Navdušuje podatek, da je kar 10.175 udeležencev domačih tekačev. Organizator Timing Ljubljana opaža, da se jih je v primerjavi z lani več odločilo za daljše razdalje. »Število tujih tekačev se je letos povzpelo na rekordnih 5092, prihajajo iz kar 86 različnih držav, njihov delež pa ostaja stabilen pri 33 odstotkih, kar je rezultat uspešnega dela pri mednarodni promociji dogodka,« so sporočili. Najbolj množično so zastopane države Hrvaška, Srbija, Avstrija, Italija, Združeno kraljestvo, Bosna in Hercegovina, Nemčija, Francija ter Madžarska.

Med ključnimi novostmi letošnje izvedbe je sprememba ure starta pri teku Garmin 10 km. Start najkrajšega nedeljskega teka bo tako ob 8. uri, tekači na daljših razdaljah bodo šli na progo uro pozneje. »Tako bomo zagotovili varnejši in manj stresen prihod na start, po prečkanju cilja pa tudi prehod v območje za regeneracijo. Po nekaj letih premora se vrača tekaška majica, ponujamo pa tudi podporo domačim tekačem na dolge proge – Primož Kobe bo poskusil izboljšati najboljši slovenski maratonski rezultat,« je povedala Barbara Železnik, direktorica ljubljanskega maratona. Kot je dodala, so sprejeli številne druge logistične, trajnostne, zdravstvene in informacijske ukrepe, s katerimi želijo tekačem omogočiti nepozabno tekaško izkušnjo.

Letos so posebno ponosni na mlado tekaško populacijo, saj je povprečna starost tekača na NLB Ljubljanskem maratonu le 39 let. Kar 29 odstotkov prijavljenih oziroma 4472 tekačev je starih do vključno 30 let, kar pomeni skoraj 600 več mladih tekačev v primerjavi z lani. 

Priporočamo