Ko je naša vrhunska plezalka Janja Garnbret leta 2019 postala trikratna svetovna prvakinja, ji je ljubljanski župan Zoran Janković obljubil gradnjo občinskega plezalnega centra, ko se bo okitila še z zlato olimpijsko medaljo. »Zdaj imam že drugo zlato, centra pa še ne,« je športnica pobarala župana po vrnitvi z olimpijskih iger v Parizu, kjer je osvojila že drugo zlato medaljo. Janković je potrdil, da si res zasluži tovrstni športni center, in celo napovedal, da bo plezalni center, ki ga občina načrtuje na Viču, v kotu Koprske ulice in Ceste v Mestni log, nosil njeno ime. Ob tem je dejal, da pridobitev gradbenega dovoljenja pričakuje marca ali aprila prihodnje leto.

Občina je minuli torek na svoji spletni strani objavila še novico, da sta projektna dokumentacija za idejni projekt in dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja že izdelani. Za gradbeno dovoljenje naj bi občina zaprosila še letos jeseni. »Gradnjo bomo začeli prihodnje leto, zaključek projekta pa je predviden leta 2026,« so še napovedali na občini.

9,1 mio. € je ocenjena vrednost gradnje centra plezalnih športov Ljubljana.

Projektni natečaj izvedli leta 2022

Podobo centra plezalnih športov ob Koprski ulici je občina izbrala že leta 2022 na javnem natečaju, ki ga je organizirala z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. Prvo nagrado je komisija podelila avtorjem Mojci Gregorski, Mihu Kajzlju in Tini Kavčič. Pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije je občina maja lani sklenila z arhitekturnim birojem Kontra arhitekti.

Iz poročila ocenjevalne komisije na javnem natečaju je razvidno, da so avtorji zmagovalne rešitve plezalni center na Viču zasnovali kot skupek različnih stavb, ki naj bi predstavljale gručo raztresenih balvanov, plezalne površine pa so avtorji načrtovali tako v notranjosti objektov kot na zunanjih stenah. Občina je na spletni strani, kjer predstavlja projekt, navedla, da bo imel plezalni center 4500 kvadratnih metrov notranjih plezalnih površin in 940 kvadratnih metrov zunanjih plezalnih sten. V času natečaja je bilo ocenjeno, da bi gradnja predlagane rešitve stala nekaj manj kot 6,4 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Celoten projekt je v občinskem proračunu ocenjen na 9,1 milijona evrov.

Iz poročila ocenjevalne komisije na javnem natečaju je razvidno, da so avtorji zmagovalne rešitve plezalni center na Viču zasnovali kot skupek različnih stavb, ki naj bi predstavljale gručo raztresenih balvanov.

Potrebna bo sprememba prostorskih pogojev

Januarja sklenjeni aneks k pogodbi o projektiranju kaže, da bo za optimalno zasnovo projekta treba povečati faktor zazidanosti. V veljavnem občinskem prostorskem načrtu je predpisan faktor največ 20 odstotkov, kar pomeni, da tloris načrtovanih stavb ne sme presegati več kot 20 odstotkov zemljišča, namenjenega gradnji. Poleg tega je občina naročila povečanje plezalnih površin za balvansko plezanje, še piše v aneksu.

Zaradi teh sprememb naj bi občina začela postopek lokacijske preveritve, ki da je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja, lahko preberemo v omenjenem aneksu. V občinski službi za razvojne projekte in investicije so potrdili, da bo pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja res potrebna še lokacijska preveritev. S slednjo lahko občina po krajši in nekoliko bolj enostavni poti prilagodi nekatera določila prostorskega načrta, da bo lahko izvedla začrtani projekt. 

Priporočamo