Na delu zemljišča, kjer ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije namerava graditi novo narodno in univerzitetno knjižnico (NUK II), se bodo predvidoma prihodnji teden začela gradbena dela za pripravo terena za izvedbo arheoloških raziskav. Po pojasnilih ministrstva bodo arheologi delo na terenu začeli predvidoma v prvi polovici letošnjega septembra, ko bo družba Riko zaključila izvedbo tehničnega varovanja izkopnih polj. Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice je uporabnike parkirišča že obvestilo, da na posameznih delih parkirišča ne bo mogoče parkirati vozil in da naj vozniki v času arheoloških raziskav upoštevajo navodila tako javnega podjetja kot tudi izvajalcev.

1,1 mio. €​ je vredna pogodba z Rikom, ki bo z gradbeno mehanizacijo in delavci pomagal pri arheoloških izkopavanjih.

Raziskave naj bi trajale pol leta

Arheološke raziskave na približno 600 kvadratnih metrih bo izvajal Center za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, pred in med raziskavami pa mu bo pomagala družba Riko. S slednjo je zavod za varstvo kulturne dediščine 1. avgusta sklenil pogodbo za izvedbo spremljevalnih del, so potrdili na ministrstvu. Kot so že pred časom razložili v zavodu, bo Riko z gradbeno mehanizacijo in delavci centru za preventivno arheologijo pomagal pri gradbenih in inženirskih delih, kot so varovanje izkopnih polj, strojni izkopi, premet izkopane zemljine, pomoč pri ročnem izkopu in podobno.

Iz javno dostopne dokumentacije je razvidno, da je pogodba z Rikom vredna nekaj več kot 1,1 milijona evrov vključno z davkom na dodano vrednost. V zavodu so pred časom že napovedali, da bodo tokratne raziskave trajale predvidoma šest mesecev. Osredotočili se bodo na tista območja, »ki so bila predhodno deloma ali pa sploh še ne raziskana«, so sporočili z ministrstva.

Pričakujejo odlično ohranjene rimskodobne ostaline

Tokratne arheološke raziskave bodo glede na urbanistični načrt rimske kolonije Emona potekale znotraj emonskih insul (stanovanjskih zgradb) XXVII in XLVI ter ceste kardo H. Kardo je bila glavna mestna ulica v rimskih naseljih, ki je vodila v smeri sever–jug. »Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pričakuje odlično ohranjene rimskodobne ostaline in drobno gradivo, saj se je že ob izvedenih arheoloških raziskavah med letoma 1996 in 1999 ter v letu 2008 izkazalo, da so rimskodobna arhitektura in pripadajoči depoziti izjemno dobro ohranjeni. Nekateri odkriti zidovi rimskih insul so segali vse do današnje hodne površine, in sicer so bili ohranjeni v impozantni višini 3,5 metra,« so sporočili z ministrstva.

V zavodu poleg tega pričakujejo predemonske ostaline, in sicer ostaline vadbenih aktivnosti rimske vojske, ki je sicer bivala na območju današnjih Prul na lokaciji stanovanjske soseske Rezidenca Luwigana (sprva se je soseska imenovala Tribuna). Poleg tega utegnejo najti še kakšne prazgodovinske ostaline, saj so arheologi na ravno takšne naleteli že med raziskavami leta 2008 na osrednjem območju gradnje NUK II, so sporočili z ministrstva.

Vrtine bo napravila družba Geo-hidro

Preden bodo lahko začeli graditi NUK II, kar država načrtuje in napoveduje že več desetletij, bo na gradbeni parceli potrebna še izvedba dveh črpalnih in dveh dveh ponikovalnih vrtin za potrebe toplotne črpalke. Ministrstvo je izvedbo teh vrtin z javnim naročilom zaupalo družbi Geo-hidro iz Preserja. Izbrani izvajalec bo dela moral zaključiti v dveh mesecih po uvedbi v delo, kaže sklenjena pogodba, vredna dobrih 108.000 evrov z davkom. 

»Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pričakuje odlično ohranjene rimskodobne ostaline in drobno gradivo, saj se je že ob izvedenih arheoloških raziskavah med letoma 1996 in 1999 ter v letu 2008 izkazalo, da so rimskodobna arhitektura in pripadajoči depoziti izjemno dobro ohranjeni. Nekateri odkriti zidovi rimskih insul so segali vse do današnje hodne površine, in sicer so bili ohranjeni v impozantni višini 3,5 metra.«

Ministrstvo za visoko šolstvo,znanost in inovacije

Priporočamo