Koncert z naslovom Franz Liszt in Španija sta pripravili madžarsko in špansko veleposlaništvo v Sloveniji. Na njem bosta nastopila španska interpreta, tenorist Jose Antonio Campo Edesa in pianist Severino Manuel Ortiz Rey. Izvedla bosta program, ki bo skladbe madžarskega mojstra povezal s skladbami nekaterih največjih španskih skladateljev komorne vokalne glasbe 19. stoletja, s katerimi se je Liszt družil. V Španiji se je Liszt mudil med letoma 1844 in 1845.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Slovenski filharmoniji povedal madžarski veleposlanik Istvan Szent-Ivany, bi Madžarska kot predsedujoča država EU rada sporočila prebivalcem, da je Evropa kulturno kompleksna in izjemno bogata, njena kulturna dediščina pa zelo raznolika in pomembna za vse.

Po njegovih besedah bo Liszt (1811-1866) eden glavnih simbolov v času predsedovanja. Čeprav se je rodil na Madžarskem, je večino življenja preživel po različnih delih Evrope. Potoval je vse od Dunaja, Rima in Pariza do Madrida in celo Slovenije - leta 1846 je nastopil v Rogaški Slatini, je spomnil veleposlanik in dodal, da je bil torej Madžar, a obenem pravi Evropejec.

Bil je, tako veleposlanik, osebnost, ki nas povezuje. Povezuje namreč tudi zelo oddaljene države, kot sta Madžarska in Španija. Prebivalcem bi zato, kot je še dejal, radi priporočili, naj letos več poslušajo Liszta, ker je njegova glasba eden najboljših prenašalcev sporočila, da Evropejci sodimo skupaj in da nas povezujejo mnoge vezi. Ena najmočnejših vezi je po njegovem mnenju ravno kultura.

Madžarsko ministrstvo za zunanje zadeve je ob 200-letnici rojstva velikega pianistapripravilo tudi razstavo

To je znak, kako lahko države združijo svoja prizadevanja in jih povežejo z Lisztovo obletnico. Liszt je vplival na špansko glasbo, prav tako je španska glasba vplivala nanj, je dodala španska veleposlanica Anunciada Fernandez de Cordova, ki bo po koncertu direktorici Narodne galerije Barbari Jaki izročila odlikovanje oficirski križ reda Izabele Katoliške.

Španija z njim nagrajuje posameznike, ki so z izjemnimi dosežki koristili španski državi oziroma prispevali k spodbujanju prijateljskih odnosov in k sodelovanju med Španijo in preostalim delom mednarodne skupnosti.

Madžarsko ministrstvo za zunanje zadeve je ob 200-letnici rojstva velikega pianista 19. stoletja, skladatelja, dirigenta in pedagoga pripravilo tudi razstavo, ki je tačas na ogled v Slovenski filharmoniji, potovala pa bo po več evropskih državah.