V skladu z lani sklenjeno gradbeno pogodbo med Mestno občino Ljubljana (MOL) in družbo VG5 bi slednja morala že v letošnjem avgustu zaključiti gradnjo kopališča Vevče. Toda kopališča občani letos ne bodo mogli preskusiti, saj gradnja še ni končana. Občina je avgusta z družbo VG5 sklenila aneks k pogodbi, ki je gradbincem rok za dokončanje vseh naročenih del, odpravo morebitnih pomanjkljivosti in pridobitev uporabnega dovoljenja podaljšal do 31. januarja prihodnje leto.

Aneks kaže, da je VG5 že v začetku letošnjega julija občini poslal zahtevek za podaljšanje roka zaradi spremembe in prilagoditve delovnih procesov. Vzrok za zamudo pri gradnji je bil »izredno visok vodostaj podzemne vode«, je razbrati iz aneksa. Že aprila so nam v občinski službi za razvojne projekte in investicije pojasnili, da so ekstremne količine padavin v minulem letu povzročile nepričakovano in ekstremno povišanje gladine podtalnice. Posledično so izvajalci morali izvesti tesnilno talno ploščo kot zaščito pred talno vodo.

Sončne celice18.07.2024 - Gradnja bazena Ilirija. FOTO: Nik Erik Neubauer

Občina je sklenila več aneksov k pogodbi za gradnjo športnega centra Ilirija. Dva od njih sta ceno projekta povišala za več kot štiri milijone evrov.
Foto: Nik Erik Neubauer 

Zaradi nepredvidenih dodatnih del sta občina in VG5 dorekla še povišanje pogodbene vrednosti za nekaj več kot 1,1 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Prvotna pogodbena vrednost gradnje kopališča Vevče je bila 18,1 milijona evrov z davkom. Postopek iskanja gradbinca za ta projekt je bil dolgotrajen, saj je občina na prvo javno naročilo jeseni 2022 prejela šest ponudb, ki pa so bile vse občutno previsoke za mestni proračun. Občina je zato javno naročilo ustavila in nekoliko oklestila projekt, da bi ga pocenila. Zaradi tega so iz načrtov denimo umaknili gradnjo tobogana, podzemne parkirne hiše in pomožnega objekta ob kopališču, na strehi katerega je bilo načrtovano košarkarsko igrišče za igro tri na tri. Na novem javnem naročilu z nekoliko spremenjenim projektom je najnižjo ponudbo oddala družba VG5, s katero je občina v začetku lanskega avgusta sklenila pogodbo za gradnjo kopališča ter dobavo in vgradnjo opreme na kopališču.

Čeprav je Mestna občina Ljubljana pred dnevi na družbenih omrežjih objavila fotografijo, da so testno napolnili bazen v športnem centru Ilirija, tudi zaključevanje tega športnega objekta precej zamuja.

Ilirija dražja že za 4,1 milijona evrov

Čeprav je Mestna občina Ljubljana pred nekaj dnevi na družbenih omrežjih objavila fotografijo, da so testno napolnili bazen v športnem centru Ilirija, pa tudi zaključevanje tega športnega objekta zamuja. Ob podpisu gradbene pogodbe z družbo Makro 5 gradnje februarja 2022 je bil rok za dokončanje in pridobitev uporabnega dovoljenja začetek oktobra 2023. Občina je med gradnjo ta rok podaljšala s sklepanjem aneksov. Zadnjega je sklenila letošnjega julija. Novi rok za dokončanje pogodbenih obveznosti je 24. november. Glede na to, da občina po javno dostopnih podatkih še ni sklenila pogodbe za dobavo in vgradnjo opreme za Ilirijo, ni pričakovati, da bi lahko prvi kopalci v novem in edinem pokritem olimpijskem bazenu v Ljubljani plavali že letos.

Športni center Ilirija se je med gradnjo prav tako podražil, za več kot 4,1 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Po trenutnih izračunih je torej vrednost Ilirije narasla že na nekaj manj kot 57,2 milijona evrov z davkom. Iz dveh aneksov je razvidno, da je družba Makro 5 gradnje morala opraviti dodatna dela, ki v prvotni pogodbi niso bila predvidena. Julijski aneks navaja dodatna dela, kot so ureditev zunanje in javne razsvetljave, obloge sten in stropov v enem od objektov, parkirni sistem, spuščen akustični strop in sprememba ograj.

- 30.08.2024 - kopališče Vevče v gradnji //FOTO: Jaka Gasar

Gradnja kopališča Vevče se je podražila za 1,1 milijona evrov. Foto: Jaka Gasar

V občinski službi za razvojne projekte in investicije so na vprašanje, zakaj v aneksu navedena dodatna dela niso bila vključena že v osnovno pogodbo, odgovorili: »Pri velikih in kompleksnih projektih, katerih razvoj poteka več let, je pričakovati tudi nepredvidljive situacije pri izvedbi, tako je do sprememb projektnih rešitev prišlo zaradi razvoja tehnologije.« »Nove tehnične rešitve prinašajo tudi nekoliko višje stroške vzpostavitve in vzdrževanja celotnega sistema. Povišanje cene odraža vrednost, ki jo bodo prinesle nove funkcionalnosti in izboljšave v uporabniški izkušnji, kar je dolgoročno v korist uporabnikov parkirne hiše Ilirija,« so v občinski službi komentirali spremembe v parkirnem sistemu.

Ena od sprememb, ki so podražile projekt, je bila tudi ureditev dostopa do kolektorja ob Celovški cesti, v katerem so komunalni vodi za vročevod, vodovod, elektriko in telekomunikacije, so pojasnili na občini. Sprva so dostop do kolektorja načrtovali s ploščadi kopališča, a ker se je ta rešitev izkazala za nezadostno, so se v soglasju z upravljalci komunalnih vodov odločili za ureditev dodatnega dostopa zunaj ploščadi, kjer bo dostop mogoč z dostavnim vozilom oziroma s tovornjakom. »S tako rešitvijo se bomo izognili posegom na ploščadi pri vzdrževanju vodovoda, elektrike, vročevoda in telekomunikacij,« so sporočili z občine. 

Priporočamo