Že pred tedni smo poročali, da je prva poslovalnica tuje verige s hitro prehrano KFC v Ljubljani odprla svoja vrata na Tržaški cesti 54, a brez ustreznega uporabnega dovoljenja. Takrat smo neuradno izvedeli, da naj bi si v podjetju poslovalnico prizadevali odpreti že v drugi polovici maja, a so odprtje večkrat prestavili zaradi zamud pri pridobivanju dovoljenj.

KFC je prvo poslovalnico v prestolnici odprl v prostoru, ki je last investitorja družbe Projekt Tržaška, ki je še vedno brez uporabnega dovoljenja. Iz dokumentov, ki jih hranimo v uredništvu, je sicer razvidno, da je družba Projekt Tržaška sprva načrtovala oddajo prostorov za namene banke, a so kasneje vložili vlogo za spremembo gradbenega dovoljenja, ki bi omogočala prestrukturiranje objekta v stavbo z gostinsko namembnostjo. Za prostor bi morala družba že pridobiti novo uporabno dovoljenje, za katero so zaprosili pred nekaj tedni. V KFC so nam takrat dejali, da navedb ne želijo komentirati.

Prejeli več prijav

Pred dnevi smo razkrili, da je bil obrat kljub temu, da KFC k vlogi ni priložil ustreznega uporabnega dovoljenja, že konec maja vpisan v register obratov nosilcev živilske dejavnosti, ki ga vodi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Tam so nam pojasnili, da uporabno dovoljenje zahteva le zakon o gostinstvu, upoštevanje katerega nadzoruje tržni inšpektorat.

UVHVVR pa naj bi se pri svojem delu skliceval na živilsko zakonodajo, zaradi česar od vlagatelja niso zahtevali, da priloži dokumentacijo uporabnega dovoljenja, ki je bilo izdano v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov. Na tržnem inšpektoratu so te navedbe zavrnili in pojasnili, da mora izvajalec gostinske dejavnosti za objekt, v katerem namerava opravljati gostinsko dejavnost, pridobiti uporabno dovoljenje. V zvezi z omenjenim primerom je sicer inšpektorat že prejel prijavo, ki pa je bila naslovljena tudi na druge pristojne organe, med drugim na ministrstvo za naravne vire in prostor, ki lahko v sklopu gradbene inšpekcije ukrepa. Na gradbenem inšpektoratu so nam pojasnili, da so anonimno prijavo v zvezi z domnevno neskladno uporabo trgovsko-poslovnega objekta na Tržaški 54 prejeli že aprila.

Gre za kršitev zakonov

Ali gre za neusklajenost med zakonoma ali napačno interpretacijo, smo vprašali ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, kjer so nam pojasnili, da obveznost pridobitve in načine pridobitve uporabnega dovoljenja v posameznih primerih objektov res določa gradbeni zakon. In sicer to velja za vse uporabe objektov, ne le za namen gostinske dejavnosti.

»Zakon določa, da je za začetek uporabe objekta, za katerega je predpisana pridobitev gradbenega dovoljenja, treba pridobiti uporabno dovoljenje. Objekte je treba uporabljati v skladu z gradbenim in uporabnim dovoljenjem,« so pojasnili na ministrstvu. To opredeljuje tudi zakon o gostinstvu, kjer je določeno, da mora pravna oseba pridobiti ustrezno uporabno dovoljenje za uporabo objekta, kjer želi opravljati gostinsko dejavnost. »Za začetek uporabe objekta za gostinsko dejavnost je torej treba pridobiti uporabno dovoljenje,« so jasni na ministrstvu. 

Priporočamo