Do predvidoma 2. septembra bo poleg odseka Linhartove ceste med Železno cesto in Topniško ulico popolnoma zaprto še križišče Vojkove, Linhartove in Železne ceste zaradi rekonstrukcije. Zaradi zapore imajo avtobusi na progah 3G, 6B, 7, 7L, 11B, 13, 20 in 22 obvoze. Prenovo prvega dela Linhartove ceste (od Dunajske ceste do Topniške ulice) je občina septembra lani z javnim naročilom zaupala družbama KPL in Prenova-Gradbenik. Vrednost pogodbe je bila 1,87 milijona evrov z davkom na dodano vrednost.

Čeprav KPL in Prenova-Gradbenik glede na pogodbeni rok zamujata z izvedbo, gre rekonstrukcija prvega odseka Linhartove ceste očitno h koncu, saj je Mestna občina Ljubljana objavila novo javno naročilo, s katerim išče izvajalca, ki bo prenovil drugi odsek, to je med Topniško ulico in krožiščem pri Žalah. Sočasno bo moral prenoviti še vodovodno in kanalizacijsko omrežje. Na tem odseku bo izbrani izvajalec obstoječo dvopasovnico razširil v štiripasovno cesto z rumenima pasovoma za mestne avtobuse v vsako smer vožnje. Rekonstruirati pa bo moral tudi priključke Knobleharjeve, Mislejeve in Stolpniške ulice, dostop do centra Soča in priključek na krožišče pri Žalah.

1,87 mio. evrov je vredna pogodba za rekonstrukcijo odseka Linhartove ceste med Dunajsko cesto in Topniško ulico.

Poleg tega bo izvajalec na obeh straneh Linhartove ceste uredil površine za pešce in kolesarje. Kolesarske površine, ki naj bi bile široke najmanj en meter, bo od vozišča za motorni promet ločila zelenica z drevoredom. Iz razpisne dokumentacije je razvidno, da namerava občina s tem projektom ohraniti prehod za pešce in kolesarje čez Linhartovo pri križišču s Knobleharjevo ulico. Urediti namerava še nov prehod za pešce in kolesarje blizu križišča s Stolpniško ulico. Izbrani izvajalec bo imel na voljo 240 dni za dokončanje predvidenih gradbenih del, kaže dokumentacija.

Prenavljali bodo tudi del Jurčkove ceste

Ljubljanska občina trenutno išče izvajalca tudi za prenovo Jurčkove ceste na odseku od križišča s Peruzzijevo cesto do vključno krožišča z Lorenzovo cesto in pripadajočimi priključnimi kraki. Razpisna dokumentacija kaže, da bo predmet pogodbe tudi prenova vozišča in pločnika na Lorenzovi cesti ter rekonstrukcija obstoječega petkrakega krožišča pri nakupovalnem centru Supernova Ljubljana Rudnik v krožišče s spiralnim potekom oziroma tako imenovano turbokrožišče. Iz razpisne dokumentacije je razvidno, da bo izbrani izvajalec imel 270 dni časa, da opravi naročena dela. Bistvo prenove je Jurčkovo cesto urediti tako, da bodo izboljšani pogoji za pešce in kolesarje ter tudi za mestni avtobusni promet, je razbrati iz dokumentacije.

V načrtih prenova več pomembnih cest

V prestolnici trenutno že poteka več pomembnih cestnih projektov in prenov cest sočasno z gradnjo kanalizacije z evropskimi sredstvi. Občina že nekaj časa prenavlja Ižansko cesto, pri čemer so gradbinci odsek od Botaničnega vrta Ljubljana do Jurčkove ceste že prenovili, trenutno pa delajo na odseku od Jurčkove do že prenovljene ceste skozi Črno vas. Na Ižanski cesti bo občina zgradila tudi nadomestni most čez Ižico.

Še vedno poteka gradnja zadnjega odseka Industrijske ceste v Zalogu, nedavno pa se je začela prenova dela Čufarjeve ulice med Resljevo cesto in Kotnikovo ulico. Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet v prihodnjih letih napovedujejo še prenove Peruzzijeve ulice, Dolenjske ceste med Rakovnikom in Rudnikom, Zaloške ceste, ulice Ob Ljubljanici, Tbilisijske ceste, Litostrojske in Šišenske ceste, Ceste v Gorice in Poti heroja Trtnika. Odsek Barjanske ceste od Finžgarjeve ulice do priključka na avtocesto bo občina prav tako razširila v štiripasovnico, del Tomačevske ceste pa bo preuredila v Alejo Žale. V prihodnjih letih so predvidene tudi rekonstrukcije cestnega obroča okoli ljubljanskega potniškega centra. 

Razpisali bodo novo koncesijo

Določene odseke ljubljanskih cest obnavlja občinski koncesionar za vzdrževanje cest in izvajanje zimske službe KPL. Koncesijo za vzdrževanje cest in zimsko službo je Mestna občina Ljubljana s KPL sklenila leta 2006, ko je županovala še Danica Simšič. Vrednost pogodbe je dobrih 12,6 milijona evrov na leto. Pogodba se bo iztekla leta 2026. Na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so napovedali, da koncesijske pogodbe s KPL ne nameravajo podaljšati, temveč bodo objavili javni razpis za izbor novega koncesionarja. »Glede dolžine trajanja nove koncesijske pogodbe bo preverjena dobra praksa primerljivih koncesijskih pogodb in bo o slednjem pred izvedbo razpisa sprejeta odločitev,« so napovedali na občinskem oddelku.

Priporočamo