Bilo je 17. septembra lani, ko so na mirno, deževno petkovo popoldne na terasi Kofi plac v BTC odjeknili streli. Krogle so letele v vse smeri, gosti in zaposleni so se v paniki razbežali. Na tleh sta hudo ranjena v noge obležala oče Hajro in sin Valentino Beganović, kri je tekla tudi iz glave drugega sina Renata. Smrtnih žrtev na srečo ni bilo, a po malo temačnejšem scenariju bi se lahko kaj hitro zgodila tragedija. Osumljena 29-letni Roki in 39-letni Mirsad Bajrić sta s kraja zbežala, prijeli so ju pet dni pozneje. Od takrat sta v priporu. Pred nekaj tedni sta krivdo priznala. Roki je v stegno ustrelil Valentina, s kopitom pištole po glavi dvakrat udaril Renata, s tremi streli pa ogrozil varnost gostov in zaposlenih. Mirsad je v koleno ustrelil Hajra, med tekom po cesti pa streljal še na Valentina in tako tudi on povzročil splošno nevarnost za vse prisotne. Predsednik senata, sodnik Bernard Tajnšek je že takrat sprejel njuno priznanje, saj da tudi dokazi – med njimi posnetek usodnega streljanja – potrjujejo očitke tožilstva. Sledil je predlogu tožilstva ter dvojici včeraj izrekel enotno kazen po dve leti in osem mesecev zapora.

Šel bi v koprski zapor

»Res mi je žal, da je prišlo do tega. Nikoli več ne bom storil česa podobnega,« se je pokesal Roki, Mirsad pa je njegove besede skorajda ponovil. »Kazen je primerna in pravična,« je bil jasen sodnik Tajnšek, kot olajševalni okoliščini pa navedel prav njuno priznanje in iskreno obžalovanje. Po drugi strani je izpostavil, da sta brata na srečanje s trojico Beganovićevih prišla oborožena s pištolama, da torej ni šlo za naključni strel, temveč premišljeno dejanje. Kazen je primerna tudi zaradi povzročitve hujših poškodb in streljanja naokrog, saj je skoraj čudež, da nista nikogar ubila. V kazen se bratoma všteje čas pripora, torej vsakemu več kot leto dni, prosila sta še za predčasno prestajanje kazni. Tja ju bodo lahko premestili šele po pravnomočnosti sodbe, nanjo pa bosta morala počakati v priporu. »Ponovitvena nevarnost je zaradi trajajočega spora z družino Beganović še vedno visoka,« je odločitev utemeljil sodnik Tajnšek. Roki Bajrić je sodišče prosil, da bi kazen prestal v koprskem zaporu, saj se je na območje preselila njegova ožja družina, pa tudi zaradi groženj. »Od sopripornika sem izvedel, da naj bi Beganovići ponudili nagrado tistemu, ki bi me poškodoval. V zaporih v Ljubljani, na Dobu in v Novem mestu je veliko ljudi, povezanih z njimi, ki bi mi lahko škodovali,« je pojasnil sodniku, a o izbiri kraja za prestajanje kazni ne more presojati ne sodišče, prav tako si ga ne more izbrati obsojeni sam. Zavod je tisti, ki odloči na osnovi varnostne ocene.

Valentino čaka na sojenje

V streljanju ranjeni Valentino Beganović v nasprotju z bratoma Bajrić prejšnji teden krivde ni priznal. Čeprav je bil poškodovan, je 28-letniku vseeno uspelo dvakrat ustreliti proti Mirsadu, zaradi česar mu tožilstvo očita povzročitev splošne nevarnosti. Kdaj se bo sodni postopek zoper njega začel, ni znano. V ozadju streljanja je sicer spor med družinama, ki naj bi izviral iz neporavnanega dolga oziroma zapletene zgodbe o dedovanju hiše enega od članov družine Bajrić. Po nesoglasju s sorodniki naj bi ta za pomoč prosil Hajra. Zgodba se od te točke dalje razlikuje – Beganovićevi pravijo, da so skušali spor (na miren način) rešiti tistega usodnega petka, Bajrićevi pa, da jih je Hajro že dlje časa izsiljeval glede neobstoječega dolga. Ob omembi policije naj bi Rokiju celo zagrozil, da mu bo pobil otroke. V preiskavi sta brata dejala, da sta tistega petka pravzaprav le ščitila družino. 

Priporočamo