S pregledom fotografij in posnetkov, ki so jih policisti naredili na kraju kaznivega dejanja, se je nadaljevalo sojenje 41-letnemu Darku Leskovarju. Drugega novembra lani je na ljubljanski Rakovi Jelši z nožem z 20-centimetrskim rezilom ranil 89-letno nepokretno babico Jožefo N. Ležala je v postelji v prvem nadstropju hiše, v kateri je spodaj bivala njena hči, Leskovarjeva mama. Nato je pobegnil, izsledili so ga šele zjutraj. V usodnih trenutkih ni vedel, kaj dela zaradi paranoidne shizofrenije in odvisnosti od kokaina ter alkohola.

Babici je utrpela rano na vratu, ki je segala vse do globokih mišic, dve rani na očesih in zlom lobanjske baze. Preživela je samo zaradi hitre zdravniške pomoči. Na posnetkih fotografijah je senat pod vodstvom Irene Škulj Gradišar videl okrvavljeno posteljnino (sploh blazino), krvave sledi obuval po tleh, rdečo sled na kljuki vrat. Leskovar je z ekrana, na katerem so se vrstile fotografije, večkrat umaknil pogled. Še posebej ob posnetkih babičine sobe in krvi, med drugim okrvavljene babičine majice, ki so jo razrezali med nudenjem prve pomoči. Kriminalisti so dokumentirali tudi nož, ki so ga po prijetju v Trnovem našli na travnati brežini ob Gradaščici.

Darko Leskovar: Zelo me je bilo strah, bil sem paranoičen, čutil sem, da je satan v hiši. Zato sem šel gor k babici. Ko sem prišel tja, sem videl grozno prikazen, babica je bila kot živa smrt.

V iskanju napadalca

Senat si je ogledal tudi posnetek telesne osebne kamere, s katero je bil opremljen eden od policistov, ki so po klicu na pomoč prihiteli v Rakovo Jelšo. Najprej vožnjo proti hiši, ki je bila že obdana s številni policijski avtomobili z vklopljenimi modrimi utripajočimi lučmi. Policijski trak, s katerim so zavarovali kraj dogajanja, je bil že razpet. Gospoda, ki je stal pred hišo, so spraševali po opisu storilca. »Bil naj bi Leskovar Darko... Visok okoli 190 centimetrov, okoli sto kilogramov, star 39, 40, plešast, no, postrižen na ježa. Menda ima sivo trenirko z nekim napisom zadaj, lahko kitajskim... Pravijo, da ima rdečo majico s črtami,« je policist vse dobljene podatke predajal naprej prek radijske zveze. »Sigurno ni več v hiši? Kaj naj bi zbežal? V smeri Barjanske? Možno je, da ima nož s sabo, ker v hiši ga ni... Ne, ni se odpeljal z avtom, ker je parkiran tu na dvorišču,« je nadaljeval. Reševalno vozilo je bilo že na dvorišču, babici so še pomagali v hiši, zložljiv reševalni voziček je čakal pred hišo. Leskovar je posnetek z zatožne klopi spremljal sklonjene glave, le nekajkrat je pogledal na ekran.

Satan v hiši

Sojenje je sicer v precejšnji meri tajno, izključitev javnosti je predlagala obramba zaradi varstva osebnega ali družinskega življenja obtoženca ali oškodovanke. Ta je medtem že (konec aprila) umrla. Tudi na zadnji obravnavi so za zaprtimi vrati prebrali neko psihiatrično poročilo, v zvezi s katerim naj bi 22. avgusta dodatno zaslišali psihiatrično izvedenko dr. Vesno Švab. Tožilstvo je predlagalo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v bolnišnici, po neuradnih podatkih pa naj bi izvedenka predlagala zdravljenje s prostosti.

Leskovar je v zagovoru povedal, da je v preteklosti užival droge, a je šel nato na zdravljenje in je bil kake pol leta pred napadom »čist«. Nato pa je v svoji jakni našel nekaj kokaina. En gram je vzel dan pred napadom, drugega pa štiri ali pet ur pred njim. Popoldne je tudi popil tri steklenice piva. Tablete (ni povedal, kakšnih) pa je nehal jemati, ker je mislil, da jih ne rabi več. Po njegovih besedah ga je takrat že dva dni preganjal satan: »Zelo me je bilo strah, bil sem paranoičen, čutil sem, da je satan v hiši. Zato sem šel gor k babici. Ko sem prišel tja, sem videl grozno prikazen, babica je bila kot živa smrt.« 

Priporočamo