Tri pročelja palače na Kongresnem trgu 12, kjer ima sedež rektorat Univerze v Ljubljani, potrebujejo prenovo. Gre za pročelja ob Vegovi, Peternelovi in Gosposki ulici, kaže dokumentacija, ki jo je univerza priložila javnemu naročilu za izbor izvajalca sanacije. Na univerzi so ocenili, da bi se prenova po najboljšem scenariju lahko začela v drugi polovici septembra. A najprej bodo morali izbrati izvajalca del.

Na javno naročilo za izbor izvajalca prenove sta se odzvali družbi Gradnje Moste in Eko obnova s partnerjem Promobile. Prva je ponudila, da bi naročena dela opravila za dobrih 673.000 evrov brez davka, Eko obnova s partnerjem pa za 1,1 milijona evra brez davka. Kljub temu da je bila ponudba družbe Gradnje Moste precej nižja od konkurence, pa ljubljanska univerza posla ni oddala nobeni od družb. Obe ponudbi sta bili namreč višji od sredstev, ki jih ima univerza zagotovljena za ta namen, kaže odločitev o neoddaji posla. Univerza je nato 23. avgusta oba ponudnika povabila v konkurenčni postopek s pogajanji. Ta še ni zaključen.

S Peternelove ulice je mogoče videti odpadel del zaključnega venca. Foto: Vanja Brkić

S Peternelove ulice je mogoče videti odpadel del zaključnega venca. Foto: Vanja Brkić

Na univerzi so pojasnili, da so lani naročili izdelavo poročila o pregledu fasade rektorata, ker je ta »na več mestih površinsko načeta in vsakoletne zimske zmrzali poškodbe dodatno povečujejo. Fasada v takšnem stanju predstavlja nevarnost za mimoidoče in vozila, parkirana v okolici rektorata. V poročilu so popisani obseg in vrsta poškodb ter način sanacije za posamezne vrste poškodb,« so razložili na univerzi. Iz javno dostopne dokumentacije je razvidno, da je poročilo oktobra 2023 izdelalo podjetje Restavratorstvo Mali.

Pročelje zadnjič prenovili pred 20 leti

Iz omenjenega poročila je razvidno, da je bila fasada palače univerze zadnjič prenovljena leta 2004. Pregled je pokazal, da je v najslabšem stanju pročelje ob Vegovi ulici, in sicer stolpič nad stranskim vhodom. Tam je tudi že postavljen oder, očitno zato, da bi zavaroval mimoidoče.

Na več delih fasade je opaziti razpoke in odstopanje barvne plasti. Foto: Vanja Brkić

Na več delih fasade je opaziti razpoke in odstopanje barvne plasti. Foto: Vanja Brkić

Palača, v kateri ima sedež rektorat univerze, ima status spomenika, kaže register nepremične kulturne dediščine. Stavba je bila po podatkih registra sezidana med letoma 1896 in 1902 v neorenesančnem slogu po načrtih Josipa Hudetza, in sicer na mestu nekdanjega Deželnega dvorca ali vicedomske palače. Od leta 1919 je v stavbi sedež univerze. Slednja je v začetku letošnjega julija pridobila kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije za sanacijo poškodb na navedenih pročeljih palače. Zavod bo tudi bdel nad sanacijskimi deli. 

Na univerzi so pojasnili, da so lani naročili izdelavo poročila o pregledu fasade rektorata, ker je ta “na več mestih površinsko načeta in vsakoletne zimske zmrzali poškodbe dodatno povečujejo. Fasada v takšnem stanju predstavlja nevarnost za mimoidoče in vozila.”

Analizirajo potresno varnost univerzitetnih stavb

Zadnje letno poročilo Univerze v Ljubljani kaže, da so v lanskem letu izvajali analize za zagotovitev potresne varnosti stavbnega fonda univerze. Izdelati želijo prednostni seznam stavb, ki potrebujejo protipotresno sanacijo, in preliminarni investicijski oziroma sanacijski načrt. Univerza je letos z javnim naročilom poiskala izvajalca seizmičnega stresnega testa za predvidoma 45 stavb. Test bo izvedla fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, vrednost pogodbe pa je 234.850 evrov z davkom na dodano vrednost.

Priporočamo