Pred koncem leta je Mestna občina Ljubljana ponovno uskladila prihodke in odhodke v letošnjem proračunu in proračunu za prihodnje leto. Vodja oddelka za finance in računovodstvo Saša Bistan je pojasnila, da je bil glavni razlog potreba po uskladitvi tekočega financiranja projektov z dinamiko gradnje in vključitvi novih projektov v proračuna. Novi projekti so recimo energetska sanacija več objektov v občinski lasti, ureditev Aleje Žale na delu Tomačevske ceste, rekonstrukcija Barjanske in Šmartinske ceste, prenova Dolenjske, Zaloške, Jurčkove ceste in ceste Ob Ljubljanici. V proračuna so vključili tudi projekt zavarovanja stavb pod zahodnim pobočjem ljubljanskega griča, nakup električnih avtobusov, gradnjo športnega parka Savsko naselje in ureditev vrtičkarskega območja Grba III.

Aleša Primca (Glas za otroke in družine) je zbodlo, da se v letošnjem proračunu povečuje znesek za kopališče Ilirija. Po njegovih besedah to ni investicija brez podražitev, temveč ravno obratno investicija z velikimi podražitvami. »Ko bo vse narejeno, se bo verjetno še povečalo,« je pripomnil Primc. Župan Zoran Janković mu je odvrnil, da ne loči med tem, kaj so podražitve in kaj so dodatna dela. V preteklosti je župan dejal, da so pri projektu Ilirija aneksa za povišanje pogodbene vrednosti sklenili le zaradi dodatnih in nepredvidenih del, nikoli zaradi podražitve del.

»Ne postavljam se v vlogo arbitra, operiram s številkami. A sprašujem se, kaj je za 300.000 Ljubljančanov prioriteta?« je pripomnila Ksenija Sever (SDS). Omenila je, da se gradnja zdravstvenega doma Rudnik in centra za odvisnike na Metelkovi odmikata v prihodnja leta in da nekatera naselja še vedno nimajo pitne vode, po drugi strani pa se v letih 2024 in 2025 denar prednostno namenja športnim objektom.

Poleg Primca se je svetnik Denis Striković (Vesna – zelena stranka) obregnil ob dejstvo, da občina glasilu Ljubljana v proračunih za leti 2024 in 2025 po novem namenja po 823.800 evrov. Strinjala sta se, da je glasilo propaganda županove politike. »Vsak evro, ki je dan v to glasilo, je metanje denarja skozi okno,« je prepričan Striković, ki je bil pred leti član uredniškega odbora. Primc bi glasilo spremenil tako, da bi bile v vsaki izdaji vsaj štiri strani namenjene pobudam občanov in štiri predstavitvi dela mestnega sveta ter stališč svetniških skupin. »To je glasilo mestnega sveta. V kolofonu piše, da je izdajatelj ljubljanski mestni svet. V tem glasilu pa ni nikakršnega poročanja o delovanju mestnega sveta,« je poudaril Primc. »Gospod Primc naklada tja v tri dni. Prvi člen odloka o ustanovitvi javnega glasila Ljubljana pravi, da se z odlokom ustanavlja in ureja izdajanje glasila Mestne občine Ljubljana. Ne mestnega sveta, kot ste trdili. Če ste pismeni, si dajte kakšno zadevo prebrati,« mu je odvrnil Marjan Sedmak (Lista Zorana Jankovića), ki je trenutno predsednik uredniškega odbora glasila. Poudaril je, da je glasilo med bralci izredno dobro sprejeto in da je dobilo dve mednarodni nagradi. Primc je od Sedmaka zahteval opravičilo, ker ga je obtožil laganja, a je njuno obračunavanje nato prekinil Janković. 

Jasminka Dedić izstopila iz Vesne

Mestni svetniki so včeraj potrdili mandat novega svetnika iz vrst Vesne – zelene stranke Denisa Strikovića, ki je bil svetnik že med letoma 2014 in 2018. Nadomestil je Jasminko Dedić, ki je izstopila iz Vesne – zelene stranke. Jasminka Dedić se je konec avgusta odločila, da po septembrski seji odstopi tako iz mestnega sveta kot tudi iz stranke. Povod za to so bile izjave evropskega poslanca Vladimirja Prebiliča, ki je bil nosilec Vesnine kandidatne liste za evropske volitve, o naraščanju nasilja in kriminalitete med romskimi otroki. Sopredsedujoča stranke Vesna je pozvala, naj se stranka distancira od Prebiličevih besed, a se to ni zgodilo. Zato je z dvema četrtnima svetnikoma iz vrst Vesne javno obsodila Prebiličeve besede, ker da »medvrstniško nasilje v osnovni šoli in obsojanja vredna kazniva dejanja, ki so jih zagrešili posamezni romski otroci in mladostniki, zlorablja za namen zaostrovanja kaznovalne politike in represije nad celotno romsko skupnostjo«. Jasminka Dedić je že pred približno enim letom odstopila z mesta podpredsednice Vesne, ker se ni strinjala s tem, da Prebilič strankino listo pelje na evropske volitve, saj ni bil član stranke.

Priporočamo