V soboto se začenja 28. Ljubljanski maraton, ki ima novega generalnega sponzorja NLB. Vodja organizacije maratona Barbara Železnik iz Timinga Ljubljana je ponosna na veliko število prijavljenih tekačev na maraton, polmaraton, tek na deset kilometrov ter na različne teke za otroke in mladino. V vseh kategorijah je naštela 24.675 tekačev. Za nedeljske teke se je prijavilo kar 15.267 tekačev, od tega jih je 2882 prijavljenih na maraton. Tekačev na maratonu bo skoraj 50 odstotkov več kot lani, je poudarila Železnikova. Zadovoljni so, da jim je letos uspelo privabiti tudi veliko tujcev, in sicer 5092, kar je največ v zgodovini Ljubljanskega maratona, prihajajo pa iz 86 držav, kot je navedla Železnikova.

Borut Podgornik je povedal, da se bosta maratona v prestolnici ponovno udeležila med drugim tudi lanskoletna zmagovalca, in sicer Kenijec Edmond Kipngetich ter Etiopijka Zinash Gerado Senbeta. »Naša prednost je, da imamo tekmovalce, ki se vračajo v Ljubljano in traso torej že poznajo. Vremenska napoved za tekače je dobra, tako da lahko pričakujemo tudi kakšne nove rekorde. Naš cilj pri ženskah je rezultat okrog 2:20, pri moških pa 2:05 oziroma 2:06,« je še dodal Podgornik.

Prevzem številk v dvorani Stožice

Tekači lahko svojo startno številko prevzamejo z elektronskim ali natisnjenim potrdilom o prijavi in z osebnim dokumentom na sejmu Tečem v športni dvorani v Stožicah na Vojkovi cesti 100, kjer ima stojnice 54 razstavljalcev. Prevzem je mogoč od četrtka do vključno sobote med 9. in 19. uro, v nedeljo pa med 6. uro in 7.30. Organizatorji tekače naprošajo, naj na hrbtni strani startne številke navedejo svoje ime in priimek, morebitne zdravstvene težave, zdravila, ki jih jemljejo, in kontakt svojca, ki ga lahko pokličejo v primeru, da bi nastopile zdravstvene težave.

15.267 tekačev se bo v nedeljo podalo na maraton, polmaraton in tek na deset kilometrov.

Železnikova je poudarila, da bo medicinska služba delovala na startu in cilju ter na vseh mestih za okrepčilo vzdolž tekaške proge. Tisti, ki bodo delali na okrepčevalnih točkah, in tekači, ki bodo narekovali tempo (tako imenovani zajčki), so bili na usposabljanjih za prvo pomoč na Rdečem križu Slovenije. Okrepčevalnice bodo na trasi maratona in polmaratona postavljene vsakih pet kilometrov, na vseh pa bo ponudba enako razporejena, in sicer bodo tekačem na voljo voda, energijski napitki, geli, energijske ploščice in banane. Med okrepčevalnicami pa bo še dodatnih šest vodnih postaj.

Brezplačni prevoz

Mestna občina Ljubljana bo vsem tekačem od četrtka do vključno nedelje zagotovila brezplačno vožnjo z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa, vozniku morajo ob vstopu pokazati potrdilo o prijavi, startno številko ali akreditacijo. Na dan maratona bodo tekači lahko brezplačno parkirali na parkiriščih P+R Stožice, Barje in Dolgi most, s katerih bodo avtobusi vozili po posebnih krožnih avtobusnih progah, ki bodo označene kot NLB28. Posebna proga bo vodila iz Stožic, s končne postaje proge 20 pri dvorani Stožice, in se bo končala na Trgu Osvobodilne fronte, od koder se bodo tekači lahko odpeljali nazaj na P+R Stožice. Vozila bosta dva avtobusa med 6.30 in 14.30, je razvidno s spletne strani maratona. S parkirišča P+R Barje bosta med 6.30 in 20. uro vozila dva avtobusa, od 10. do 15. ure pa kombiji. Na Barju bo vstop na samem parkirišču, tekači bodo v centru izstopili na Aškerčevi cesti, nazaj grede pa bodo na avtobus vstopili na postajališču na Barjanski cesti nasproti francoskega veleposlaništva. S parkirišča P+R Dolgi most bosta med 6.30 in 14.30 prav tako vozila dva avtobusa z oznako NLB28, ki bosta imela v središču mesta vstopno/izstopno postajo na križišču Tržaške in Jadranske ulice.

Železnikova je dejala, da so po lanskoletnem maratonu anketirali tekače in na podlagi njihovih mnenj uvedli 15 izboljšav. Med drugim so zaradi prevelike gneče v cilju časovno zamaknili start teka na deset kilometrov ter maraton in polmaraton. Tekači na deset kilometrov bodo letos startali ob 8. uri, preostali pa uro pozneje. V cilju bodo zagotovili daljšo vodno postajo, za 100 kvadratnih metrov so povečali prostore za preoblačenje, povečali število straniščnih kabin in podobno. 

Priporočamo