To jesen bo Mestna občina Ljubljana odprla prenovljeno Vodnikovo domačijo v Šiški. Iz občinske službe za razvojne projekte in investicije ter oddelka za kulturo so sporočili, da so konec avgusta od izvajalca prenove, družbe Lesnina MG oprema, prevzeli prenovljeno hišo literature in da se uporabnik zavod Divja misel že seli nazaj v svojo šišensko bazo. »Odprtje bo predvidoma jeseni. Obiskovalce počasi navajamo na (ponovno) spremembo lokacije; tako bo zavod Divja misel vsebine prenovljene Vodnikove domačije predstavil na festivalu Cela Šiškarija med 7. in 13. septembrom,« so napovedali na občini.

Divja misel v sredo, 11. septembra, ob 17. uri pripravlja vodstvo z ustvarjalci po prenovljeni Vodnikovi domačiji. »Po ogledu bo čas tudi za klepet in vaše ideje o tem, kaj bi Vodnikova domačija, hiša knjig in ilustracij, še lahko bila,« so v napovedi dogodka sporočili iz zavoda Divja misel, ki prek elektronske pošte prijava@divjamisel.org zbira prijave za sredin sprehod po domačiji. Divja misel je program med prenovo izvajala na začasni lokaciji v središču mesta, in sicer v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi 7.

Ljubljanska občina je objavila nov javni ciljni razpis za izbor programskega upravitelja Vodnikove domačije v Šiški za obdobje do konca leta 2029, ki bo hkrati domačijo dobil v brezplačno uporabo.

 

Projekt prenove Vodnikove rojstne hiše je občina z javnim naročilom zaupala družbi Lesnina MG oprema. V januarja lani sklenjeni gradbeni pogodbi je bilo predvideno, da bo prenova končana do najpozneje konca avgusta istega leta in da bo stala nekaj več kot 1,9 milijona evrov z davkom na dodano vrednost.

Gradnja je trajala približno devet mesecev dlje, saj je bilo uporabno dovoljenje izdano v začetku letošnjega junija. Sledili sta še dobava in vgradnja pohištva ter avdiovizualne opreme. Na vprašanje, kaj je bil vzrok za takšno zamudo pri prenovi, so na občini odgovorili, da je bilo treba gradbeno-tehnična dela prilagajati stanju na terenu. Pogodbena vrednost del pa se je zvišala za slabih 425.000 evrov z davkom. Junija letos so iz občinske službe za razvojne projekte in investicije pojasnili, da je bil aneks v manjši meri sklenjen zaradi zvišanja vrednosti gradbenih del, v osnovi pa se je nanašal na dobavo in vgradnjo avdiovizualne opreme. Ta oprema »je bila iz osnovnega projekta izvzeta, ker v času sklenitve pogodbe ni bil dokončno definiran program in s tem tudi ne oprema, ki je potrebna za izvajanje programa«, so sporočili z občine.

S koncem letošnjega leta se bo Divji misli iztekla pogodba za programsko upravljanje Vodnikove domačije. Ljubljanska občina je zato že objavila nov javni ciljni razpis za izbor programskega upravitelja od začetka leta 2025 do konca leta 2029, ki bo hkrati domačijo dobil v brezplačno uporabo. Izbrani upravitelj bo moral skrbeti za hranjenje in popularizacijo dediščine Valentina Vodnika, krepiti domačijo kot center branja, pisanja in pripovedovanja, izvajati program Ljubljana – mesto literature, skrbeti za spodbujanje bralne kulture pri različnih ciljnih skupinah prebivalstva s popularizacijo literature, branja, pripovedovanja in ilustracije. Občina pričakuje, da se program Vodnikove domačije povezuje z lokalnim okoljem, četrtno skupnostjo, vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami ter Univerzo v Ljubljani. Želijo si, da domačijo letno obišče najmanj 3000 obiskovalcev, je razvidno iz razpisa. Rok za prijavo na ciljni razpis je 1. oktober. 

Priporočamo