V drugi polovici septembra bo potekala javna dražba za oddajo utic za peko in prodajo kostanja med oktobrom in januarjem. Na dražbi bodo na voljo utice na šestih lokacijah: Prešernov trg (pri Plečnikovem kiosku pri Tromostovju), Cankarjevo nabrežje (pri brvi čez Ljubljanico), Breg (na Novem trgu), Miklošičev park (vogal Tavčarjeve in Miklošičeve ceste), Šubičeva ulica (pri križišču s Slovensko cesto) in Zaloška cesta (nasproti Tržnice Moste).

Izklicna cena za utici na Prešernovem trgu in Cankarjevem nabrežju je 9000 evrov brez davka za celotno sezono. Najem utice na Novem trgu znaša 7000 evrov brez davka, utic pri Miklošičevem parku in Slovenski cesti pa 1500 evrov na sezono brez davka. Najnižja je izklicna cena za najem utice nasproti Tržnice Moste, ki znaša 500 evrov na sezono brez davka. Ob vsaki najemnini je predvideno tudi plačilo 22-odstotnega davka na dodano vrednost, ki ga plača najemnik. Najnižji zneski višanja uporabnine na javni dražbi so med 100 in 500 evri. Ponudniki lahko kandidirajo največ za eno razpisano lokacijo.

Najvišja ponudba lani 51.000 evrov

Lani je bilo zanimanje največje za lokacijo na Prešernovem trgu. Izklicna cena, ki je bila enaka letošnji, je po precej burni dražbi dosegla vrednost 51.500 evrov na sezono. Najvišjo ceno je ponudil Husnija Hajdarpašić, direktor podjetja Profrut, ki se je za lokacijo potegovalo s še tremi dražitelji. Družba Profrut kasneje občini ponujenega zneska ni plačala, direktor pa ni prišel podpisat pogodbe. Ljubljanski župan Zoran Janković je takšno dejanje označil za neodgovorno in dejal, da bo osebno zagotovil, da se družba Profrut dražb ne bo več udeleževala.

Drugi trije interesenti so imeli že ob prvi dražbi veliko povedati o konkurenčni družbi Profrut. Kot je takrat poročala STA, so glasno nasprotovali udeležbi družbe Profrut na dražbi, češ da je prišla le dvigovat ceno najema. Poudarili so, da ima Hajdarpašič na Prešernovem trgu gostinski lokal, kjer je že leto pred tem sam prodajal pečeni kostanj. Ponudniki so ocenili, da je hotel tako onemogočiti morebitno konkurenco.

Dražba le zadnja štiri leta

Zaradi zapletov na prvi dražbi so morali na občini dražbo za utico na Prešernovem trgu ponoviti. Potencialni ponudniki nad tem niso bili najbolj navdušeni, saj je bil datum dražbe v drugi polovici oktobra, medtem ko so drugi lahko začeli prodajati kostanj že s prvim oktobrom. Na drugi dražbi so najemnika uspešno izbrali.

Lani je bilo to podjetje Shari-Go, ki je hišico na Prešernovem trgu najemalo že v preteklih letih. Izklicna cena je bila devet tisoč evrov, dražitelj pa jo je v najem dobil za 9500 evrov z DDV. Predstavnik podjetja je kljub zapletom in zamudam način izbire ponudnikov označil za dober.

Sistem izbire ponudnikov z dražbo deluje zadnja štiri leta, pred tem so na občini ponudnike izbirali z žrebom. Lani se je najmanjša merica kostanja prodajala za 3,5 evra. Po naših lanskih izračunih bi moral najemnik utice na Prešernovem trgu prodati 14.517 malih meric kostanja, da bi imel vsaj toliko prometa, kot je bilo na prvi dražbi ponujeno za najem utice. V izračun nista všteti cena surovin in delovne sile. 

Priporočamo