Ljubljanski svetniki bodo na prvi popočitniški seji 30. septembra med drugim odločali o spremembi odloka o posebni rabi javnih površin v lasti Mestne občine Ljubljana. Ena od sprememb, ki jih predlaga občinski oddelek za gospodarske dejavnosti in promet, se nanaša na postavitev utic za peko kostanja. Občina predlaga, da bi lokacije za peko kostanja po novem oddali za največ štiri zaporedna leta. Izbrani uporabnik posamezne lokacije bi utico v teh štirih letih lahko postavil vsako leto od 1. oktobra do 31. januarja.

Iz gradiva za mestni svet je razvidno, da predlog sprememb odloka o javnih površinah uvaja še dve novi prepovedi. In sicer, da na javnih površinah ne bo dovoljeno postavljati samopostrežnih avtomatov, prav tako ne bo dovoljeno izvajati promocijske aktivnosti za prodajo izdelkov ali blagovnih znamk.

Utice za peko kostanja do zdaj oddajali za eno sezono

Doslej je občina najemnike za posamezno lokacijo za peko kostanja iskala vsako leto posebej z javno dražbo lokacij. Iz gradiva za mestni svet je razvidno, da želi občina površine za peko kostanja odslej oddajati za štiri in ne več za eno sezono, ker hoče poenotiti pogoje za uporabo javnih površin, ki jih oddaja z javnimi dražbami. Po tej poti občina oddaja na primer pravico do uporabe javne površine za postavitev gostinskega vrta, ki ni povezan z gostinskim obratom (takšen primer je kavarna Tromostovje na Prešernovem trgu). Veljavni odlok določa, da površino za tak gostinski vrt mestna občina odda za največ štiri leta. Če bo mestni svet potrdil predlagane spremembe, bo občina še javne površine, na katerih je dovoljena postavitev kioskov, oddajala za štiri leta, in ne več za pet.

Občina želi poenotiti tudi čas podeljevanja pravice do uporabe javne površine, ki jo uporabniki pridobijo z izdajo dokončnega dovoljenja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet. Tudi v teh primerih bi po novem občina pravico podeljevala za največ štiri leta. Občina izdaja dovoljenja denimo za uporabo javne površine za postavitev vozičkov za prodajo mandljev, opreme, cvetličnih korit, športne in turistične infrastrukture ter za prirejanje razstav (ki jih organizira občina ali njeni javni zavodi).

Globe za postavljanje samopostrežnih avtomatov

Iz gradiva za mestni svet je razvidno, da predlog sprememb odloka o javnih površinah uvaja še dve novi prepovedi. Če bodo svetniki podprli spremembo odloka, po novem na javnih površinah izrecno ne bo več dovoljeno postavljati samopostrežnih avtomatov, prav tako ne bo dovoljeno izvajati promocijske dejavnosti za prodajo izdelkov ali blagovnih znamk. »V praksi se pojavljajo primeri, ko stranke na javni površini izvajajo promocijske aktivnosti za prodajo izdelkov ali blagovnih znamk, kot na primer promocija telefonov, športnih copat, parfumov in podobno, in ko stranke na javni površini postavljajo samopostrežne avtomate, kot na primer za jajca, mleko in podobno, kar pa skladno z odlokom ni dovoljeno,« je občinski oddelek za gospodarske dejavnosti in promet zapisal v obrazložitvi te predlagane spremembe. Predlagal je še uvedbo glob za navedeni prepovedi. Posamezniku, ki bi kršil novi prepovedi, bi grozila globa 250 evrov, pravni osebi ali samostojnemu podjetniku pa 1500 evrov, pri čemer bi odgovorna oseba morala plačati še 800 evrov.

Če bo mestni svet navedene spremembe na seji potrdil po hitrem postopku, bodo začele veljati dan po objavi v uradnem listu. Že sklenjene pogodbe za oddajo javnih površin oziroma izdana dovoljenja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet bodo ostala v veljavi do konca sklenjenega pogodbenega obdobja oziroma do poteka njihove veljavnosti. 

Petkovškovo nabrežje bo tudi uradno v celoti območje za pešce

V veljavnem odloku, ki ureja področje rabe javnih površin v lasti Mestne občine Ljubljana, je kot območje za pešce opredeljen samo del Petkovškovega nabrežja od Tromostovja do Resljeve ceste. Na preostanku Petkovškovega nabrežja do Rozmanove ulice sta bila do poletja 2022 motorni promet in parkiranje dovoljena. Po koncu prenove Roga in tega dela Petkovškovega nabrežja med Resljevo in Rozmanovo ulico pa motorni promet ni več zaželen na tem območju. S predlagano spremembo odloka želi občina celotno Petkovškovo nabrežje tudi formalno razglasiti za območje za pešce.

Priporočamo