Na mariborski policijski upravi so danes predstavili nekaj podrobnosti o zločinu, ki se je v petek, 8. septembra, zgodil v Zgornjem Dupleku, domnevnega storilca dejanja, ki so ga policisti okvalificirali kot umor, pa so prijeli minuli petek, torej teden dni po zločinu.

Najprej opazila kri, nato truplo

Kot je pojasnil Stanko Vidovič, ki je pred kratkim postal šef mariborskih kriminalistov, so osumljenega, gre za 33-letnega državljana BiH, minulo soboto privedli k preiskovalnemu sodniku, ta je kasneje odločil, da mora moški v pripor. Policisti so ga ovadili, da je 8. septembra letos v jutranjih urah iz brezobzirnega maščevanja umoril 64-letnega moškega, stanujočega v Zgornjem Dupleku. Umrl je samostojni podjetnik Dragan G., ki se je ukvarjal z izdelavo kovinskih konstrukcij, delavnico pa je imel na domačem naslovu. Na grozljivo odkritje sta naletela znanca podjetnika, ki sta se v popoldanskih urah, torej nekaj ur po zločinu, oglasila v delavnici, saj so bili dogovorjeni, da se srečajo zaradi izvedbe del v podjetnikovi delavnici. A ob vstopu v delavnico sta najprej opazila kri, nato pa na tleh ležečega moškega. O tem sta takoj obvestila operativno-komunikacijski center mariborske policijske uprave in regijski center za obveščanje.

Poleg policistov je na kraj zločina prišla tudi dežurna zdravnica Zdravstvenega doma Maribor, ki je ob pregledu trupla opozorila na sum, da gre za nasilno smrt. Po neuradnih informacijah naj bi bil moški pretepen do smrti, hudo poškodovan je bil predvsem po glavi. »Policisti so našli in zavarovali različne sledi na kraju dogodka, ki so potrjevali sume glede nasilne smrti, med drugim tudi topi predmet, ki ga je osumljeni uporabil pri storjenem kaznivem dejanju. Pri ogledu je sodeloval tudi vodnik službenega psa za detekcijo bioloških sledi,« je povedal Vidovič. Potrdil je tudi naše informacije, da je moški, ki so ga zdaj osumili kot morilca, po dejanju zbežal iz Slovenije. A se je 33-letnik, ki je imel začasno prebivališče prijavljeno na Hrvaškem, slabega pol leta pa je neprijavljen bival v bližini naslova, kjer je živel Dragan G., po tednu dni vrnil v Slovenijo. Ker so policisti za njim razpisali iskanje, prav tako za avtomobilom, ki ga je vozil, je bil opažen že kmalu zatem, ko je vstopil iz Hrvaške v Slovenijo. Ustavili so ga in prijeli.

Očital mu je krajo

»Motiv za umor, ki ga je storil 33-letni osumljenec iz brezobzirnega maščevanja, je povezan s koristoljubjem,« je bil sprva kratek Vidovič. A na dodatna vprašanja je pojasnil, da sta se moška poznala, saj sta bivala v neposredni bližini, spor med njima pa naj bi bil povezan z očitki podjetnika o kraji nekaterih predmetov. »Na podlagi sodelovanja s tujimi varnostnimi organi smo ugotovili, da je osumljeni povratnik kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in da je že bil obravnavan za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe,« je še povedal Vidovič.

Za kaznivo dejanje umora iz brezobzirnega maščevanja je po zakonodaji predpisana kazen najmanj petnajst let zapora.

Priporočamo