S 1. septembrom se uradno odpira novo parkirišče tipa P+R (parkiraj avto in presedi na avtobus) ob Letališki cesti. Na njem je 110 parkirnih prostorov, od tega šest za invalide. Tako kot na drugih ljubljanskih parkiriščih tega tipa bodo vozniki za 1,3 evra na P+R Letališka lahko cel dan parkirali svoje osebno vozilo, v ceni pa bodo dobili še dve brezplačni vožnji z mestnim avtobusom. Ravno to parkirišče bo od 1. septembra naprej začetno oziroma končno postajališče za progi 7 in 27, je dejal namestnik direktorja Ljubljanskega potniškega prometa Rok Vihar.

Dodal je, da s septembrom ukinjajo progo 7L, ki je med prometnimi konicami vozila od Šmartinske do Letališke ceste. Proga 7 ne bo več imela končne postaje v Novih Jaršah, temveč bo ves dan vozila po Bratislavski in Letališki cesti do P+R Letališka oziroma obrnjeno v smeri proti Pržanu. Avtobusi na spremenjeni progi 7 bodo ustavljali na postajališčih Bratislavska (v bližini hotela Radisson Blu Plaza), Yulon in Leskoškova.

Proga 27 bo preusmerjena tako, da bo po novem vozila po zahodnem robu nakupovalnega središča BTC. Avtobusi na progi 27 iz Ameriške ulice ne bodo več zavili v Argentinsko ulico, temveč bodo vozili naravnost po Italijanski ulici, ulici Latinski trg, pri Emporiumu pa bodo zavili levo na Letališko cesto in pot nadaljevali do P+R Letališka oziroma obrnjeno v smeri proti nakupovalnemu središču Rudnik. Avtobusi bodo ustavljali na postajališčih BTC-Kristalna palača, BTC-Tržnica, BTC-Emporium, Yulon in Leskoškova.

Prevozi na klic na štirih manj obremenjenih progah

Vihar je dejal, da bo Ljubljanski potniški promet z 2. septembrom spremenil način izvajanja prevozov na progah 10, 16, 23 in 26, kjer v določenih delih dneva opažajo malo število ali celo nič potnikov. Za prevoze na vseh štirih progah bo Ljubljanski potniški promet objavil vozne rede, vendar bodo prevoze od ponedeljka do petka opravili, če bodo potniki pravočasno po telefonu naročili prevoz. Potniki bomo morali vsaj dve uri pred odhodom, ki je predviden v voznem redu posamezne proge, poklicati na številko 01 58 22 555 in naročiti prevoz. Ob naročilu storitve na klic bo potnik moral prometniku Ljubljanskega potniškega prometa sporočiti število potnikov, termin potovanja ter vstopno in izstopno postajo. Glede na število potnikov bo Ljubljanski potniški promet vožnjo opravil z električnim vozilom e-urban, kombijem ali mini avtobusom. »Cena storitve prevoza na klic je enaka, kot velja za mestni javni linijski prevoz potnikov, in sicer 1,3 evra. Plačilo za potovanje bo možno s terminsko in vrednostno kartico urbana ter mobilno aplikacijo urbana,« so sporočili v javnem podjetju.

Na progi 23 bodo prevoze v celoti izvajali kot prevoz na klic. Pri progah 10, 16 in 26 pa bodo avtobusi v določenih obdobjih dneva vozili kot običajno, v času, ko je potnikov manj, pa bodo opravljali prevoze na klic. Zato naj potniki pri načrtovanju poti na omenjenih progah pogledajo veljavne vozne rede in naj bodo pozorni na črko K pri odhodih avtobusov. Ta namreč označuje, da morajo potniki za te odhode pravočasno poklicati Ljubljanski potniški promet. Če se bo število potnikov na kateri od teh prog v prihodnosti povečalo, bodo pri Ljubljanskem potniškem prometu ukinili prevoze na klic in ponovno uvedli običajne prevoze, je omenil Vihar.

V Šiški uvedli sistem enosmernih ulic

Vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik je dejala, da so zaradi več pobud stanovalcev spremenili prometno ureditev na območju Šiške med Celovško cesto, ulico Na jami, Vodnikovo in Šišensko cesto. Več ulic so spremenili v enosmerne, in sicer gre za Freyerjevo, Tugomerjevo, Pavšičevo, Sternenovo, Scopolijevo in Gospodinjsko ulico ter Ulico Kneza Koclja. Uredili so hitrostne ovire, zarisali površine za kolesarjenje in parkirne prostore. Teh je po novem na voljo 220. Žitnikova je napovedala, da bodo v nadaljevanju zasadili še dodatna drevesa, v septembru pa bodo namestili parkomate.

Ker je omenjeno območje v parkirni coni 3, bo ura parkiranja stala 0,5 evra, stanovalci pa bodo lahko pridobili parkirno dovolilnico, je spomnil ljubljanski župan Zoran Janković. V tem območju prva dovolilnica stane 60 evrov na leto. Po naših informacijah je na tem območju v zadnjem času precej gneče in slabe volje, ki jo vozniki že ob jutrih izražajo s trobljenjem. Župan je priznal, da so dobili nekaj pritožb. Pripomnil je, da nekateri vztrajno vozijo v napačno smer, zato redarji tam že opravljajo nadzore. »Vem, da vsaka sprememba prinaša težave. Treba si je vzeti čas, se navaditi,« je dejal Janković. Žitnikova je omenila, da bo trenutni prometni režim veljal do konca leta, potem pa bodo preverili, ali je treba kar koli prilagoditi oziroma spremeniti.

Štiri nova ohišja za stacionarni radar

Vodja odseka za redarstvo pri ljubljanskem mestnem redarstvu Bojan Petek je povedal, da bodo postavili štiri nova ohišja za stacionarne radarje. Ohišje so že namestili na Dunajski cesti pri hiši z naslovom Pod klancem 8. Preostala tri ohišja bodo postavili v Tovarniški ulici, na Hradeckega cesti in v Ulici bratov Babnik. Mestno redarstvo ima v lasti šest stacionarnih merilnikov hitrosti, ki jih premešča med ohišji.

Z avtobusi na nogometno tekmo

Zaradi nogometne tekme med NK Olimpija in HNK Reka v četrtek ob 17. uri na stadionu Stožice bo Ljubljanski potniški promet uvedel posebno krožno progo, ki bo povezovala okoliška parkirišča, in sicer Žale I, II, III, IV in V, Kranjčeva in Gosarjeva. Avtobusi na tej progi bodo vozili po trasi Vojkova, Cesta Janeza Porente, del krožišča Tomačevo, Clevelandska, Tomačevska, Kranjčeva, Vojkova. Od 17. ure naprej bodo povečali število avtobusov z Bavarskega dvora do Novih Stožic, ustavljali pa bodo še na razstavišču. Po končani tekmi ob predvidoma 21.30 bodo okrepili avtobusne prevoze s postajališča Nove Stožice proti središču mesta.

Priporočamo