, da vključuje druženje. »To je zabava. Če zažgeš, zažgeš, če je surovo, je surovo,« se je pošalila sogovornica, ki se je za praznovanje svojega 50. rojstnega dne odločila prav za piknik. Za žur pa so imeli pripravljen tudi zvočnik, na tapeti pa vse vrste glasbe. »Poslušali bomo vse, kar je komu všeč, ker smo družba z različnih koncev in ima vsak svoje želje,« je še obetajočo se raznovrstnost glasbenih svetov napovedala slavljenka. Na vprašanje, ali pričakuje tudi plesanje, pa je njena prijateljica Maja A. v hipu navdušena izstrelila, da bo ona zagotovo plesala. Obetalo se je torej sproščeno vzdušje. To, kar je tako ali tako del druženja na prostem, v naravi, kot je poudarila Maja.

24.08.2024 Piknik prostor RIC Sava.

Ob družinskih druženjih in praznovanjih rojstnih dni je minulo soboto na prostorih za piknike ob Savi potekalo tudi službeno druženje. Foto: Nik Erik Neubauer

Priporočamo