Ministrstvo za naravne vire in prostor je julija Univerzi v Ljubljani izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo novih stavb za fakulteti za farmacijo in za strojništvo v univerzitetnem središču Brdo, o čemer smo prvi poročali v Dnevniku. Na Univerzi v Ljubljani začetek gradnje obeh fakultet načrtujejo v letu 2025. »Gradnja bo skupaj z dobavo in montažo opreme predvidoma potekala tri leta, po najboljšem scenariju bi se v nove prostore vselili konec leta 2028,« so ocenili na univerzi.

Toda začetek gradnje je odvisen predvsem od zagotovitve denarja. Ker dokumenti, ki bodo podlaga za izvedbo javnega naročila za izbor izvajalca oziroma izvajalcev gradnje, še niso zaključeni, na univerzi nimajo sveže ocene, koliko bo stal projekt izgradnje obeh novih fakultet in ureditve njune okolice. V izračunih, ki so bili pripravljeni v času izvedbe arhitekturnega natečaja leta 2020, je bila skupna vrednost gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del ocenjena na 106 milijonov evrov.

106 mio. € je ocenjena vrednost gradnje obeh fakultet iz leta 2020.

Fakulteta za strojništvo naj bi pridobila kohezijska sredstva

V tem trenutku za nobeno od fakultet finančna konstrukcija še ni zaprta. »Pripravljen je osnutek investicijskega programa, ki pa še ni potrjen,« so priznali na univerzi. Pojasnili so, da pri financiranju stavbe za Fakulteto za strojništvo računajo na pridobitev nepovratnih evropskih kohezijskih sredstev, saj je bil ta projekt uvrščen v program evropske kohezijske politike za obdobje med letoma 2021 in 2027. Pričakujejo, da bodo iz tega naslova pridobili večino potrebnega denarja, preostanek sredstev pa bodo prispevali univerza, državni proračun in drugi viri financiranja, so povedali na univerzi.

Univerza v Ljubljani je pridobila gradbeno dovoljenje za gradnjo novih prostorov za fakulteti za strojništvo in farmacijo, sedaj mora zagotoviti še denar.  Vir: Atelier arhitekti in Arhema

Univerza v Ljubljani je pridobila gradbeno dovoljenje za gradnjo novih prostorov za fakulteti za strojništvo in farmacijo, sedaj mora zagotoviti še denar.  Vir: Atelier arhitekti in Arhema

Pri gradnji nove stavbe za Fakulteto za farmacijo univerza računa na pridobitev večine sredstev na podlagi zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo do leta 2031. Preostali denar bo prav tako zagotovila univerza oziroma proračun države. Do sedaj je pripravo projekta novogradnje obeh fakultet financirala univerza iz lastnih sredstev, so še dodali.

Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je dejal, da bodo z gradnjo novih prostorov za fakulteti za strojništvo in farmacijo do predvidoma leta 2030 uredili najbolj pereče prostorske težave članic Univerze v Ljubljani, in ob tem spomnil, da trenutno že teče gradnja nove stavbe za Veterinarsko fakulteto in da se že gradi del kampusa Medicinske fakultete. Na univerzi so spomnili, da tako Fakulteta za strojništvo kot tudi Fakulteta za farmacijo v svojih trenutnih prostorih »zaradi premajhnih in neustreznih prostorov ne moreta več izvajati svojega poslanstva in zagotoviti ustreznega preskoka na pedagoškem in raziskovalnem področju, ki ga od njiju zahteva družba za enakovredno vključevanje v mednarodne tokove«. Obe fakulteti trenutno izobraževanje izvajata v glavnih stavbah na Aškerčevi cesti in na več dodatnih lokacijah.

Gradnja bo skupaj z dobavo in montažo opreme predvidoma potekala tri leta, po najboljšem scenariju bi se v nove prostore vselili konec leta 2028.

Univerza v Ljubljani

Obe fakulteti s po 1500 študenti

Po podatkih, ki jih je posredovala univerza, Fakulteto za strojništvo trenutno obiskuje več kot 1500 študentov, zaposlenih pa je še okoli 430 zaposlenih. »Gospodarski razvoj v Republiki Sloveniji je usodno odvisen od znanja in prebojnih inovacijskih tehnologij, ki jih razvijamo na Fakulteti za strojništvo. S tem se prebijamo med vodilne nosilce razvoja in izobraževanja v regiji ter širše v mednarodnem prostoru. To je tudi zaveza, ki smo jo dali slovenskemu gospodarstvu in družbi, s tem smo tudi pridobili sofinanciranje iz programa evropske kohezijske politike 2021–2027,« je povedal dekan fakultete Mihael Sekavčnik in opozoril, da so trenutni prostori Fakultete za strojništvo neprimerni za pedagoško in raziskovalno delo.

Z novogradnjo Fakultete za farmacijo bo 1500 študentov in skoraj 200 zaposlenih pridobilo zadostno število vseh vrst laboratorijev in predavalnic, ki bodo prispevali k bolj kakovostnemu izobraževanju, so izpostavili na univerzi. Opozorili so še, da v državi že sedaj obstaja velika potreba po kadrih, ki se izobražujejo na Fakulteti za farmacijo, »v prihodnjih letih pa se bo še povečevala zaradi že začetih širitev aktivnosti farmacevtskih podjetij v Sloveniji«. »S kombinacijo znanstvenih pristopov in inovativnih poučevalnih orodij prispevamo k ustvarjanju in razširjanju znanja z namenom človeškega blagostanja in zdravega staranja. Nova stavba bo znatno pripomogla k doseganju teh ciljev,« je o prednostih nove stavbe dejal dekan Fakultete za farmacijo Rok Dreu

Priporočamo