V javnih podjetjih Energetika Ljubljana in Voka Snaga ter ljubljanski občini so potrdili, da bi želeli ostanke komunalnih odpadkov in blato iz komunalnih čistilnih naprav sežigati na eni lokaciji. Na podlagi pridobljenih informacij in tehničnih analiz so ugotovili, da bi bilo obe dejavnosti najbolj smotrno in racionalno izvajati v istem objektu. »Tako bi preprečili podvajanje opreme, ki je potrebna tako za sežig blata kot za energijsko izrabo komunalnih odpadkov, in optimizirali sočasno delovanje obeh sistemov,« so še pojasnili. Dodali so, da so ministrstvo za okolje, podnebje in energijo seznanili z namero in da je bila sprejeta pozitivno. Projekt gradnje takšnega objekta so poimenovali Toplota in energija iz odpadkov (TEO) Ljubljana.

Da gredo načrti v smeri enega objekta, je nakazalo nedavno objavljeno javno naročilo za izdelavo idejne študije za energetsko izrabo odpadkov in blata na dveh potencialnih lokacijah, in sicer pri Termoelektrarni toplarni (TE-TOL) v Mostah in pri regijskem centru za ravnanje z odpadki (RCERO). Na naročilo Energetike je prispela le ponudba dr. Rolanda Pombergerja iz Avstrije v višini 396.665 evrov z davkom. Energetika javnega naročila še ni zaključila z izborom in podpisom pogodbe. Iz javnega podjetja pa so sporočili, da je bila višina ponudbene cene v okviru pričakovanj, in potrdili, da so s Pombergerjem in njegovo ekipo že sodelovali. Javno dostopni podatki kažejo, da je Energetika s Pombergerjem leta 2021 sklenila pogodbo v višini 137.000 evrov za izvedbo primerjave tehnologij energijske izrabe goriva iz odpadkov za objekt v Ljubljani, leta 2022 pa pogodbo v višini 427.000 evrov za izdelavo idejne študije energijske izrabe odpadkov v Ljubljani.

950.000 evrov za prevzem komunalnega blata

Voka Snaga zgoščeno in posušeno blato iz komunalnih čistilnih naprav z javnimi naročili predaja zakonitim zastopnikom, ki imajo ustrezna dovoljenja za prevzem tovrstnega odpadka. Lani je javno podjetje za prevzem blata iz čistilnih naprav plačalo okoli 950.000 evrov, so izračunali v Voki Snagi.

Odpadke iz RCERO bi v TEO lahko prepeljal tekoči trak

V najnovejši študiji bo »izbrani izvajalec pripravil tehnične rešitve za postavitev objektov na lokacijah RCERO in TE-TOL«, so pojasnili. Poleg navedenih se je v preteklosti kot potencialna lokacija za sežigalnico omenjalo še območje ob Letališki cesti, ki pa je javno naročilo ne omenja. V Energetiki so pojasnili, da lokacija na Letališki ni omenjena, ker bi bila tehnična rešitev za sežigalnico na tej lokaciji enaka kot pri TE-TOL. V obeh primerih bi morali namreč odpadke na lokacijo dovažati s tovornjaki. Če bi se odločili za lokacijo pri RCERO, pa bi komunalne odpadke, ki so predelani v RCERO, v sežigalnico lahko dovajali s kanalsko povezavo s tekočim trakom. »Oskrba z odpadki iz drugih centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki in z blatom iz komunalnih čistilnih naprav pa bo potekala na vseh treh lokacijah na enak način, to je z ustreznimi tovornjaki,« so dodali.

Bodoči izdelovalec študije pa v njej ne bo ocenjeval primernosti lokacij, so opozorili v javnih podjetjih in na občini. »Ocena primernosti posameznih lokacij in izbor najprimernejše bosta izvedena v študiji variant. Slednja bo pripravljena v sklopu umeščanja objekta TEO v prostor in izvedena v skladu z zahtevami zakona o urejanju prostora in pravilnikom o vsebini, obliki in načinu priprave državnega prostorskega načrta. V študiji variant bodo enakovredno obravnavane vse tri lokacije, predvidene za postavitev TEO Ljubljana,« so še zagotovili.

A kaže, da župan ima favorita. »Naša strokovna komisija je odločila, da gremo na Barje blizu RCERO,« je minuli torek dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Izpostavil je, da v bližini te lokacije ni stanovalcev, poleg tega komunalnih odpadkov iz RCERO v sežigalnico ne bo treba voziti s tovornjaki, saj jih bo mogoče dostavljati po tekočem traku. Janković je ob tem dejal: »Za svoje smeti moramo poskrbeti sami.« Pojasnil je, da zdaj ostanek komunalnih odpadkov vozijo tudi po 1000 kilometrov daleč v Skandinavijo, kar je po njegovem mnenju »nonsens«. 

Priporočamo