Dvanajst let in šest mesecev zapora, stranska denarna kazen v višini 50.000 evrov in vrnitev okoli 150.000 evrov premoženjske koristi, ki naj bi izhajala iz trgovine z drogo, je bila včeraj izrečena kazen Alešu Zupančiču z vzdevkom Bazenar. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga je vodil sodnik Srečko Škerbec, je Zupančiču, ki ga ni bilo na izrek sodbe, izrekel sodbo za neupravičeno proizvodnjo in promet z mamili. Ker pa mu je sodišče dodalo še kazen dve leti zapora, izrečeno na celjskem okrožnem sodišču leta 2018 zaradi trgovanja z drogo, mu je bila včeraj izrečena enotna kazen 14 let in štiri mesece. Tožilka Tamara Gregorčič, ki je za obtoženega predlagala izrek enotne kazni 15 let zapora, je bila s sodbo zadovoljna, manj pa obtoženčeva obramba, ki je v zaključni besedi predlagala oprostilno sodbo.

Izdali so ga dokazi na
kriptiranih telefonih

»Sodišče je ugotovilo, da je bil Zupančič vodja izjemno dobro organizirane kriminalne združbe, ki je trgovala z drogo, sam je bil vpleten v 17 kaznivih dejanj trgovine z drogo. Obtoženi je po mnenju sodišča organiziral trgovino z drogo, se dogovarjal za nakupe in prodajo droge, iskal nove člane združbe ... Res pa je, da je kot vodja združbe deloval zelo skrito, iz ozadja, nihče ni nič vedel o njem. V hišni preiskavi mu kriminalisti niso zasegli drugega kot štiri mobilne telefone, dva sta bila kriptirana, s cash candy aplikacijo. Prelomni trenutek v zadevi je bil, ko je junija lani sodni izvedenec za telekomunikacijo Mitja Štular vdrl v kriptirana telefona, v katerih je bilo najdenih veliko dokazov o trgovini z drogo. Iz njih je razvidno, da je obtoženi šele konec leta 2019 prek kriptiranega telefona začel komunicirati s tajnim delavcem policije glede nakupa droge, prej se ni nikjer pojavljal. Policija je preiskavo zaključila, ko se je obtoženi dogovoril za nakup 100 kilogramov amfetamina, in zgodila se je aretacija osumljenih januarja 2020,« je razložil sodnik Škerbec. Zupančič je maja lani, še pred odkritjem obremenilnega materiala, zanikal, da bi imel kar koli s trgovino z drogo. Po odkritju dokazov pa se je zavil v molk.

S prodajo droge zaslužili
najmanj 1,3 milijona evrov

Alešu Zupančiču je tožilstvo očitalo, da je bil vodja hudodelske združbe, ki naj bi se od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije ukvarjala s preprodajo droge in pri tem zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov. Zupančič naj bi bil koordiniral štiri poglavitne kriminalne dejavnosti. Prva je bila prodaja ekstazija (MDMA), konoplje, rastline in smole, ter hašiša. Organiziral naj bi bil še tihotapljenje kokaina z ladijskimi zabojniki iz Južne Amerike in Ekvadorja v Luko Koper, dobavo heroina iz Iraka in proizvodnjo amfetamina v Sloveniji. Amfetamin oziroma spid je združba proizvajala sama, v Cerkljah na Gorenjskem. V zajetni obtožnici tožilstva se je sprva znašlo 31 obtoženih. Na predobravnavnem naroku je krivdo priznalo 17 obtoženih in vsi so bili konec leta 2020 obsojeni. Najvišja kazen pet let in deset mesecev zapora je tedaj doletela Novico Joksića. Trinajstim obtoženim je bila sodba izrečena 20. julija lani, osem jih je bilo obsojenih, pet oproščenih. Obsojenim so bile izrečene zaporne kazni od leta in šest mesecev do sedem let in deset mesecev ter stranske denarne kazni. Do včeraj sodba ni bila izrečena le še Zupančiču, ker je bil bolan in so sodni postopek zanj izločili. x

Priporočamo