Teorij, kdo je na ljubljanski grad prinesel ognjemet in ga aktiviral, je več: nekateri trdijo, da so Green Dragons tako pozvali k podpori Olimpiji na nocojšnji nogometni tekmi proti Rijeki, drugi, da je bil to del slavja ob 40-obletnici rokometnega kluba Krim Mercator, ki je v tistem času potekalo v centru Rog, tretji spet, da so navijači proslavili uvrstitev beograjske Crvene zveze, za katero igrata naša Vanja Drkušić in Timi Max Elšnik, v Ligo prvakov.

V tem trenutku je dejstvo le, da ognjemeta ni prijavil nihče, pravijo na ljubljanski občini. In kako je ga neznancem sredi noči uspelo aktivirati? Na zavodu Ljubljanski grad pojasnjujejo, da je njihov varnostnik nekaj po 23. uri na kameri zagledal skupino, ki je tja prinesla različne predmete in začela razprostirati nek napis. Namero, torej izvesti ognjemet in razobesiti transparent, jim je želel preprečiti, a jih je bilo preveč, postali pa so tudi zelo agresivni, zato je poklical policijo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ekipa (@ekipa_sn)

Za požar kriva pirotehnika

Skoraj istočasno, kot je razvidno iz sistema obveščanja Spin ob 23.32, so pod gradom na Gosposki ulici, kjer so prostori Slovenske akademije znanosti in umetnosti, na pomoč poklicali gasilce.

Požar v središču Ljubljane.

Požar v središču Ljubljane.

Zagorelo je ostrešje, požar pa je bil prvič pogašen dobre tri ure pozneje. Okoli petih zjutraj je spet zagorelo, tokrat je gasilska intervencija trajala le kakšno uro.

»V požaru je zgorel del ostrešja in prostor, v katerem je bila pisarna. Gasilci so požar pogasili, policisti pa opravili ogled kraja požara. Po doslej znanih ugotovitvah naj bi požar najverjetneje povzročila pirotehnika,« je potrdila Aleksandra Golec s Policijske uprave Ljubljana.

Policisti sicer še naprej ugotavljajo vse okoliščine dogodka, zato zaradi interesa preiskave več pojasnil ne morejo posredovati. »O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,« še dodajo.

Na ljubljanski gasilski brigadi so nam potrdili, da so jih poklicali na pomoč, povezave med ognjemetom in požarom pa niso mogli potrditi, ker da se s tem ukvarjajo policisti.

Priporočamo