Potem ko so v okviru prenove v juliju že začasno presadili skupino dreves v korita, bo sedaj sledilo presajanje naslednjih petih dreves v na novo urejene sadilne jame po tako imenovanem gobastem oziroma stockholmskem sistemu. Pri tem gre za urejanje sadilnih jam na način, da strukturna tla s posebnim agregatnim materialom omogočajo dobro zračenje ter razvoj korenin na veliki prostornini in razmeroma daleč v globino.

Kot so še pojasnili na ljubljanski občini, gobasti sistem pripomore pri odvajanju meteorne vode v naraven teren, kar prispeva k manjši obremenitvi meteornega kanala in zagotavlja tudi boljše razmere za rastline. To metodo so v Ljubljani prvič uporabili leta 2020 na območju obcestnih zelenic prenovljene Tržaške ceste na odseku od Tobačne do križišča z Oražnovo ulico.

Napovedani poseg, kot so še zapisali na MOL, je del celovite rekonstrukcije Čufarjeve ulice, ki bo izboljšala dostopnost in prometno varnost predvsem za otroke bližnjega vrtca in šole, saj bodo omejili dostop za avtomobile, območje pa uredili za pešce z urbano opremo, vodnimi elementi in zasaditvijo dodatnega zelenja ter ohranitvijo obstoječih dreves.

Priporočamo