Podatki ministrstva za zdravje kažejo, da je njegov urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu z družbama Kolektor koling in CGP aneks k pogodbi za gradnjo nove klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja sklenil, še preden sta izbrani družbi zasadili prvo lopato. Gradbeno pogodbo v višini 95,5 milijona evrov z davkom je urad z izbranima izvajalcema sklenil januarja letos. Aneks, ki je za nekaj manj kot dva milijona evrov povišal prvotno pogodbeno vrednost, pa so podpisali 15. aprila letos. Na ministrstvu so povedali, da sta bila Kolektor in CGP v delo uvedena 22. aprila, pri čemer sta najprej začela izvedbo dodatnih del, ki so jih opredelili v aneksu. Nekatera pogodbena dela pa sta začela izvajati šele julija.

Ta nenavaden začetek gradnje enega pomembnejših infrastrukturnih projektov na področju zdravstva je posledica tega, da je naknadno padla odločitev, da kliničnega oddelka za gastroenterologijo z Japljeve ulice v času gradnje sosednje infekcijske klinike vendarle ne bodo selili na drugo lokacijo. »Prvotno je bilo načrtovano, da se bosta obe kliniki (infekcijska in gastroklinika) za čas gradnje izselili. V času objave javnega naročila za izvajalca (gradnje infekcijske klinike, op. p.) se je izkazalo, da se gastroklinika ne more izseliti, kar je imelo za posledico potrebo po gradnji začasnih dostopov do gastroklinike,« so na ministrstvu pojasnili, zakaj gradbenih posegov, ki bodo za dva milijona podražili novo infekcijsko kliniko, niso načrtovali že od vsega začetka.

1,98 mio. € je vreden aneks k pogodbi, s katerim je ministrstvo naročilo dodatna dela v sklopu gradnje nove infekcijske klinike.

Zgraditi je treba začasni predor

Niso pa navedli, kaj je bil razlog za spremembo načrtov glede selitve oddelka za gastroenterologijo. Infekcijsko kliniko so začasno preselili na več lokacij, in sicer je večji del dejavnosti v nedavno prenovljeni stavbi negovalne bolnišnice na Vrazovem trgu, bolnike v enoti intenzivne terapije so aprila letos preselili v prostore diagnostično-terapevtskega servisa v glavni stavbi Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, junija pa so urgentne ambulante začasno preselili v prostore nekdanjega objekta zavoda za varstvo pri delu v Korytkovi ulici.

Kolektor koling in CGP sedaj gradita začasni dostop do kliničnega oddelka za gastroenterologijo. Izvajalca bosta skladno z aneksom k pogodbi morala najprej porušiti obstoječi predor, ki poteka od pediatrične klinike pod Bohoričevo ulico in ob vzhodni fasadi kliničnega oddelka za gastroenterologijo. Začasni povezovalni predor bo prav tako urejen pod Bohoričevo ulico. Namenjen bo prevozu bolnikov in druge logistike do kliničnega oddelka za gastroenterologijo, je razvidno iz programa dela in finančnega načrta UKC Ljubljana. Na ministrstvu so še pojasnili, da so gradbeno dovoljenje za ureditev začasnega dostopa pridobili 13. februarja letos.

Poleg urejanja dostopa do gastroklinike izvajalca trenutno pripravljata gradbišče za gradnjo infekcijske klinike, rušita objekt laboratorija Nacionalnega inštituta za zdravje, okolje in hrano, poleg tega pa že izvajata izkop gradbene jame za potrebe ureditve varovanja gradbene jame, so sporočili z ministrstva.

Ali bo ministrstvu za zdravje uspelo počrpati vsa razpoložljiva evropska sredstva, je zaradi zapletov pred začetkom gradnje nove infekcijske klinike precej negotovo.

Rok za črpanje evropskega denarja se izteče avgusta 2026

Ministrstvo za zdravje je za gradnjo infekcijske klinike dobilo izdatno finančno podporo iz načrta za okrevanje in odpornost po epidemiji koronavirusa, in sicer si ministrstvo iz tega naslova obeta kar 70 milijonov evrov. Toda ali bo ministrstvu uspelo počrpati vsa razpoložljiva evropska sredstva, je zaradi zapletov pred začetkom gradnje precej negotovo. Zadnji rok za črpanje teh sredstev je avgust 2026. Glede na pogodbene roke, ki jih imata Kolektor koling in CGP, se bosta izvajalca morala zelo potruditi, če naj bi večino naročenih del opravila pred avgustom 2026. Že sedaj pa je jasno, da manevrskega prostora za nove anekse, ki bi še dodatno podaljšali gradnjo, ni več.

»Zavedamo se kratkih rokov izvedbe in zahtevnosti izvedbe projekta, zato smo pristopili k pripravi ukrepov za optimizacijo izvedbe del,« so kratke roke komentirali na ministrstvu, kjer so izpostavili, da so s Kolektorjem in CGP identificirali možne ukrepe optimizacije procesov, da bodo lahko pridobili vsa evropska sredstva. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da sta izbrana izvajalca po podpisu pogodbe sporočila, kakšno tehnologijo in način gradnje bosta uporabila, navedla sta tudi vrsto mehanizacije in število delavcev, ki bodo na gradbišču. Ker bosta način gradnje in število mehanizacije nekoliko drugačna, kot so pričakovali v času, ko je takrat še ministrstvo za okolje in prostor leta 2022 prvič presojalo, ali je za gradnjo infekcijske klinike potrebna presoja vplivov na okolje, je ministrstvo za zdravje moralo ponovno zaprositi za izvedbo tako imenovanega predhodnega postopka. To pomeni, da bo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo moralo ponovno preveriti, ali je potrebna presoja vplivov na okolje. Na vprašanje, ali bodo zaradi teh sprememb morali spreminjati tudi gradbeno dovoljenje, so na ministrstvu za zdravje odgovorili: »Če bo treba, bomo temu primerno prilagodili tudi gradbeno dovoljenje.« 

Klinični oddelek za gastroenterologijo trenutno deluje v spomeniško zaščiteni stavbi arhitekta Maksa Fabianija, ki je bil zgrajena leta 1901. Stavba je bila sprva ubožnica. Kot je razvidno iz programa dela in finančnega načrta UKC Ljubljana, trenutno pripravljajo projektno dokumentacijo za projekt gradnje nove stavbe za omenjeni oddelek. Ta je načrtovan na Bohoričevi ulici 20. Župan Zoran Janković je konec leta 2021 sicer že podpisal sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki bi v prostor med drugim umestil novo stavbo za klinični oddelek za gastroenterologijo, vendar prostorski načrt za zdaj še ni bil potrjen v mestnem svetu.

Priporočamo