Objavljeno javno naročilo kaže, da namerava Mestna občina Ljubljana zgraditi novo stavbo za enoto Vrtca Trnovo. Občina bo najprej dala porušiti obstoječa objekta na naslovih Karunova ulica 16a in 16b, na njunem mestu pa bo zgradila novo vrtčevsko enoto. Sočasno bo izbrani izvajalec moral urediti komunalno infrastrukturo in zunanjo ureditev. Gradbena dela bodo trajala dvanajst mesecev, je razvidno iz dokumentacije.

Vrtčevska enota na Karunovi ima sedaj po podatkih iz objavljene razpisne dokumentacije deset oddelkov, občina pa namerava v novem objektu s pritličjem in enim nadstropjem urediti dvanajst oddelkov. V kleti so predvideni prostori za kuhinjo, pralnico, tehnični prostor in shrambo. Skozi kletno etažo bo urejen še dostop do podzemnega hodnika. Ta bo enoto Karunova povezal z bližnjo vrtčevsko enoto Kolezijska. Okoli vrtca bo 2000 kvadratnih metrov zelenic z grmičevjem in drevesi. Izbrani izvajalec bo moral urediti še zunanja otroška igrišča, ki bodo prilagojena otrokom različnih starostnih skupin, medsebojno pa bodo povezana z asfaltirano pešpotjo.

Enota Karunova trenutno deluje v prostorih vrtca in nekdanjega materinskega doma. Ljubljanska občina je leta 2010 ministrstvo, pristojno za socialne zadeve, zaprosila za prostore materinskega doma, ker je potrebovala prostor za širjenje bližnjega pretesnega vrtca. Ministrstvo se je strinjalo, vendar le pod pogojem, da bi materinski dom dobil enako kakovostne ali boljše nadomestne prostore. Najprej je bilo v igri, da bi občina državi v zameno za prostore na Karunovi dala vilo na Poljanski cesti 97. Na koncu je država prostore na Karunovi zamenjala za hišo na Jarški cesti 23. Šele po podpisu menjalne pogodbe pa so na ministrstvu ugotovili, da je stavba na Jarški cesti stara in prostorsko neprimerna za matere z otroki, zato so jo sklenili porušiti in na njenem mestu zgraditi novo prilagojeno stavbo. Zaradi tega je materinski dom moral približno pet let delovati na začasni lokaciji ob Celovški cesti. V nove prostore na Jarški pa so dom preselili jeseni 2016.

Novo enoto Vrtca Galjevica bo gradila družba Ande inženiring

Na področju predšolske vzgoje ljubljanska občina vodi še eno večjo investicijo. Pri Vrtcu Galjevica bo zgradila še eno enoto vrtca z osmimi oddelki in pisarniškimi prostori. V slednje je občina nameravala preseliti skupne službe vseh ljubljanskih vrtcev, če bo to odobrilo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Gradnjo novega vrtca je občina z javnim naročilom sredi tega meseca zaupala družbi Ande inženiring, ki bo naročena dela opravila za ceno nekaj manj kot 15,9 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Iz javno dostopne dokumentacije ni razvidno, da bi občina z družbo Ande že podpisala gradbeno pogodbo. Na občini smo želeli preveriti, kdaj predvidoma bodo podpisali pogodbo z izbranim izvajalcem, vendar odgovora včeraj nismo prejeli. 

Priporočamo