Bralec nas je opozoril na nenavadno situacijo pri lastništvu parcel v Ulici Ivane Kobilce v stanovanjskem naselju Zeleni gaj, ki ga je gradil Stanovanjski sklad Republike Slovenije. Del ceste od križišča s Potjo Rdečega križa do približno stavbe z naslovom Ulica Ivane Kobilce 6 predstavlja parcela z oznako 1393/23. Ta parcela je v lasti kar 121 solastnikov. Eden od njih je stanovanjski sklad, preostali pa so fizične osebe, in sicer lastniki stanovanj v petih večstanovanjskih stavbah ob Ulici Ivane Kobilce, ki jih je gradil sklad. Pod parcelo je del skupne garažne hiše peterice blokov.

Vpogled v elektronsko zemljiško knjigo kaže še, da je na parceli vpisanih tudi več kot 230 plomb, torej predlogov za vpis postopkov v zemljiško knjigo. Med njimi je tudi veliko postopkov za vpis lastninske pravice na parceli. O teh postopkih odločajo okrajna sodišča. Ko se posamezen postopek pravnomočno zaključi, se v zemljiško knjigo napravi vpis, plomba za ta postopek se izbriše, nato se začne reševati morebitna naslednja plomba. Če bi se zdaj recimo lastnik stanovanja v enem od blokov ob omenjeni cesti odločil prodati svojo nepremičnino in z njo še solastniški delež na omenjeni cestni parceli, bi kupec na spremembo lastništva v zemljiški knjigi moral čakati, dokler sodišče ne bi odločilo o več kot 230 že vpisanih plombah. To pa lahko traja leta.

»Menimo, da predmetna situacija ne bi smela predstavljati težav pri morebitni nadaljnji prodaji (stanovanj, op. a.),« so ocenili na skladu. Poudarili so, da je v zemljiški knjigi s plombami varovan vrstni red reševanja postopkov, »zato ni bojazni, da etažni lastniki ne bodo vpisani kot solastniki, potem ko bo njihova plomba prišla na vrsto«. Na skladu so kot rešitev predlagali, naj kupci stanovanj v katerem od objektov ob Ulici Ivane Kobilce vložijo ločeni predlog za vpis lastninske pravice na stanovanju in ločeni predlog za vpis solastninske pravice na delu ceste. »Na tak način bodo zagotovili hitrejši vpis lastninske pravice na stanovanju, vpis lastninske pravice na cesti pa bo izveden naknadno, po vrstnem redu,« so dodali na skladu.

Druga parcela na cesti z oznako 1393/20 je po podatkih geodetske uprave in zemljiške knjige sicer v lasti sklada. Toda na stanovanjskem skladu so dejali, da ta del ceste pripada lastnikom stanovanj v preostalih petih objektih v slepem delu Ulice Ivane Kobilce. Vpogled v elektronsko zemljiško knjigo potrjuje navedbe sklada, da bo tudi ta parcela solastniška last stanovalcev dela Ulice Ivane Kobilce, saj je pri tej parceli vpisanih 46 plomb, med njimi tudi več kot 30 za vpis lastništva na delu parcele.

Ulica Ivane Kobilce ni javna cesta

Na republiškem skladu so poudarili, da opisana situacija v Ulici Ivane Kobilce ni rezultat napake. Pojasnili so, da gre za interno ulico, ki je namenjena izključno za dostope lastnikov in uporabnikov nepremičnin ob njej. »Predmetna ulica ni javna cesta in tudi ni kategorizirana kot javna površina, zato ne more biti v lasti Mestne občine Ljubljana. Glede na dejstvo, da je investitor Stanovanjski sklad Republike Slovenije prodal vsa stanovanja v objektih, ki so del teh dveh območij, cesta tudi ne more biti v lastništvu Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, saj so kupci stanovanj z nakupom postali tudi lastniki predmetne ceste v sorazmernem deležu.« Ko bo sodišče odločilo o vseh navedenih plombah, stanovanjski sklad ne bo več solastnik nobene od omenjenih parcel, so sporočili iz sklada.

Glede na to, da torej ne gre za javno cesto in da je ta prometnica namenjena izključno lastnikom oziroma uporabnikom stanovanj v objektih ob Ulici Ivane Kobilce, nas je zanimalo, zakaj lastništvo etažnih lastnikov na parcelah ni vpisano kot skupno pripadajoče zemljišče več blokov. Na skladu so pritrdili, da bi bil takšen vpis sicer res bolj smiseln, a da ga na takšen način niso mogli rešiti, ker so bili bloki ob omenjeni ulici grajeni s časovnim zamikom. Najprej je bila zgrajena peterica blokov, ki je bližje Poti Rdečega križa. Te je sklad prodal leta 2014. Sklad je šele pozneje dokončal še stanovanjske enote v petih objektih nekoliko zahodneje, ki jih je začel prodajati leta 2017.

Priporočamo