Na ljubljanskem sodišču poteka sojenje Gašperju Ferjanu, Idrijčanu, ki se je v preteklosti poskušal uveljaviti tudi v politiki. Leta 2018 je na Listi Bojana Požarja neuspešno kandidiral za poslanca, nekaj mesecev pozneje pa na listi Davkoplačevalci se ne damo za idrijskega župana. Za sabo ima tudi že nekaj (zanj prav tako neuspešnih) kazenskih postopkov: obsojen je bil, ker je napadel občinskega redarja pa policista, in tudi sokrajanka je imela z njim neprijetno izkušnjo.

Ljubljanska sodnica Irena Škulj Gradišar mu zdaj sodi zaradi še enega domnevnega napada na policista. Na avtocesti na Logu pri Brezovici naj bi ga ustavljali zaradi vinjete, a naj bi raje pritisnil na plin in pobegnil. Ustavili so ga šele na izvozu Ljubljana Vič, kjer pa naj bi policista najprej skušal povoziti, ko je izstopil iz avta, pa tudi udariti. Zgodilo se je daljnega avgusta 2011.

Vklenili in prebutali

Ferjan, ki je peljal proti Ljubljani, trdi, da je šele pri Brezovici opazil, da ga zasleduje civilni avto. In ustavil je takoj, ko je to lahko varno storil. Stopil je ven in dvignil roke, kar so si policisti napačno razlagali, da jih hoče udariti. Vrgli so ga po tleh, da si je prebil čelo, dobil je tudi pendrek v trebuh. Ponudili so mu sicer, da ga odpeljejo v klinični center, a je to zavrnil, se je zagovarjal. Da je domov prišel poškodovan, sta na zadnji obravnavi potrdila tudi njegova starša.

Ko je sin prišel domov, je po očetovih besedah rekel, da so ga na Viču policisti vklenili in prebutali. Poškodovan je bil po obrazu, rokah, rebrih, sta povedala starša, oče je poškodbe tudi fotografiral.

Najprej je domov telefoniral policist, rekel, da se je zgodila nesreča, in vprašal, ali sin jemlje kakšne tablete ali droge. Oče je poklical nazaj in vprašal, kaj se je zgodilo, policist pa je rekel samo, da je vse v redu. Ko je sin prišel domov, je po očetovih besedah rekel, da so ga na Viču policisti vklenili in prebutali. Poškodovan je bil po obrazu, rokah, rebrih, sta povedala starša, oče je poškodbe tudi fotografiral (slike so v sodnem spisu). Dejala sta še, da je šel naslednji dan k zdravniku. Ker ga je po podatkih sodišča obiskal šele čez dva tedna, so ju vprašali, ali se je sin takrat zapletel še v kak drug pretep. To sta zanikala. Oče je tudi pričal, da je Gašper vozil njegov avto, ki je bil brez levega vzvratnega ogledala.

Redarju izbil fotoaparat

Kot rečeno, je bil Ferjan zaradi podobnega že obsojen. Leta 2014 ga je v Idriji ustavili policist, ker je vozil tehnično oporečno vozilo. Večkrat mu je ukazal, naj izstopi in sname registrski tablici, a ni ubogal, pač pa je speljal proti policistu. Ta je odskočil, a ga je vseeno zadel v koleno. Potem je zapeljal vzvratno in ga zadel še v predel pasu ter zapeljal prek prstov in narta, da ga je odbilo. Čeprav sta ga druga policista skušala zaparkirati, je pobegnil. Leta 2019 je bil obsojen na pogojno kazen leto in tri mesece zapora z dveletno preizkusno dobo. Poldrugo leto »pravega« zapora pa je dobil, ker je leta 2014 občinskemu redarju iz rok izbil fotoaparat. Poskušal je namreč fotografirati odstranjevanje betonskih kock, ki jih je Ferjan postavil blizu hiše. Poleg tega se je neprimerno obnašal do sokrajanke (pošiljal pisma, puščal sporočila, jo otipaval in hotel poljubiti), da je morala zamenjati telefonsko številko in se preseliti. Z Doba so ga izpustili predlani. 

Za turizem in proti korupciji

Po porazu na državnozborskih volitvah 2018 so neparlamentarne stranke Sloga, Davkoplačevalci se ne damo in Ferjan na vrhovnem sodišču zahtevali razveljavitev volitev, češ da pred volitvami in v volilni kampanji ne morejo nastopati pod enakimi pogoji kot parlamentarne stranke. Istega leta so Ferjan, Vili Kovačič, Jožef Rajh in Janko Veber ustanovili odbor za demokracijo enakih možnosti, ki se je zavzemal za spremembo te zakonodaje. Ferjan je zastopnik idrijskega Združenja Rožica – za turizem in proti korupciji.

Priporočamo