Pobudnika naknadnega referenduma Sašo Đorđević in Arne Vehovar sta občane pozvala, naj do 6. oktobra oddajo podpis v podporo zahtevi za izvedbo referenduma o spremembi odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Sprememba, ki jo je občinska koalicija po hitrem postopku sprejela julija letos, bi omogočila izvedbo dogodkov na petih lokacijah v krajinskem parku brez predhodnega soglasja Zavoda za varstvo narave Slovenije. O primernosti dogodkov na teh lokacijah bi po novem odločal le ljubljanski oddelek za varstvo okolja, kar se pobudnikoma in nekaterim članom mestne opozicije zdi nesprejemljivo.

Đorđević je dejal, da so ključne informacije, povezane s civilno referendumsko pobudo, objavljene na spletni strani zakrajinskipark.si, kjer bodo poskušali objavljati tudi čim bolj aktualne podatke o že zbranem številu podpisov. Za razpis referenduma morajo do 6. oktobra zbrati nekaj več kot 11.000 podpisov.

Obrazec podpore zahtevi za izvedbo referenduma lahko odda vsak, ki ima volilno pravico za volitve v mestni svet mestne občine Ljubljana. Tisti, ki bodo obrazec podpisali fizično na upravni enoti, lahko to storijo le do petka, 4. oktobra, in sicer na upravnih enotah na Linhartovi ali Tobačni, je opozoril Đorđević. Ko bodo obrazec izpolnili, podpisali in na upravni enoti overili, ga morajo poslati pobudnikom referenduma na naslov Zakrajinskipark, Žigonova ulica 21, 1000 Ljubljana. Tiste, ki bi imeli težave s pošiljanjem overjenega podpisa po pošti, naprošajo, naj jih kontaktirajo prek elektronskega naslova info@zakrajinskipark.si, da bodo skupaj poiskali rešitev. Prizadevali si bodo, da bi ob določenih dnevih pred upravnima enotama ali na Adamič-Lundrovem nabrežju njihovi prostovoljci zbirali overjene podpise podpore, občani pa bodo informacije o tem dobili na njihovi spletni strani. Če je le mogoče, naj občani obrazec izpolnijo in oddajo elektronsko prek e-uprave, za kar pa potrebujejo digitalno potrdilo, SMSpass ali tako imenovano biometrično osebno izkaznico, ki omogoča uporabo elektronskih storitev. Elektronsko oddanih obrazcev občanom ne bo treba pošiljati pobudnikom referenduma, saj jih bodo ti prevzeli na upravni enoti. Đorđeviću pa se zdi nesprejemljivo, da občani ne morejo kar na upravni enoti oddati tudi fizično podpisanih in overjenih obrazcev.

Saša Đorđević je poudaril, da pobudniki referenduma niso proti vsem dogodkom v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. A menijo, da tja sodijo le javni dogodki, o njihovem obsegu in vplivih na zavarovane prvine pa bi morala presojati naravovarstvena stroka.

 

Spremembo sprožil
Magnificov koncert

Do sporne spremembe odloka o krajinskem parku je prišlo po tem, ko je zavod za varstvo narave zavrnil izdajo soglasja za izvedbo koncerta Roberta Pešuta - Magnifica, ki je 30 let glasbenega ustvarjanja hotel praznovati s koncertom v Tivoliju. Mestni svetnik Piratov Jasmin Feratović je dejal, da je do predloga spremembe odloka prišlo tik pred zdajci, ker se je županu »očitno zdelo, da Magnifico potrebuje njegovo pomoč«. Ker zaradi civilne in svetniške referendumske pobude župan spremembe odloka ni mogel objaviti v uradnem listu, ta sicer ni imela vpliva na Magnificov koncert. Organizator Dom svobode je nato koncert prestavil v Stanežiče, kjer se je minulo soboto zbralo več kot 20.000 obiskovalcev. Po odločitvi za selitev koncerta v Stanežiče pa je o pritožbi Doma svobode odločilo kar samo ministrstvo za naravne vire in prostor, ki je pritožbi organizatorja ugodilo. Medtem ko je Vehovar podvomil o argumentih, ki jih je ministrstvo navedlo v svoji odločbi, pa je Janković minuli teden dejal, da je bilo z odločbama zavoda za varstvo narave očitno nekaj narobe, saj je ministrstvo kot drugostopenjski organ odločitev zavoda povozilo.

Janković je še dejal, da Tivoli mora živeti. Ob tem je dodal, da se veseli 2. ljubljanskega festivala športa, ki bo v soboto in nedeljo potekal v parku Tivoli. Tega dogodka se bo letos ponovno udeležil tudi Đorđević, ki je svetnik Vesne - zelene stranke v svetu četrtne skupnosti Šiška. »Dejavnosti (festivala, op. a.) potekajo na asfaltiranih prizoriščih okoli dvorane, kar se meni ne zdi sporno,« je organizacijo festivala športa v Tivoliju komentiral Đorđević. Ob tem je poudaril, da pobudniki referenduma niso proti vsem dogodkom v krajinskem parku. A menijo, da tja sodijo le javni dogodki, o njihovem obsegu in vplivih na zavarovane prvine pa bi morala presojati naravovarstvena stroka.

Arne Vehovar- 03.09.2024 - novinarska konferenca pred začetkom zbiranja podpisov za razpis naknadnega občinskega referenduma o spremembah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Šišenski hrib, in Rožnik //FOTO: Jaka Gasar

Arne Vehovar je izpostavil, da z referendumsko pobudo ne želijo zgolj zaščititi krajinskega parka pred nestrokovnimi odločitvami, temveč mestni in državni oblasti poslati sporočilo, »da ne pristajamo več na samovoljno odločanje o pomembnih zadevah, ki se tičejo vseh nas«. Foto: Jaka Gasar

Vehovar je opozoril, da je zavod za varstvo narave od leta 2015 bdel nad krajinskim parkom in da je bil Magnificov koncert šele tretji dogodek, za katerega zavod ni izdal soglasja. »Kar pomeni, da ne zavračajo a priori, ampak se trudijo z omejitvenimi ukrepi omogočiti raznoliko življenje v parku. Ko zadeve presegajo neko mejo, pa jih zavrnejo,« je prepričan Vehovar.

Mestni politiki želijo
poslati sporočilo

Vehovar je izpostavil še, da z referendumsko pobudo ne želijo zgolj zaščiti krajinskega parka pred nestrokovnimi odločitvami, temveč želijo mestni in državni oblasti poslati sporočilo, »da ne pristajamo več na samovoljno odločanje o pomembnih zadevah, ki se tičejo vseh nas. V Ljubljani in Sloveniji je v pripravi veliko okoljsko spornih projektov in prav je, da smo državljani vključeni v odločanje o njih.« Po Vehovarjevih besedah so referendumsko pobudo doslej podprli Mladi za podnebno pravičnost, Ljubljana odprto mesto, Protestival, Ljubljanska kolesarska mreža, Ljubljana brez hrupa, Alpe Adria Green ter stranki Pirati in Vesna - zelena stranka. »Nezaslišano se nam zdi, da župan Zoran Janković povsem samovoljo upravlja z zadevami javne koristi ter naduto sprejema odločitve povsem mimo stroke in brez javne obravnave. Zato podpiramo lokalno iniciativo, ki se zavzema za demokratično, transparentno in strokovno sprejemanje odločitev,« je v imenu Glasu ljudstva dejala Brina Jeretina

Priporočamo