Mestna občina Ljubljana je sredi letošnjega julija z družbo KPL sklenila pogodbo za ureditev klančine pri Poti spominov in tovarištva na območju Grbe in Ceste na Vrhovce. Višinsko razliko so sprehajalci po poti doslej lahko premagali s prečkanjem visokega stopnišča, ki pomeni veliko oviro za osebe z oviranostmi in kolesarje. Slednji so morali bodisi kolo prenesti čez stopnice bodisi narediti velik ovinek po Puhtejevi ulici mimo gostilne Pri Žabarju in nato zaviti na Cesto na Vrhovce. Nova klančina bo precej skrajšala »obvozno pot«, saj bo urejena okoli z drevesi poraščenega območja zahodno od stopnišča.

310.000 € bo stala prenova stopnic ter ureditev nove klančine pri Poti spominov in tovarištva na Grbi.

 

Klančina, ki bo imela eno serpentino, bo po podatkih občine široka 2,5 metra. »Pot se v blagem naklonu v dveh dolgih prečnih odsekih položno spušča na Cesto na Vrhovce. Trasa te poti je začrtana tako, da bo kar najmanj posegla v teren in podobo gozda,« so pojasnili na občini in zagotovili, da bo ves čas med gradnjo potekal tudi arboristični nadzor. Ker gre za poseg v bližini Poti spominov in tovarištva, je občina pridobila tudi kulturnovarstveno mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Na občini so pojasnili, da bo izvajalec najprej uredil kolesarsko pot, nato pa prenovil stopnišče. Foto: Vanja Brkić

Na občini so pojasnili, da bo izvajalec najprej uredil kolesarsko pot, nato pa prenovil stopnišče. Foto: Vanja Brkić

Prenovili bodo stopnice na PST

Pogodba s KPL predvideva še prenovo stopnišča na trasi Poti spominov in tovarištva. Tega dela projekta se bodo delavci KPL lotili po ureditvi klančine. Tako bo Pot spominov in tovarištva na tem delu Ljubljane lahko ves čas prehodna. Kljub temu pa občina sprehajalcem med izvedbo gradbenih del priporoča previdnost in upoštevanje označb na delovišču. Z občine so sporočili, da bo KPL uredil tudi del Ceste na Vrhovce, in sicer na območju stopnišča in izteka nove poti. Tam bodo na cestišču uredili grbino ter zarisali nov prehod za pešce in kolesarje. Po oceni občine naj bi bila dela končana v šestih mesecih. Občina bo KPL plačala predvidoma 310.000 evrov vključno z davkom na dodano vrednost.

Iz javnega naročila za izbor izvajalca prenove je bilo sicer razbrati, da so na občini začetek gradbenih del na območju Grbe načrtovali že spomladi. V razpisni dokumentaciji je namreč občina izrazila pričakovanje, da bo izbrani izvajalec moral zagotoviti varen in nemoten prehod Poti spominov in tovarištva tudi v dneh pohoda Pot ob žici, ki je letos potekal med 8. in 11. majem. Janković je sicer dejal, da so ta projekt nameravali izvesti med letošnjimi poletnimi počitnicami, a da so morali urediti še nekatera zemljišča, in da so želeli, da gradbinci dajo prednost končanju del na nekaterih drugih cestah in pločnikih.

Prenova dela poti na Golovcu

Sredi letošnjega julija se je začela približno mesec dni trajajoča prenova dela Poti spominov in tovarištva na Golovcu, in sicer na območju serpentin na strani Golovca pri Dolenjski cesti. Občina je prek svoje spletne strani takrat napovedala, da bo prenovo opravila družba Želva, ki bo morala zamenjati stranske podporne lesene dele in nasuti novo gramozno pohodno površino. Vrednost del so takrat na občini ocenili na okoli 87.500 evrov. V obdobju, ko je Želva opravljala ta dela, so sprehajalci morali po sicer nekoliko daljši obhodni poti po cesti čez Golovec, po tako imenovani Italijanki, ki pa je bolj položna od zaprtega odseka Poti spominov in tovarištva. Župan je v torek dejal, da so dela na tem območju že končana. 

Previsoke ponudbe za most v parku Muste

Mestna občina Ljubljana je prejela tri ponudbe za gradnjo paviljona in mosta v parku Muste, ki bo povezoval Štepanjsko naselje in Nove Fužine. Toda izvajalca ni izbrala, ker so bile vse tri ponudbe tudi po opravljenih pogajanjih previsoke. Najnižjo ponudbo je dala družba CGP, in sicer v vrednosti 5,9 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Iz javno dostopne dokumentacije je razvidno, da občina ne želi razkriti svoje ocene vrednosti tega naročila, da si ne bi oslabila pogajalskega izhodišča pri novem postopku izbire izvajalca. Ravno včeraj je namreč objavila novo naročilo za oddajo tega posla.

Priporočamo