Javni natečaj za načelnika ljubljanske upravne enote (UE) je bil razpisan julija, prijavil pa se je samo en kandidat. Posebna natečajna komisija je ugotovila, da je edina prispela vloga neprimerna, zato bodo postopek ponovili, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Dodali so še, da je komisija v okviru uradniškega sveta postopek ugotavljanja primernosti kandidata za načelnika UE Ljubljana končala šestega avgusta in o tem, da prijavljeni kandidat ni primeren za položaj, obvestila ministra za javno upravo Franca Propsa. Postopek javnega natečaja bodo tako ponovili predvidoma septembra. V začetku septembra bodo v okviru uradniškega sveta imenovali posebno natečajno komisijo, nato sledi ponovna objava javnega natečaja.

Menjave v Ljubljani in Domžalah

Minister Props je junija odstavil načelnico UE Ljubljana Andrejo Erjavec, ki je bila na čelu upravne enote od januarja lani. Kot so junija pojasnili na ministrstvu, lahko minister eno leto po nastopu mandata odslovi načelnika brez posebnega razloga. Za vršilca dolžnosti načelnika UE Ljubljana je bil takrat nastavljen Marko Grujičić, ki je bil pred tem načelnik UE Domžale. Neuradno smo izvedeli, da se vršilec dolžnosti Grujičić ni prijavil na delovno mesto načelnika. Nepopolno prijavo je podala interna kandidatka, ki naj ne bi izpolnjevala kriterijev. Menjava na vrhu UE Ljubljana je sprostila delovno mesto načelnika na UE Domžale, kamor je bila imenovana Vesna Gerič. Na razpis za načelnika domžalske upravne enote, ki je bil objavljen sočasno z razpisom za ljubljansko, so prejeli dve prijavi. Z ministrstva so sporočili, da je natečaj še v teku, razgovore s kandidatoma bodo opravili v začetku naslednjega meseca, o konkretnih imenih pa niso želeli govoriti pred zaključkom postopka.

UE LjubljanaUpravna EnotaFrančisek Verk- 15.05.2024 -novinarska konferenca Sindikata državnih organov Slovenije - sindikata upravnih enot. FOTO: Nik Erik Neubauer

Frančišek Verk, predsednik SDOS: »Dodatek za povečan obseg dela, ki je bil dogovorjen v okviru stavkovnega sporazuma, se podeljuje zelo slabo. Izplačali so ga samo v približno 14 upravnih enotah od 58 v državi, pa še tam so ga razdelili v manjšem obsegu, kot smo pričakovali.«

Sindikati zadovoljni z v. d. načelnika

Neuradno so nekdanjo načelnico UE Ljubljana razrešili zaradi njenih dobrih odnosov s sindikatom v času stavke, ki je za več mesecev ohromila delovanje v večini upravnih enot po državi. Stavka se je zaključila julija s stavkovnim dogovorom. Namesto povišanja vseh plač, kot so na začetku zahtevali, sta se med drugim obe strani dogovorili za širok program izplačevanja dodatkov za povečan obseg dela, ki naj bi ga velik del zaposlenih prejel že z julijsko plačo. Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, nam je povedal, da na strani sindikatov niso zadovoljni s tem, kako država uresničuje stavkovni odgovor. »Dodatek za povečan obseg dela, ki je bil dogovorjen v okviru stavkovnega sporazuma, se podeljuje zelo slabo. Izplačali so ga samo v približno 14 upravnih enotah od 58 v državi, pa še tam so ga razdelili v manjšem obsegu, kot smo pričakovali.« Je pa sindikalist kot pozitiven primer izpolnjevanja stavkovnega dogovora izpostavil ljubljansko upravno enoto in njeno trenutno vodstvo. »Vršilec dolžnosti načelnika upravne enote Ljubljana je po oceni sindikata pozitivno ravnal in velikemu številu zaposlenih izplačal dogovorjeni dodatek za povečani obseg dela, kar je veliko zaposlenih pozitivno sprejelo. Tudi nasploh je ta upravna enota primer, kako lahko vodstvo pozitivno vpliva na vzdušje med zaposlenimi,« je delovanje vršilca dolžnosti od nastopa mandata komentiral Verk.

Priporočamo