Javno podjetje Voka Snaga je za tekoče šolsko leto razpisalo osem kadrovskih štipendij za srednje poklicno in srednje strokovno izobraževanje elektro, strojne, kovinarske in agrikulturne smeri (vrtnarstvo). Štipendisti si lahko obetajo mesečni znesek v višini nekaj manj kot 200 evrov, v Voki Snagi bodo lahko opravljali obvezno delovno prakso in počitniško delo, obljubljajo jim mentorstvo, po zaključku šolanja pa se bodo v javnem podjetju zaposlili. Rok za oddajo vlog se bo zaključil 10. septembra.

Kadrovske štipendije so razpisali prvič po dobrih desetih letih. Za takšen ukrep so se odločili zaradi trenutnih razmer na trgu delovne sile, ki »narekujejo sistematičen in bolj proaktiven pristop pri pridobivanju novih mladih sodelavcev, predvsem na deficitarnih področjih, ki se trenutno izkazujejo na področjih elektro, strojne, kovinarske in agrikulturne smeri«, so pojasnili v Voki Snagi. Manjka jim tudi kadra za izvajanje del pri odvozu komunalnih odpadkov in čiščenju javnih površin, a ker je za takšna delovna mesta zahtevana le osnovnošolska izobrazba, zanj ni smiselno razpisati štipendij, so dejali.

Voka Snaga ima trenutno razpisanih 26 prostih delovnih mest. V zadnjem času najtežje dobijo sodelavce s poklicno in srednjo izobrazbo elektro, strojne in agrikulturne smeri. »To pripisujemo predvsem pomanjkanju tovrstnega kadra na trgu dela. Poleg tega tudi izmenski in turnusni razpored dela, ki je na določenih delovnih mestih v naši dejavnosti neizogiben, odvrne določen del potencialnih kandidatov za zaposlitev. Menimo, da so to glavni razlogi, zaradi katerih je na določena objavljena razpisana prosta delovna mesta relativno malo prijavljenih kandidatov z ustreznimi kvalifikacijami,« so pojasnili.

Zaposlili enega štipendista

Energetika Ljubljana je že lani podelila deset kadrovskih štipendij za srednje poklicno in srednje strokovno izobraževanje elektro in strojnih smeri, letos so jih ponudili še dvanajst. Energetika je letos prejela deset prijav, vloge pa še obdelujejo. Štipendisti si lahko obetajo okoli 310 evrov mesečne štipendije. Zadovoljni so s prvo generacijo štipendistov, saj jih je več kot polovica pri njih opravljala počitniško delo. Z enim štipendistom iz lanske generacije pa so že sklenili delovno razmerje, so povedali v Energetiki.

»Tudi število prejetih prijav samo po sebi kaže, da kadra na področju elektro in strojne stroke na trgu delovne sile v Sloveniji primanjkuje,« so v Energetiki, podobno kot v Voki Snagi, izpostavili, da gre za deficitarni kadrovski področji. Tudi v Energetiki ugotavljajo, da je kadre s srednjo poklicno in srednjo strokovno izobrazbo elektro in strojnih smeri težko najti zaradi splošnega pomanjkanja tovrstnega kadra na trgu dela in zaradi izmenskega razporeda dela.

LPP primanjkuje voznikov

Ljubljanski potniški promet (LPP) se osredotoča »predvsem na pridobivanje voznikov, kjer je situacija na trgu dela že nekaj časa zelo zahtevna. Po podatkih gospodarske zbornice ta hip v Sloveniji primanjkuje vsaj 300 voznikov avtobusov in tovornjakov.« Trenutno imajo razpisana prosta delovna mesta za 20 voznic in voznikov, do konca leta pa si jih želijo zaposliti 30, so povedali v javnem podjetju. Velja omeniti, povprečna bruto plača voznika v Ljubljanskem potniškem prometu je 2756 evrov, kar je po oceni LPP po njim razpoložljivih podatkih in v primerjavi z razmerami na trgu dela konkurenčen znesek.

Da bi privabili nove voznike, so leta 2018 zagnali Akademijo LPP. Gre za program, v katerem LPP izbranim kandidatom, ki izpolnjujejo pogoje, financira pridobitev vozniškega izpita za kategorijo D1 in/ali D. Po uspešno opravljeni akademiji morajo kandidati, ki jim je LPP pomagal do izpita kategorije D, skleniti pogodbo o zaposlitvi za obdobje petih let, tisti, ki so pridobili izpit za obe navedeni kategoriji, pa za sedem let. Od leta 2018 (s prekinitvijo v koronskih letih 2020 in 2022) je Akademijo LPP uspešno zaključilo 51 od 77 vključenih kandidatov. Po podatkih LPP so le trije predčasno prekinili pogodbo o zaposlitvi. Za sodelovanje v akademiji se po izkušnjah LPP večinoma prijavljajo mlajši moški, večinoma s končano osnovno šolo ali četrto stopnjo izobrazbe.

V LPP so dodali, da pri njih dijaki opravljajo obvezno prakso in da kakšnega od njih po opravljeni praksi tudi zaposlijo. Tako pridobijo kadre za področja avtomehanike, avtokleparstva in avtoelektrike.

Za vsa delovna mesta štipendije niso primerne

»Pri zaposlovanju se tako kot tudi druga podjetja v Sloveniji in širše srečujemo s pomanjkanjem kompetentnih kadrov,« je potrdil direktor javnega podjetja Žale Robert Martinčič. V Žalah najtežje najdejo sodelavce za opravljanje fizičnih del kratkotrajne sezonske narave. V Žalah kadrovskih štipendij trenutno ne podeljujejo, »saj težav z zaposlovanjem kadra s specifičnim znanjem trenutno ne zaznavamo v tolikšni meri, za zaposlovanje kadra za opravljanje fizičnih del kratkotrajne sezonske narave, za katere se zahteva zgolj osnovnošolska izobrazba, pa štipendiranje ni najbolj primerna oblika privabljanja novih kandidatov«, je ocenil Martinčič. V Žalah kader iščejo z objavami prostih delovnih mest na Zavodu za zaposlovanje Slovenije in zaposlitvenih portalih, prek svoje spletne strani in strani Javnega holdinga Ljubljana ter družbenih omrežij. Poleg tega se udeležujejo dogodkov, kot je denimo zavodov zaposlitveni sejem.

V Ljubljanskih parkiriščih in tržnicah (LPT) so dejali, da v tem šolskem letu nimajo namena razpisati kadrovskih štipendij, čeprav tudi sami opažajo pomanjkanje različnega kadra. Težko dobijo kandidate za delovna mesta, za katera je zahtevana nižja stopnja izobrazbe oziroma z enostavnim opisom delovnih nalog, kot so čiščenje površin, prenašanje lažjih in težjih bremen ter druga fizična dela. V LPT se srečujejo tudi s pomanjkanjem kadra na strokovnih delovnih mestih, ki terjajo določeno smer strokovne izobrazbe in specifično funkcionalno znanje, kot je recimo elektroinženir ali projektant. »Zaradi zahtevanih funkcionalnih znanj in pomanjkanja te vrste kadra na trgu razpise za tovrstna delovna mesta večkrat ponavljamo,« so priznali v LPT. 

Ljubljanska občina letos razpisala 20 kadrovskih štipendij

Mestna občina Ljubljana letos razpisuje 20 kadrovskih štipendij za potrebe mestne uprave in svojih javnih zavodov, največ za Zdravstveni dom Ljubljana in Lekarno Ljubljana. Dijaki morajo vloge za razpisane občinske kadrovske štipendije oddati do 16. septembra, študenti pa do 15. oktobra. Občina poleg tega ponuja 90 štipendij za nadarjene dijake in študente. Rok za oddajo vloge za dijake se je iztekel 5. septembra, študenti pa imajo čas za oddajo še do 4. oktobra.

Priporočamo