Ljubljanski župan Zoran Janković in minister za naravne vire in prostor sta julija napovedala moratorij na dogodke v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib (KP TRŠ), dokler se ne pripravi načrt upravljanja tega krajinskega parka. Takrat so z ministrstva sporočili, da bo Mestna občina Ljubljana (MOL) Zavod RS za varstvo narave (ZRSVN) zaprosila za pripravo strokovnega predloga izbire načina in obsega. MOL pa naj bi skupaj s tem zavodom in ministrstvom pripravila načrt, v katerem bodo določeni »merila in kriteriji za izvajanje in omejitev prireditev«. V okviru načrta naj bi do konca leta pripravili tudi strokovno gradivo o nosilni zmogljivosti parka.

Upravljalski načrt parka naj bi po naših informacijah pripravila družba ZaVita. Ustanovljen je bil tudi odbor, ki bo sodeloval pri pripravi upravljalskega načrta. Za zdaj je sestavljen iz predstavnikov občine in Zavoda RS za varstvo narave, ljubljanski župan pa nam je potrdil, da bodo v odbor vključili tudi pripadnike civilne družbe. »Ne vidim nobenega problema v tem, da se v skupino, ki bo pripravila zadnjo verzijo načrta upravljanja parka, vključijo tudi zunanji strokovnjaki,« je včeraj pojasnil župan. Dogovor, da se v načrtovanje vključi zunanje strokovnjake, je rezultat županovega petkovega srečanja s civilnodružbenimi pobudniki lokalnega referenduma o spremembi odloka o KP TRŠ. Arne Vehovar, eden od civilnodružbenih pobudnikov referenduma, nam je povedal, da naj bi predlagali štiri ljudi z ustreznim znanjem. Njihova imena naj bi posredovali županu, ki se bo odločil o primernosti predlaganih imen za strokovni odbor, župan pa konkretnih številk ni želel komentirati.

Upravljalski načrt parka naj bi po naših informacijah pripravila družba ZaVita. Ustanovljen je bil tudi odbor, ki bo sodeloval pri pripravi upravljalskega načrta. Za zdaj je sestavljen iz predstavnikov občine in Zavoda RS za varstvo narave, ljubljanski župan pa nam je potrdil, da bodo v odbor vključili tudi pripadnike civilne družbe.

 

Odlok in referendum

Glavna tema petkovega sestanka je bila sicer lokalna in svetniška pobuda za občinski referendum. Prvega julija je večina v ljubljanskem mestnem svetu izglasovala spremembo odloka o KP TRŠ. S spremembo naj bi se pet lokacij v tem krajinskem parku izvzelo iz pristojnosti Zavoda RS za varstvo narave, ki mora izdati soglasje za posamezni dogodek. Kot smo že poročali, sta odlok še pred glasovanjem civilna družba in opozicija odmevno kritizirali kot poseg politike in zasebnih interesov v avtonomijo naravovarstvene ustanove. ZRSVN je namreč dvakrat zavrnil izdajo soglasja za izvedbo koncerta Roberta Pešuta - Magnifica. Ministrstvo je kasneje samo izdalo soglasje za dogodek in s tem razveljavilo predhodni negativni odločbi. Kot je znano, se je glasbenik odločil, da bo koncert izvedel na drugi lokaciji, na območju Stanežič.

Odlok je bil izglasovan z ozko večino, a brez glasu proti, saj je večina svetnikov iz vrst opozicije sejo zapustila še pred glasovanjem. Če bi odlok začel veljati, bi za izvedbo zadoščalo soglasje občinskega oddelka za okolje, a sta veljavnost odloka prestavili referendumski pobudi dveh svetnikov opozicije in tako imenovana »ljudska« iniciativa, v kateri zbirajo podpise še do 6. oktobra.

Na sestanku naj bi župana pozvali, naj v mestnem svetu potrdijo referendumsko pobudo opozicijskih svetnikov. Župan je včeraj dejal, da bo o tem predlogu razmislil, a je takoj zatem dodal: »Ni mi problem sklicati referenduma – če ne bi skrbel za nepotrebno porabo denarja.« Za ljudsko referendumsko pobudo pa morajo zbrati več kot 11.000 overjenih podpisov. Župan je izpostavil, da podpira takšno pobudo za referendum, pri čemer je dodal, da so omogočili tudi elektronsko zbiranje podpisov, čeprav ta možnost ni predpisana v statutu. Po naših informacijah zbiranje podpisov za referendum poteka počasi in kot za zdaj kaže, bodo do 6. oktobra težko dosegli potrebno število podpisov. 

Priporočamo