Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se morala danes o krivdi izreči prva dva obtožena za mafijski umor člana slovenske celice kavaškega klana Danijela Božića, vendar so na sodišču predobravnavna naroka preklicali. Na ljubljanskem sodišču so nam pojasnili, da je sodnica Klavdija Bercieri narok preklicala na predlog tožilstva. Na specializiranem državnem tožilstvu so se danes zavili v molk. 

Kot je po vložitvi obtožnice poročal Večer, je specializirano državno tožilstvo umora Danijela Božića in poskusa umora Žarka Tešanovića nazadnje obtožilo šest obdolžencev. Glavni organizator naj bi bil domnevni vodja slovenske celice kavaškega klana Klemen Kadivec, pri umoru in poskusu umora pa naj bi tako ali drugače sodelovali še Blaž Kadivec, Drejc Kovač in Hrvat Marco Skerbec. V Slovenijo naj bi tedaj prav za ta namen prišla tudi člana matične združbe Kavaški klan Bojan Stojanović in Savo Čošović. Iz Črne gore naj bi ju pripeljal Vladan Kljajević, ki se je prav tako znašel med obtoženimi, tožilstvo pa je obtožilo tudi ljubljanskega podjetnika Semirja Hajdarpašića, čigar podjetje naj bi likvidatorjem posodilo avtomobil za prevoz Božića, po umoru pa naj bi v podjetju spreminjali GPS-podatke v avtomobilu in na tak način poskušali zakriti sledi oziroma dokaze. Prav Kljajević in Hajdarpašić bi morala danes kot prva stopiti pred sodnico, v sredo pa bi sledila predobravnavna naroka za Blaža Kadivca in Drejca Kovača. Izmed vpletene osmerice naj bi se obtožbi za zdaj izognila le Čošović in Skerbec, ki sta za slovensko pravosodje nedosegljiva, sta pa še vedno med osumljenimi.

Pred petimi leti našli zakopano truplo

Pot do obtožnice je bila dolga. Obramba je med sodno preiskavo dosegla, da je sodišče zaradi bistvenih kršitev kazenskega postopka razveljavilo sklep o uvedbi sodne preiskave, vendar je tožilstvo pri njej vztrajalo, sodišče pa je preiskavo nazadnje ponovno uvedlo. Prav tako je zaradi ugrabitve (ne pa tudi umora in poskusa umora) Božića in Tešanovića že potekalo ločeno sojenje v Kopru, kjer je sodišče na prvi stopnji oprostilo Dragana Čikojevića, Klemna Kadivca in Bojana Stojanovića pa obsodilo na milejše kaznivo dejanje protipravnega odvzema prostosti.

Od Božićevega umora in poskusa umora Tešanovića je sicer minilo že skoraj pet let. V slovenski celici kavaškega klana je zavrelo konec oktobra 2019, ko je iz skladišča na Gorenjskem izginilo za poldrugi milijon evrov kokaina. Pri kraji naj bi sodelovali Božić, Tešanović, David Šolaja in Igor Mančić. Šolajo so še istega leta umorili v Španiji, Mančića lanskega januarja v Ljubljani, Božića pa so sredi novembra 2019 ugrabili v Ankaranu in umorili na Gorenjskem. Truplo so policisti našli zakopano v okolici Okroglega v začetku decembra istega leta. Enaka usoda naj bi istega dne čakala tudi Tešanovića, ki sta ga Klemen Kadivec in Stojanović že tlačila v avtomobil, vendar jima je načrte pokvarila policija, ki so jo poklicali naključni mimoidoči.

Priporočamo