V tretji sezoni Pionirskega teatra se bodo v Dvorani Jenko in Festivalni dvorani zvrstili gledališke in plesne predstave, koncerti, performansi, stand-upi in drugi dogodki, ki bodo ustvarili pester kulturni program za najrazličnejše okuse. Vodenje Pionirskega teatra, enega od programov Pionirskega doma na področju kulturno-umetniške dejavnosti, že drugo leto poteka pod taktirko dramaturginje Staše Prah. Za kar umetniška vodja pravi, da je precejšen izziv, saj se program vzpostavlja sproti, ker je vabilo umetnikom odprto vso sezono.

»Veseli nas, da nam je uspelo v teh dveh sezonah vzpostaviti pozitivno in perspektivno okolje za samozaposlene umetnike in predvsem zadovoljive produkcijske pogoje za njihove uprizoritve.«

Staša Prah, umetniška vodja

 

»To pomeni, da se vsebina uprizoritev nikakor ne povezuje v neko zaključeno celoto, temveč prav nasprotno, raznolikost konceptov, pristopov in izborov besedil je tista, ki naš program dela poseben.« Poleg tega sogovornica še dodaja: »Veseli nas, da nam je uspelo v teh dveh sezonah vzpostaviti pozitivno in perspektivno okolje za samozaposlene umetnike in predvsem zadovoljive produkcijske pogoje za njihove uprizoritve. Vsekakor lahko rečemo, da Dvorana Jenko, ki jo razumemo kot matično dvorano programa Pionirskega teatra, postaja prostor za gledališke, plesne in glasbene eksperimente, miniature, ki zahtevajo intimnost, in uprizoritve, ki preizkušajo same sebe, hkrati pa zelo dobro podpira tudi povsem klasično zastavljene projekte.« Pionirski teater je odprt za vse, tako še poudarja Staša Prah.

Premiere in ponovitve

Letošnjo sezono, ki je pred vrati, bo v petek, 20. septembra, v Dvorani Jenko odprl gledališki eksperiment Konspirološki kabaret v režiji Jake Andreja Vojevca. Do decembra pa se bodo zvrstile še štiri premiere, glasbeno-gledališka predstava Voci incogniti v režiji Ane Jerman Obreza, plesna predstava Odmevi izvora, pod katero se podpisuje Daša Janičijevič, Postpunkkabaret Uroša Potočnika, Urška Centa, Tina Habun in Kristýna Peldová pa bodo predstavile eksperimentalni plesno-likovno-glasbeni performans Antologija zvoka.

Znova bodo na sporedu večkrat razprodana glasbena monodrama Urha Mlakarja Prazni obrisi, Triptih Ane Pandur in zadnje ponovitve drame Shopping&Fucking v režiji Brine Klampfer Merčnik. Prav tako bodo ponovili tudi lansko sodelovanje z Odprto sceno, ki bo, kot napovedujejo, tudi letos pripravila zanimiv dogodek. Več predstav pa bo na sporedu tudi za najmlajše, med drugim že v začetku oktobra Medo Edo v režiji Ane Marije Mitič. 

Priporočamo