Prebivalce Šiške skrbijo načrti družbe C-Tower, ki namerava pozidati zemljišče v križišču Gospodinjske ulice in Celovške ceste, kjer je trenutno urejeno plačljivo križišče. C-Tower na tej lokaciji načrtuje gradnjo stanovanjsko-poslovne stolpnice, ki jo bo projektiral arhitekturni studio Arhitektura MJ, je potrdil projektni svetovalec iz družbe C-Tower Vladimir Dobrev. Objekt bo sestavljen iz treh delov: stanovanjske stolpnice, ki bo imela pritličje in 16 nadstropij, poslovnega dela, ki bo imel poleg pritličja še tri nadstropja, ter trgovskega dela, ki bo v pritličju. Novembra lani je Dobrev investicijo ocenil na okoli 25 milijonov evrov.

Načrtovana gradnja bo imela po mnenju neposrednih sosedov negativne posledice na njihovo bližnjo pa tudi širšo okolico. Ena od stanovalk bloka na Celovški cesti 143 nam je povedala, da jih skrbi, kako bo gradnja načrtovane stolpnice vplivala na statiko njihovega objekta. Bojijo se, da bi od investitorja težko izterjali odpravo poškodb, če bi do teh prišlo v času gradnje stolpnice. Ker gre za visoko stavbo, imajo pomisleke, kako bo z osončenjem njihovih stanovanj. Izpostavila je še vprašanje parkiranja. S sosedi dvomijo, da bo imela načrtovana stolpnica dovolj parkirnih prostorov glede na načrtovano število stanovanj in poslovnih prostorov. Če bo parkirnih prostorov premalo glede na parkirne normative, pa se bo poslabšal parkirni položaj na širšem območju tega dela Šiške, je opozorila sogovornica.

Dobrev je poudaril, da so že v pripravah na lani izvedeni javni natečaj za najboljšo krajinsko in arhitekturno rešitev za C-Tower morali obravnavati in izpolnjevati določene predpise. Med drugim so morali zagotoviti upoštevanje splošnih prostorskih predpisov, ki so od njih zahtevali tudi izdelavo študije osončenja in predlog varovanja gradbene jame. »Vključeni so bili v okviru pogojev javnega natečaja in so jih morali upoštevati vsi, ki so se prijavili na natečaj,« je pojasnil Dobrev. Zdi se mu nemogoče, da bi bil z občinskim podrobnim prostorskim načrtom kakšen gradbeni projekt potrjen, pa ne bi bil skladen z občinskimi prostorskimi predpisi glede osončenja, višine stavbe in zadostnega števila parkirnih prostorov. Ob tem velja omeniti, da je izvedbo natečaja za to lokacijo zahteval občinski prostorski načrt.

Parkiranje bi celovito rešile garažne hiše

Na Mestni občini Ljubljana in tudi pri Četrtni skupnosti Šiška smo preverili, ali načrtujejo kakšne bolj celovite rešitve, ki bi obravnavale širšo parkirno problematiko v Šiški. Odgovorili so, da je »javno parkirno mesto v neposredni bližini stanovanj le privilegij, ki pa ni vedno zagotovljen v kapacitetah, potrebnih za parkiranje vseh vozil. Treba se je zavedati, da je bilo v času, ko so bile grajene soseske, eno vozilo na dve stanovanji, danes pa je obrnjeno, saj ima vsako stanovanje vsaj dve vozili.«

Na občini so poudarili, da se s parkirno problematiko soočajo tudi v drugih četrtnih skupnostih, ne zgolj v Šiški. »Spomnimo, da smo problematiko na primer v Kosezah in na Fužinah želeli urediti tako, da smo stanovalcem ponudili zemljišča in pomoč pri ureditvi garažne hiše, kjer bi sicer morali kupiti parkirni prostor, vendar takšnega zanimanja stanovalcev ni bilo. Nakup garaže je dejansko edini način, da si občan lahko zagotovi lastno parkirno mesto,« so prepričani na občini.

»Civilne iniciative v Ljubljani so močne«

Šiškarji si želijo bolj transparentne priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje načrtovane gradnje, je dejala sogovornica. Na občini so povedali, da so aprila letos že imeli sestanek s stanovalci Celovške 143, na katerem so sklenili, da bodo vse študije javno objavljene, morebitne rešitve, ki terjajo dogovore z lastnikom zemljišča, pa bodo usklajevali z investitorjem. A naša sogovornica je dejala, da obljubljenih dokumentov še vedno niso prejeli.

»Civilne iniciative v Ljubljani so zelo močne in prav je tako. Ne vidim težav v tem, da ljudje, ki morda mislijo, da bo gradnja vplivala nanje, postavljajo vprašanja, da bi bolje razumeli situacijo. Navsezadnje je bolje postavljati vprašanja in pridobivati odgovore kot domnevati,« je pomisleke sosedov komentiral Dobrev. Dodal je, da kot investitor nameravajo prisluhniti tem vprašanjem, če in ko jim bodo postavljena, in jih bodo tudi obravnavali.

Četrtna skupnost Šiška nam je prek občinske službe za odnose z javnostmi sporočila, da bo svet četrtne skupnosti to zadevo obravnaval na svoji septembrski seji. Priznali so tudi, da se stanovalci v tem času veliko obračajo na četrtno skupnost za informacije, zato bodo na septembrsko sejo povabljeni tudi člani nadzornega odbora Celovške 143.

Pričakovali aktivnost četrtne skupnosti

Stanovalci so pričakovali, da se bo do načrtovanega projekta opredelila tudi Četrtna skupnost Šiška. A doslej z njihovega naslova niso prejeli odgovora. Četrtna skupnost nam je prek občinske službe za odnose z javnostmi sporočila, da bo svet četrtne skupnosti to zadevo obravnaval na svoji septembrski seji. Priznali so tudi, da se stanovalci v tem času veliko obračajo na četrtno skupnost za informacije, zato bodo na septembrsko sejo povabljeni tudi člani nadzornega odbora Celovške 143. Ko bo javno razgrnjen dopolnjeni osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta za to območje, bo svet četrtne skupnosti obravnaval osnutek in se do njega opredelil, so še sporočili s četrtne skupnosti. 

Priporočamo