Predsednica odbora za pripravo Evropskega tedna mobilnosti Jelka Žekar je dejala, da Mestna občina Ljubljana, njeni javni zavodi ter podjetja v sodelovanju z raznimi društvi in nevladnimi organizacijami v okviru letošnjega tedna mobilnosti pripravljajo več kot 100 dogodkov. Teden mobilnosti bo letos potekal med 16. in 22. septembrom, tradicionalno pa se bo končal z dnevom brez avtomobila, ko bo vožnja z mestnim avtobusom brezplačna za vse potnike. Občina bo med 15. in 22. septembrom vsem vrtcem in šolam v Ljubljani omogočila brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi na prireditve v sklopu tedna mobilnosti, je razvidno s spletne strani ljubljanske občine.

Občina v okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti uvaja 12 trajnih ukrepov. Med pomembnejšimi je zagotovo zaris rumenega pasu na Tržaški cesti med Viško cesto in Trgom mladinskih delovnih brigad v smeri proti središču mesta. S tem ukrepom naj bi skrajšali potovalni čas avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). Župan Zoran Janković je dejal, da bo rumeni pas na Tržaški cesti dolg približno toliko kot na Dunajski cesti. Dodal je, da na Tržaški cesti, podobno kot tudi na Dolenjski in Šmartinski, sicer ni večjih prometnih težav in da načeloma zaris rumenega pasu na njej ni nujen. Kljub temu so se za ta ukrep odločili, da vidijo, kako bo rumeni pas pripomogel k povečanju hitrosti mestnih avtobusov.

Javna razprava o celostni prometni strategiji

Mestna občina Ljubljana bo v četrtek, 19. septembra, v prostorih centra četrtne skupnosti Golovec na Pesarski cesti 14 organizirala javno razpravo o novi občinski celostni prometni strategiji. Na razpravi bodo pripravljalci strategije (LUZ, Inštitut za politike prostora in Regijska razvojna agencija Ljubljanske urbane regije) predstavili ideje in usmeritve za spodbujanje trajnostne mobilnosti na območju občine, udeleženci pa bodo lahko predstavili svoje pobude za izboljšave in predlagali ukrepe za nadaljnji razvoj trajnostne mobilnosti. Javna razprava bo potekala med 17. in 19. uro, nanjo so vabljeni občani iz vseh četrtnih skupnosti, vendar se morajo prijaviti na dogodek prek spletnega obrazca ali telefonske številke (01)306-19-02.

 

Na delu Linhartove že zarisali rumena pasova

Janković je spomnil, da so na prenovljenem štiripasovnem odseku Linhartove med Dunajsko cesto in Topniško ulico na novo zarisali rumena pasova. Spomnil pa je, da bodo dodatne rumene pasove vzpostavili na cestah okoli Potniškega centra Ljubljana, ko jih bodo ustrezno rekonstruirali. Gre za Masarykovo, Šmartinsko in Vilharjevo cesto. Doslej so mestni avtobusi vozili po rumenih pasovih na Celovški, Gosposvetski, Dalmatinovi ulici, Barjanski cesti, Dunajski in Slovenski cesti.

Vstop na avtobuse tudi pri drugih vratih

Občina glede trajnih ukrepov na spletni strani napoveduje uvedbo vstopa na avtobuse LPP tudi pri drugih vratih. Doslej so potniki morali obvezno vstopiti skozi prva vrata, saj je bil pri njih nameščen validator, na katerem so lahko potrdili vožnjo. Ker so zdaj validatorji tudi pri drugih vratih, bodo potniki na avtobuse lahko vstopali tudi tam, pri tretjih oziroma četrtih vratih pa za zdaj to ne bo mogoče. »Pričakujemo, da bo ukrep znatno prispeval k hitrejšemu polnjenju avtobusa in posledično krajšemu potovalnemu času, s čimer bomo še spodbudili uporabo mestnega javnega potniškega prometa,« še piše na spletni strani občine.

V LPP bodo s 1. oktobrom na območju četrtne skupnosti Sostro začeli izvajati novo storitev, ki so jo poimenovali Prijatelj. Z električnim kombijem, ki ga je LPP podarila Lekarna Ljubljana, bodo predvsem starejše in ranljive skupine vsak delovni teden med 7. in 15. uro prevažali do zdravstvenih ustanov, lekarn in upravnih enot v Ljubljani.

Zapore ulic v času Evropskega tedna mobilnosti

V okviru tedna mobilnosti bo občina zaradi izvedbe spremljajočih programov več cest zaprla za motorni promet. V torek, 17. septembra, bo med 7. in 19. uro zaprta povezovalna pot od Brodarjevega do Rusjanovega trga, med 9. in 19. uro pa del Železne ceste. V sredo bo med 8. in 12. uro zaprta cesta Novo Polje III od gostišča Zajčja dobrava. V četrtek, 19. septembra, bo med 8. in 12. uro zaprt del Kamnogoriške ceste med Ulico bratov Babnik in Čebelarsko ulico, med 8. in 13. uro pa bo zaprt del Poti k sejmišču. Črtomirova ulica od Linhartove do Hacquetove bo zaprta v petek, 20. septembra, med 9. in 13. uro. V soboto, 21. septembra, bo zaprta tudi Vošnjakova ulica od Dvorakove do hotela Lev, in sicer med 9. in 22. uro. V nedeljo, 22. septembra, bo na delu Poljanske ceste med Pegleznom in Ulico Janeza Pavla II. med 10. in 22. uro potekal Poljanski ulični festival, zato bo tudi tam prepovedan motorni promet. Poleg tega bo 22. septembra za ves promet zaprta Cesta slovenskih kmečkih uporov, ki vodi na Ljubljanski grad.

 

Ureditve ulic za potrebe pešcev in kolesarjev

Občina je med trajnimi ukrepi navedla tudi prenovo Čufarjeve ulice na odseku med Resljevo in Kotnikovo ulico. Ko bo prenova končana, bo občina tudi na tem odseku omejila dostop avtomobilom, da bo zagotovila večjo varnost otrok iz bližnjega vrtca in šole. Občina obljublja tudi ureditev novih površin za pešce in kolesarje, med drugim na delu Jurčkove in Lorenzove ceste. Jeseni naj bi začeli graditi nov most čez Ljubljanico, ki bo povezal Nove Fužine in Štepanjsko naselje. Most bo namenjen pešcem in kolesarjem, gradnja pa naj bi bila končana konec prihodnjega leta.

»Mestno redarstvo in policija bosta v času Evropskega tedna mobilnosti 2024 izvajala poostren nadzor in preventivne aktivnosti za še večjo varnost udeležencev v prometu,« so še napovedali na občini.

V LPP bodo s 1. oktobrom na območju četrtne skupnosti Sostro začeli izvajati novo storitev, ki so jo poimenovali Prijatelj. Z električnim kombijem, ki ga je LPP podarila Lekarna Ljubljana, bodo predvsem starejše in ranljive skupine vsak delovni teden med 7. in 15. uro prevažali do zdravstvenih ustanov, lekarn in upravnih enot v Ljubljani.

 

Priporočamo