Ljubljana. Kljub pričakovanjem sodnik Ciril Keršmanc še ni izrekel kazni Ani Mariji Stopar, Krunoslavu Filipčiču in Igorju Pintariču, ki so priznali, da so bili del hudodelske združbe, ki je pod vodstvom novomeškega podjetnika Tomaža Stoparja pri prevozu in preprodaji luksuznih vozil utajila več kot 1,2 milijona evrov davkov. Zapletlo se je, ker je obramba soobtoženega Roka Furlana, ki je krivdo zanikal, predlagala izločitev dokazov iz sodnega spisa, posledično pa tudi izločitev sodnika Keršmanca.

Pisali smo že, da naj bi šlo za slovensko-hrvaško združbo, ki je od leta 2016 do 2019 v Slovenijo in nato na Hrvaško (kjer so jih prodajali končnim lastnikom ali avtohišam) uvažala drage avte, pri čemer naj bi se izognila plačilu davka na dodano vrednost in davka na motorna vozila. Zagrešili naj bi najmanj 115 utaj. Na različne načine, tudi s ponarejanjem dokumentov, v katerih so kot prodajalce vozil iz Nemčije navajali imena, ki so jih našli v tamkajšnjih osmrtnicah. Prek različnih podjetij, tudi slamnatih, naj bi uvoz tekel iz Nemčije, nekaj tudi Avstrije. Lastniki in direktorji slamnatih podjetij so bili ljudje s socialnega dna, v njihovem imenu pa naj bi jih upravljali obtoženi. Glavni naj bi bil Stopar, zelo pomembno vlogo naj bi imel tudi Furlan kot lastnik podjetja v Nemčiji.

Obramba bi izločila praktično vse dokaze

Stopar se o krivdi še ni izrekel – sodnega vabila mu za narok, ki je bil pred dnevi, niso mogli vročiti, a ga pričakujejo spet 22. decembra, za ta datum pa je vabilo sprejel. Takrat bodo o krivdi vprašali tudi Matijo Iskro in Majo Brlec. Mateja Poročnik krivde ni priznala. Furlanov zagovornik pa je, kot rečeno, predlagal izločitev praktično vseh dokazov. Po njegovih besedah so bile odredbe za hišne preiskave neustrezno obrazložene, na njih pridobljeni dokazi pa zato nezakoniti in protiustavni.

Zaradi tega predloga je obramba Filipčiča in Pintariča zdaj predlagala, da kljub priznanju krivde z izrekom kazni počakajo, dokler ne bo odločeno o predlogu za izločitev dokazov. Obramba Stoparjeve pa na to ne bi čakala. Ker si niso bili enotni in ker se o krivdi še niso izrekli vsi, se je sodnik odločil, da bo za vse tri narok za izrek kazenske sankcije preložil na januar. Stoparjeva in Filipčič sta sicer s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde. Ona za dve leti zapora, ki se bo nadomestil z družbeno koristnim delom. On pa za dve leti in pet mesecev zapora, ki se bo izvedel v obliki tako imenovanega vikend zapora. Stoparjeva bo morala plačati 5800 evrov denarne kazni, Filipčič pa 4800. Pintarič je krivdo priznal neposredno na naroku. Tožilstvo je predlagalo sedem mesecev zapora, ki bi ga lahko nadomestili z delom v splošno korist.

Priporočamo