V hitremu ritmu vsakdana se vedno več družin odloči, da potico kupi v zaupanja vredni slaščičarni. Med starejšo populacijo Ljubljančanov so prav zaradi njihove dolge tradicije nepogrešljive potice iz hotela Slon, pekarne Maximarket in šolske pekarne BIC na Ižanski cesti. Ponudbo pa so med potrošniki popestrile tudi potice z izbranimi nadevi iz slaščičarn Zvezda, lePotica in Domača pekarna.
S certifikatom nagrajeno potico izdelujejo ročno
Po sledeh potice, ki jo lahko kupite v Maximarketu in vseh Mercatorjevih trgovinah, smo se zapeljali do industrijske cone v Naklem, kjer ima svojo proizvodnjo Mercatorjevo Invalidsko podjetje. Te dni marljive roke delavk med drugim že pripravljajo potice z različnimi nadevi za peko. »V obratu Kranjski kolaček smo marca 2019 prejeli certifikat za pravo slovensko potico z zajamčeno tradicionalno posebnostjo, ki velja za potico z orehovim nadevom in nadevom iz orehov in rozin,« je povedala Katja Mihelič, komercialna direktorica, in nas pospremila po obratu vse do dela, kjer so slaščičarke ročno sestavljale potratno potico. Slaščičarka Sonja Javornik se je medtem lotila priprave orehove potice za v potičnik in pokazala, kako celotna proizvodnja pri njih sloni na rokah zaposlenih. »V ponedeljek bomo začeli intenzivno peči okrogle potice z različnimi nadevi. Ekipa slaščičarjev to navadno počne ponoči, saj zjutraj potrebujemo delovne površine in peči tudi za druge pekovske izdelke,« je povedala Miheličeva in dodala, da bo treba za okroglo potico, težko 650 gramov, letos odšteti 9,90 evra. Na njihovih prodajnih policah po vsej Sloveniji boste poleg potratne potice ter orehove potice z rozinami in brez rozin našli še vegansko potico z nadevom iz orehov in rozin.
Bogat nadev prikliče spomine na peko babic
Tudi hotel Slon je od nekdaj slovel kot priljubljena ljubljanska slaščičarska točka, ki dediščino z vsakoletno peko potic pa tudi znamenitih pustnih krofov ohranja še dandanes. »Slonova božična potica je simbol tradicije, ki jo v našem hotelu negujemo že več kot 50 let. Naša slaščičarska ekipa jo pripravlja po starem hišnem receptu, ki združuje ročno delo, skrbno izbrane sestavine in leta izkušenj. Prvovrstne sestavine in bogat nadev skupaj zagotavljajo nezgrešljiv okus, ki prikliče spomine na peko naših babic,« je povedala Špela Gorše Škof, vodja marketinga, in poudarila, da so izjemno ponosni na stalne stranke, ki se vračajo vsako leto, da bi svoje praznične mize obložile s Slonovo potico, ki je postala stalnica na njihovih praznično obloženih mizah. Tudi tokrat ekipo v slaščičarni vodi slaščičarska mojstrica gospa Slobodanka, ki se za to priložnost v hotel, kjer je ustvarjala vso svojo slaščičarsko kariero, vrača iz pokoja.
Tudi letos bo mogoče potico kupiti na stojnici pred hotelom, v Čopovi ulici, ki bo postavljena v ponedeljek, 16. decembra, in bo odprta vsak dan do 24. decembra (razen v nedeljo, 22. decembra). Prihodnji teden, do vključno 20. decembra, sprejemajo tudi naročila, potico pa na dogovorjeni dan prevzamete na stojnici v Čopovi ulici. Cena orehove potice je 35 evrov na kilogram, na voljo so tudi posamezni kosi po štiri evre.
Praznične potice izpod rok dijakov
Praznične potice v šolski trgovini KRUHarije in CUKRnije v BIC Ljubljana so najbolj iskane med novoletnimi, božičnimi in velikonočnimi prazniki. »V tem času jih tudi aktivno pečemo, sicer pa so na voljo po naročilu. Ponujamo osem vrst potic: orehovo brez rozin, orehovo z rozinami, pehtranovo, makovo, lešnikovo in potratno ter rozinovo in ocvirkovo potico, ki ju na željo v neprazničnih dneh pripravljamo po naročilu,« je povedala Nina Meh Savič iz BIC Ljubljana in dodala, da so njihove recepture slaščičarke v BIC Ljubljana razvile pred 20 leti in še danes ostajajo enake. »To so kakovostne potice, dnevno sveže, brez dodanih drobtin ali piškotov, uporabljamo čim več lokalnih sestavin, predvsem pa smo radodarni z nadevi.« V času božično-novoletnih praznikov pripravijo več kot tisoč kosov različnih potic, ki pa jih je glede na povpraševanje in želje še vedno premalo. »Smo namreč manjša šolska slaščičarna, ki tudi v prazničnem času hkrati izvaja in zagotavlja kakovostni izobraževalni proces po programu za bodoče slaščičarje in slaščičarke.« Letos bodo potice iz BIC Ljubljana na voljo v obeh njihovih trgovinah 23. in 24. decembra, cena za kilogram orehove potice pa znaša 16 evrov.
V Zvezdi potice pečejo vse leto
V ponudbi slaščičarne Zvezda so potice stalnica, je pa zagotovo zanje največ zanimanja v času božiča in velike noči, ko tudi razširijo ponudbo. »Naše stranke se največkrat odločajo za orehovo in pehtranovo potico, v praznični ponudbi pa imamo še rozinovo, rožičevo, mandljevo, čokoladno in makovo potico ter vegansko orehovo potico,« je povedala Maja Međeši. »Ostajamo torej zvesti tradiciji in ročno mesimo testo za potice iz kakovostne moke in odličnega masla. Pri nadevih ne skoparimo.«
V Zvezdi so potice kupcem na voljo vse leto. Orehova in pehtranova potica sta v redni prodaji v njihovi trgovinici Deli, preostale okuse je treba naročiti dva dni prej. »Naročilo lahko naše stranke oddajo tako prek spletne trgovine kot tudi v naših petih poslovnih enotah po Ljubljani. V času božiča in velike noči so potice v redni prodaji v vseh naših enotah, vendar je zaradi velikega zanimanja priporočljivo naročilo oddati vsaj en dan prej.« Potice v Zvezdi pripravljamo v potičniku, na voljo sta velika in mala. Teže potic se glede na okus nekoliko razlikujejo, tako je na primer rozinova malce lažja od orehove. Velika orehova potica tehta 1350 gramov, mala pa 675 gramov. »Teža je sicer okvirna, ker so vse naše potice izdelane ročno, znane pa so po bogatem nadevu in odličnem okusu, ker uporabljamo res visokokakovostne surovine. Cena velike orehove potice je 47 evrov, male pa 25 evrov.«
Priljubljene miniaturne potičke
S povsem novo ponudbo je na Stari trg pred časom prišla tudi Janja Štrumbelj, ustanoviteljica znamke lePotica. V njenem butiku najdete sveže pečene potičke različnih okusov in velikosti, od miniaturnih do velikih. »Za tradicionalne praznične potice, ki se pečejo v glinenih potičnikih, zbiramo naročila. Vse okrogle potice imajo tudi certifikat Slovenska potica, pečemo pa jih v dveh velikostih. Poleg kilogramske, ki je namenjena družini ali večji družbi, delamo tudi manjše potičke,« je povedala Štrumbljeva in dodala, da so vse potice narejene ročno. »Naj tudi omenim, da so vse sestavine pri potici naravne. Nadevu ne dodajamo arom, ojačevalcev okusa in barvil. Tudi drugih dodatkov, da bi zmanjšali količino orehov, ne,« je povedala sogovornica in dodala, da je pri vsej pestrosti okusov, ki jih ponudijo, orehova potica še vedno kraljica.
Kljub temu da potice pečejo vse leto, jih nikoli ne delajo na zalogo. Tudi zato svetuje, da si svojo zagotovite tako, da jo pred praznikom naročite. »Imamo pa v ponudbi tudi miniaturne potičke za dopeko. Sicer pa je cena za družinsko okroglo potičko, težko okoli kilogram, 35 evrov, manjša 400-gramska pa stane 18 evrov,« je povedala Janja Štrumbelj in spomnila, da je lahko potica tudi lepo darilo. V ta namen so oblikovali tudi manjše darilne škatle, ki jih napolnite z miniaturnimi potičkami različnih okusov – od klasičnih orehove in pehtranove so v zimskem času priljubljena potičke z nadevom iz maka, rožičev, sliv, cimeta, kokosa in tudi iz lešnikov. Potičko lahko naročite po telefonu ali preko spletne trgovine, prevzamete pa jo lahko tako v središču mesta kot na Škofljici, kjer stoji pekarska delavnica.
V ponedeljek, 16. decembra, bodo peko prazničnih potic začeli tudi v Domači pekarni na začetku Igriške ulice. Kot je povedal Tilen Mejač, je največ zanimanja za čokoladno potico, sledita pehtranova in klasična – orehova. Potice pečejo v podolgovati posodi, za kilogram pa bo treba odšteti 23 evrov.