V Malem Lošinju se je okoli pol štirih popoldan pripetila huda nesreča. Na trajektnem pomolu se je namreč zrušila deset ton težka zapornica trajekta in vkleščila štiri mornarje Jadrolinije. Trije so umrli na kraju nesreče, strojnik in dva krmarja, hudo poškodovanega prvega častnika krova pa so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico.  

Slišali krike

»Na intervencijo nas niso niti klicali, saj smo že sami slišali vpitje,« je za portal Danas.hr povedal poveljnik gasilske brigade Danijel Crnović. Nesreča se je pripetila ne nekaj sto metrov stran. Takoj so priskočili na pomoč, enega od poškodovanih so izvlekli iz vode. Bil je živ, poškodovana je imel kolk in ramo.

Po navedbah prič je bil prizor strašen. »Živimo v hiši čez cesto. Slišali smo glasen pok, udarec, vse se je zatreslo,« so za portal 24sata prve sekunde po nesreči opisali bližnji stanovalci.

Posadka trajekta Lastovo je v hudem šoku, izgubili so namreč tri sodelavce. Nesreča se je zgodila potem, ko so se že izkrcali avtomobili, rampo pa so dvignili nazaj, da se ljudje in avtomobili, ki so tam čakali, ne bi začeli vkrcavati. Nazaj v Zadar naj bi namreč krenili šele okoli štirih. V tistem trenutku se je nesrečna četverica znašla pod zapornico, ki je popustila in jih pokopala pod seboj. Zakaj, bo pokazala preiskava.

Del flote od 1978

»Ušiv, stari trajekt. Naj že kupijo nove, pa se to ne bo dogajalo,« je na kraju nesreče s solzami v očeh in povsem pretresen komentiral pomorščak, ki je poznal dva pokojna.

Trajekt Lastovo je kvalificiran kot potniška ladja. Dolg je 72,7 metra in širok 13,7 metra. Zgrajen je bil leta 1969 na Japonskem za japonskega naročnika, kjer je plul pod imenom Ishizuchi. Leta 1978 je ladja postala del flote Jadrolinije. Najpogosteje pluje na linijah okoli Splita.

Trajekt Lastovo vozi na liniji Zadar - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj in bi moral ob 16. uri izpluti proti Zadru. Jadrolinija je potnike obvestila, da je bil odhod trajekta iz Malega Lošinja odpovedan in da bodo vzpostavili povezavo iz pristanišča Premuda.

 

Priporočamo