Letos sta se prvič na takšno obliko potovanja odpravili Alice Gait in Phoebe Niccolls iz Anglije. Z letalom sta šli najprej do Rima, potem pa sta potovanje z javnim transportom nadaljevali do Benetk in kasneje Slovenije, kjer bivata v enem od ljubljanskih hostlov. »Ker sva študentki in so najini prihranki za potovanja omejeni sva izbrali nama najugodnejšo obliko potovanja,« je njuno odločitev pojasnila Phoebe. Po njenih besedah sta o Sloveniji veliko prebrali na internetu in sta se zato odločili za obisk. »Največja razlika v potovanju poleg teže, ki jo vedno nosiva na hrbtih, je koliko časa porabiva za potovanje od ene točke do druge,« pojasni Alice in doda, da je posledično način potovanja nekoliko naporen. Kljub temu ju veseli, da med čakanji na avtobuse pogosto opazita druge backpackerje, s katerimi navežeta pogovor. Med njimi prevladujejo predvsem mladi. Tisti, ki tako potujejo že leta jima pogosto pomagajo s koristnimi predloge za potovanje. »Kot sva omenili so tudi nahrbtniki občasno že nadležni zaradi teže,« pove Alice. Njen nahrbtnik tehta namreč 14 kilogramov, od prijateljice pa deset kilogramov.

»Verjameva, da kot backpackerja večkrat prideva v stik z lokalnimi prebivalci, ki najbolj poznajo mesto in nama ga predstavijo takšnega kot je v resnici.«

Dodatna avantura

»Teža nahrbtnika sploh ni problem, ker se privadiš nanjo. Bolj naporno je vsakodnevno načrtovanje naslednjega koraka kot je na primer kje boš spal,« pove Camilie Boudaud iz Francije, ki s svojim nahrbtnikom potuje že več let. Kot backpackerka je obiskala že Azijo in Španijo, tokrat pa se je s tremi prijateljicami odpravila v Slovenijo. V Ljubljani trenutno ostajajo v hostlu. »Sama se pogosto odločim za takšno obliko potovanja, med drugimi sem tudi jaz že obiskala Azijo. Začelo se je tako, da sem prišla do neke prelomne točke v življenju in sem se odločila, da bom nekaj let namenila potovanjem po svetu. Kot otrok sem s starši sicer malo potovala, vendar sem potovanje samo z nahrbtnikom spoznala sama,« pojasni Pauline Vauquelin. Doda, da ji je všeč, da je potovanje tako bolj ugodno, poleg tega pa gre za neke vrste dodatno avanturo. »Nikoli ne veš kaj te čaka. Ko sem šla v Azijo nisem imela nič načrtovano in sem se samo prepustila toku ter obiskovala tiste lokacije, ki sem si jih želela. Če imaš s seboj samo nahrbtnik je nekoliko lažje,« še razloži Pauline.

V Sloveniji veliko backpackerjev

Tudi Poljaka Krzysztof Wolny in Karolina Szyszka vsake počitnice potujeta kot backpackerja. V Sloveniji letos ostajata dva tedna, lani sta bila v Italiji, leto pred tem na Norveškem. »Takšen način potovanja nama je všeč, ker sva rada aktivna in hodiva veliko,« pove Krzysztof. »Ker nimava avta je dejansko takšno potovanje tudi eno najbolj ugodnih, med drugimi pa tako bolj spoznava državo. Verjameva, da tako večkrat prideva v stik z lokalnimi prebivalci, ki najbolj poznajo mesto in nama ga predstavijo takšnega kot je v resnici. To je po najinem mnenju v resnici tudi edini način kako lahko dejansko spoznaš mesto oziroma državo,« pojasni Karolina. V Slovenijo sta jih sicer najprej pripeljala prijatelja, ker so šli veslat kajak na Sočo. Ker bi bilo njuno potovanje s kajakom oteženo sta prijatelja ob vrnitvi na Poljsko odpeljala še opremo, Krzysztof in Karolina pa sta s svojima nahrbtnikoma ostala. »V Sloveniji je v primerjavi z drugimi državami, ki sva jih obiskala zelo veliko backpackerjev,« je ocenila Karolina. 

Priporočamo