Enaindvajsetletna Srečko in Saša ter dve leti starejši pajdaš Dalibor so se nad 74-letnim upokojencem Stanimirjem B. znašali, vse odkar so januarja letos pristali skupaj v celici številka 14 beograjskega zapora v Padinski Skeli. Ko mu je zmanjkalo denarja za hrano, kavo in cigarete iz zaporniške trgovine, s katerimi si je kupoval mir pred njimi, se je začela grozljiva fizična, psihična in spolna zloraba, ki se je 4. februarja končala z upokojenčevo smrtjo. Višje tožilstvo v Beogradu je zoper mladeniče vložilo obtožnico zaradi umora v sostorilstvu. Zaradi nasilne smrti upokojenca pa se bo moralo zagovarjati tudi pet zaposlenih v zaporu. Ti naj bi za zlorabo vedeli, a je niso preprečili, temveč so jo ignorirali.

Komaj dobro polnoletni mladeniči so Stanimirja več dni zverinsko pretepali, brcali in tepli po glavi. Eden ga je spolno zlorabil z ročajem metle, drugi ga je silil k pitju urina, polivali so ga z mrzlo vodo. Štiriinsedemdesetletnik ni upal črhniti niti besede, saj so mu grozili s smrtjo, če bi jih izdal. Da ne bi paznikom potožil o trpinčenju in poniževanju, so ga vlekli tudi za jezik. Zaradi več dni trajajoče zlorabe Stanimir ni mogel več ne hoditi ne govoriti, zato je bil tako 1. kot 3. februarja na zdravniškem pregledu. Nasilnih sojetnikov tudi takrat ni »zatožil«. Dan kasneje se mu je stanje tako zelo poslabšalo, da so ga premestili v drugo sobo, kjer je zaradi poškodb, izgube veliko krvi in težav z dihanjem pozno zvečer izdihnil. Obdukcija je pokazala, da je umrl zaradi notranjih poškodb in krvavitev. Zlomljenih naj bi imel več reber, usodne zanj pa naj bi bile notranje poškodbe, ki so nastale zaradi sodomije z metlo. Trojica se je prvotno za zapahi znašla zaradi prekrškov, med zaslišanjem pa naj bi krivdo valili drug na drugega.

Zaposleni pogledali stran

Beograjsko tožilstvo je obtožnico spisalo tudi proti petim zaposlenim v zaporu – zdravnici in štirim paznikom, v kateri jim očitajo nevestno delo in malomarnost. Stanimir je zaradi hudih poškodb zaporniško bolnišnico obiskal vsaj dvakrat, a njegove modrice, praske in rane zdravnice niso toliko zanimale, da bi jih pravilno zabeležila. Prav tako o njih ni obvestila nadrejenih ali ni zahtevala dodatnega pregleda. Res pa je, da naj, vsaj uradno, ne bi vedela, kako so nastale. Po pisanju srbskih medijev se ji je maltretirani Stanimir zlagal o njihovem izvoru. Natvezil ji je, da je pač neroden, da je večkrat padel in se malo potolkel. En razlog je bil strah pred morebitnimi povračilnimi ukrepi mladih nasilnežev, drugi pa, da zaposlenim v zaporu pač ni več zaupal, ker so ga dotlej pustili na cedilu. Tudi pazniki naj bi vedeli, kaj se dogaja v celici številka 14, a so se raje obrnili stran. Brutalno mučenje upokojenca naj bi prijavili vsaj dve osebi, a so mu pazniki na pomoč priskočili šele, ko je bilo prepozno.

Stanimir B. se je v zaporu znašel zaradi petarde, ki jo je na silvestrovo leta 2019 vrgel z balkona. Zaradi kršenja javnega reda in miru so ga kaznovali s 30.000 dinarji (256 evri) globe, a ker je bila zanj to prevelika vsota, mu je sodišče prisodilo 30 dni zapora.

Priporočamo