Več kot pet tisoč fotografij in videoposnetkov na dveh mobilnih telefonih, ki jih je policija ob aretaciji 29. januarja 2020 zasegla domnevnemu vodji hudodelske kriminalne združbe, ki je po trditvah tožilstva na veliko trgovala z drogo, 39-letnemu Alešu Zupančiču iz Komende, ki mu skupaj s štirinajstimi obtoženimi sodijo na ljubljanskem okrožnem sodišču, zelo nadzorno kažejo, da je šlo za trgovino z drogo.

Do datotek na zaseženih telefonih, kjer je bila nameščena komunikacija Candy Crush, ki jo pogosto uporabljajo kriminalci za prikrito delovanje svojih nezakonitih dejavnosti, je šele v sredini junija letos prišel sodni izvedenec za telekomunikacije Mitja Štular, saj je v takšne telefone zelo težko priti, ker so zaščiteni s posebnimi gesli. Glede na zagovor, ki ga je Zupančič podal šele konec maja letos, ko je bilo zaslišanih že večino prič, ki ga niso obremenile, in kjer je zatrjeval, da je nedolžen, je verjetno računal, da policiji oziroma sodnemu izvedencu ne bo uspelo priti do vsebin, ki sta jih skrivala njegova kriptirana telefona. Od zasega telefonov je namreč minilo že skoraj dve leti in pol.

Najdene datoteke na Zupančičevih mobilnih telefonih, kjer gre večinoma za fotografije droge, nekaj je tudi videoposnetkov pridelave sintetične droge spid, in fotografirane komunikacije med različnimi osebami, iz katere gre razbrati, da gre za posel z drogo, močno obremenjujejo Zupančiča, ki pa se zadnje čase uspešno izogiba obravnavam na ljubljanskem sodišču. To ga je zdaj izločilo iz postopka in mu bodo sodili posebej.

Izvedenec ga je postavil na laž

Z odkritjem datotek na mobilnih telefonih je izvedenec Štular postavil na laž Zupančiča, ki je v svojem zagovoru trdil, da je nedolžen. »V spisu za trditve tožilstva, ki mi očitajo organizirane trgovine z drogo ni dokazov, gre zgolj za neki sum, ki se ni potrdil, zato prosim, da me oprostite in spustite na prostost,« je povedal Zupančič. Bil je tudi zelo kritičen do dela policije, tožilstva in sodišča, »ki ves čas nekritično sledi vsemu, kar rečejo kriminalisti, tožilstvo pa je v obtožnico skopiralo le navedbe iz kazenske ovadbe policije«. Dejal je še, da ni oseba, na katero so naleteli v kriptirani komunikaciji in da »nikoli nisem imel telefona z naloženimi kriptiranimi aplikacijami, kot so ga res imeli nekateri drugi obtoženi, kar jim je bilo zaseženo v hišnih preiskavah«. Povedal je še, da ni bil varnostnik predsednika Janeza Drnovška, da ni milijonar, ne nepremičninski mogotec, ne Gazda ali Kapo, ki je bil šef kriminalne združbe, kar mu namreč tožilstvo prepisuje. »Ve se, kdo je ta oseba, to je nekdanji policist, danes pa velik poslovnež, on je glavni v tej zgodbi, ne jaz. Če bi bil jaz preprodajalec droge, bi pri meni našli vsaj nekaj droge ali vsaj kakšno neposredno povezavo s prepovedano drogo. Tako pa zoper mene nimate ničesar,« je še zatrjeval Zupančič.

Priporočamo