Noči v Stari Ljubljani bodo letos postregle s sicer manj obsežnim, a nič manj kvalitetnim mednarodno obarvanim programom. Na štirih prizoriščih, skrbno umeščenih v čarobni poletni ambient mestnega jedra, se bo zvrstilo enajst dogodkov, na katerih bo nastopilo več kot 70 umetnikov iz petih držav. Koncerti bodo potekali na Novem in Gornjem trgu, pod Plečnikovimi arkadami bodo potekali plesni dogodki, festivalski koncerti za najmlajše pa v Živalskem vrtu Ljubljana. Kot je že tradicionalno, bodo vsi dogodki za obiskovalce brezplačni, saj je eno glavnih vodil ustanove Imago Sloveniae kakovostne kulturne vsebine približati čim širšemu krogu someščanov in obiskovalcev Ljubljane.

Čompam otvoritveni koncert

Letošnji festival Noči v Stari Ljubljani bo v petek, 23. avgusta, ob 20. uri na osrednjem odru na Novem trgu odprl diptih z vrha slovenskega etna. Na dvojnem koncertu bodo zaigrali Čompe, šestčlanska zasedba iz Ljubljane, ki letos praznuje 30 let. Slovenskemu občinstvu jih ni treba posebej predstavljati, zagotovo pa lahko tudi tokrat pričakujete odličen etno kabaret, razglašeno uglašenost, sproščen in zabaven koncert, ki je obenem veliko več kot le to. Oder prvega večera si bodo delili s skupino Katalena, ki v originalni postavi nastopa že dobrih 22 let in je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali na festivalskem odru v državi, pa tudi kar precej potovala, v ZDA, Izraelu ter po večjem delu Evrope.

Tisti, ki se radi predajate jazzovskim harmonijam, boste v petek na Gornjem trgu lahko prisluhnili mednarodno zasedenemu kvintetu (Slovenija, Nemčija, Rusija) našega v Berlinu delujočega mladega skladatelja in trobentača Maja Kavška, ki bo predstavil svoj prvenec Galaterna. Zasedba, od katere lahko upravičeno pričakujemo izjemen koncert. V soboto bo Gornji trg ponudil bolj tradicionalno obarvan program. Pevka in glasbenica, ki z melanholično mehkobo spretno prepleta poezijo in tradicije drugih kultur, Katja Šulc, bo predstavila svoj najnovejši album West Wind Blow From Your Prairie Nest. Večer bo z belgijsko folk plesno glasbo v živahnem vzdušju sklenila slovensko-belgijska zasedba vrhunskih glasbenikov Soteska Pop Up Band z odličnimi godalci (Klemen Bračko, Deyan Muc itn.) v ospredju.

Vsi dogodki so za obiskovalce brezplačni, saj je eno glavnih vodil ustanove Imago Sloveniae kakovostne kulturne vsebine približati čim širšemu krogu someščanov in obiskovalcev Ljubljane.

Plečnikove plesne arkade

Pod Plečnikovimi arkadami na Adamič-Lundrovem nabrežju se obeta posebna glasbeno-vizualna izkušnja: nastopila bo najstarejša folklorna skupina iz Italije Val resia, ki je bila ustanovljena daljnega leta 1838. Posebej velja izpostaviti še projekt, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Slovensko filharmonijo, Živalskim vrtom Ljubljana in Zavarovalnico Vita, naslovljen Peter in volk v Živalskem vrtu. Osmišljen in iskriv koncert v izvedbi komornega orkestra Slovenske filharmonije bo mladim poslušalcem in njihovim spremljevalcem v Živalskem vrtu Ljubljana predstavil priljubljeno glasbeno pravljico Sergeja Prokofjeva. Koncert bo izveden trikrat, v petek popoldne ter v soboto dopoldne in popoldne. V primeru slabega vremena bosta sobotna koncerta prestavljena na nedeljo, 25. avgusta.

Festival bo potekal tudi v primeru dežja, saj bodo za brezskrbno uživanje v večernem dogajanju obiskovalkam in obiskovalcem na voljo brezplačni dežni plašči. 

Priporočamo