»Ničesar ne želim 'pocukrati' in vedno sem iskren in kritičen do svojih igralcev, toda to igrišče je bilo popolna katastrofa – kombinacija mastnega in neravnega. Vsekakor nevredno tekmovanja, kot je liga narodov,« je selektor avstrijske nogometne reprezentance minulo soboto kritiziral stanje stoženske zelenice. »Sicer je to mnenje Ralfa Rangnicka. Meni je bilo igrišče dobro. Žal mi je le, da jim v prvem polčasu nismo dali dveh golov,« pa je izjavo avstrijskega selektorja komentiral ljubljanski župan Zoran Janković.

Zelenica na ljubljanskem stadionu Stožice je bila marca letos sicer deležna celovite sanacije. Kot smo poročali, so za sanacijo izbrali madžarsko družbo Garden Group, ki je po pogajanjih ponudila 353.865 evrov za sanacijo takrat hudo dotrajane športne površine.

Soccer Football - Nations League - League B - Group 3 - Slovenia v Austria - Stozice Stadium, Ljubljana, Slovenia - September 6, 2024 Austria coach Ralf Rangnick before the match REUTERS/Borut Zivulovic

Ralf Rangnick, selektor avstrijske nogometne reprezentance: To igrišče je bilo popolna katastrofa – kombinacija mastnega in neravnega. Vsekakor nevredno tekmovanja, kot je liga narodov. Foto: Reuters

Delo so začeli v začetku marca, pri čemer so hiteli, da je bila zelenica nared do prijateljske tekme med slovensko in portugalsko reprezentanco, ki se je odvila v zadnjem tednu marca. Iz Športa Ljubljana so sporočili, da zelenico redno vzdržujejo, med ukrepi pa so našteli gretje s posebnimi lučmi in uporabo vodoneprepustnih pokrival za zaščito pred dežjem. Vendar so hkrati opozorili, da imajo zaradi prezasedenosti objekta težave z vzdrževanjem. »Glede na veliko obremenjenost igrišča kljub intenzivnemu vzdrževanju pričakujemo, da se bo stanje zelenice še poslabšalo,« so pred današnjo tekmo s Kazahstanom sporočili iz Športa Ljubljana in dodali, da rešitev iščejo tako z domačimi kot tujimi strokovnjaki.

Preobremenjena zelenica

Težave se sicer vlečejo od lanskega novembra, ko so se nad nogometno zelenico zgrnile podobne kritike, kot jih je v soboto izrekel avstrijski selektor. Na tekmi konferenčne lige med Nogometnim klubom Olimpija in francoskim Lillom je bilo igrišče prepredeno z lužami in brazdami.

Tudi lanskega decembra so na Športu Ljubljana pojasnili, da je za slabe razmere na travnati površini kriva prevelika obremenjenost igrišča, saj je to prizorišče številnih tekem, zaradi katerih niso uspeli opraviti obnove ali vzdrževanja travnatih površin. Zaradi frekventnosti različnih tekem in treningov jim tako lani ni uspelo vzpostaviti premora v razponu od šest do osem tednov, med katerim bi lahko opravili redno vzdrževanje zelenice.

- 04.03.2024 – stadion Stožice - nogometno igrišče - zamenjava igralne površine - zelenica //FOTO: Luka Cjuha

Novo zelenico so zasadili marca, pol leta kasneje pa so se že ponovile kritike, da je površina preveč dotrajana. Foto: Luka Cjuha 

Glede na trenutne uspehe Olimpije, ki se je prebila do konferenčne lige, se zdi, da tudi letos ne bodo uspeli najti primerne pavze, ko bi se lahko posvetili glavni travnati površini ljubljanskih in državnih nogometašev. »Zavedati se je treba, da imamo v Ljubljani premalo nogometnih površin, da bi lahko zagotovili ustrezne pogoje za kar dva prvoligaška nogometna kluba,« so opozorili iz Športa Ljubljana. Pri tem so navedli, da se je od tekme s Portugalsko v Stožicah zvrstilo 7 tekem spomladanskega dela Prve lige Telemach (PLT), v maju 2 tekmi Finala pokala Slovenije, junija 2 pripravljalni tekmi NZS, od julija do septembra pa še 10 tekem PLT in kvalifikacij za konferenčno ligo ter ena prijateljska tekma.

Če temu seznamu prištejemo še današnjo tekmo s Kazahstanom, smo med marcem in septembrom tako našteli kar 23 tekem, ki jim moramo prišteti še treninge. Do 12. decembra pa je načrtovanih še 22 treningov in tekem, so dodali na Športu Ljubljana. Pri tem so pojasnili, da je normativ za uporabo tovrstnih igrišč 4 ure tedensko, Stožice pa so v povprečju obremenjene od 6 do 7 ur tedensko. »K dodatnemu uničenju zelenice pripomorejo tudi nevzgojeni navijači, ki povzročajo škodo na marsikateri tekmi,« so pojasnilu še pristavili na Športu Ljubljana. 

Priporočamo