Javno podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP) je z avgustom uvedlo novo medkrajevno linijo med Ljubljano in Postojno. Linijo so poimenovali 48P, obratuje pa od ponedeljka do petka. Ob sobotah, nedeljah in praznikih avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa na tej relaciji ne vozijo. Čeprav je iz objavljenega voznega reda razvidno, da linija obratuje le med poletnimi počitnicami, so v javnem podjetju zagotovili, da bodo njihovi avtobusi v Postojno in nazaj vozili tudi med šolskim letom.

Z glavne avtobusne postaje vsak dan od ponedeljka do petka proti Postojni do konca avgusta odpeljejo trije avtobusi LPP, in sicer ob 5. in 8. uri ter ob 14.30. Iz Postojne v Ljubljano prav tako odpeljejo trije avtobusi na dan: ob 6.15, 10. uri in 15.45. Avtobusi LPP pri vožnji v obe smeri ustavljajo tudi na vmesnih postajališčih Ljubljana Tivolska, Ljubljana Tobačna, Blekova vas, Logatec, Kalce, Grčarevski vrh, Grčarevec, Liplje, Planina pri Rakeku in Mačkovec pri Postojni. Izjema je le avtobus, ki ob 6.15 iz Postojne odrine proti Ljubljani. Ta ustavlja zgolj na vmesnih postajališčih Ljubljana Tobačna in Ljubljana Tivolska, zato glede na podatke iz voznega reda vožnja z njim traja 49 minut. Drugi avtobusi vozijo 58 minut, kaže vozni red. V LPP so pojasnili, da je postajališča, na katerih bodo med Ljubljano in Postojno ustavljali avtobusi, določila državna Družba za upravljanje javnega potniškega prometa.

54 km je dolga nova linija Ljubljanskega potniškega prometa med Ljubljano in Postojno.

5,30 € stane enkratna vozovnica na relaciji med Ljubljano in Postojno oziroma v obratni smeri.

Vozovnico lahko plačajo tudi z urbano

Za 54 kilometrov dolgo pot med Ljubljano in Postojno oziroma obratno morajo odrasli potniki LPP odšteti 5,30 evra. Za primerjavo: odrasli potniki morajo za vožnjo z vlakom Slovenskih železnic med Ljubljano in Postojno odšteti od 6,20 do 10,80 evra, odvisno od tipa vlaka in od razreda, v katerem so sedeži.

Vozovnica za otroke med 6. in 15. letom, ki niso upravičeni do subvencije, na avtobusih LPP na tej novi liniji stane 2,65 evra. »Upokojenci lahko uporabljajo vozovnico Slovenija, ki jim omogoča brezplačne vožnje na vseh mestnih in medkrajevnih avtobusih,« so sporočili iz LPP. Ob tem so pojasnili, da je cena vozovnic na omenjeni liniji določena na podlagi tarifne lestvice, ki je odvisna od prevožene razdalje. Potniki lahko vozovnico kupijo na vseh prodajnih mestih, kjer se prodajajo produkti integriranega javnega potniškega prometa, vožnjo pa lahko plačajo tudi s plačilno kartico, urbano ali aplikacijo Urbana, so našteli v Ljubljanskem potniškem prometu. Potrdili so, da njihovi avtobusi prvič vozijo na redni liniji do Postojne, in pojasnili, da so linijo uvedli v sklopu prejete koncesije, ki jo je direkcija za infrastrukturo na javnem razpis LPP podelila za opravljanje javnega linijskega prevoza potnikov na območju osrednjeslovenske regije. Na razpisu za omenjeno koncesijo je LPP nastopil kot partner družbe Arriva. Kot je razvidno iz zadnjega letnega poročila LPP, so z Arrivo koncesijo prejeli za pet let z možnostjo podaljšanja za tri leta. 

Priporočamo