V začetku februarja je po intenzivni preiskavi, ki se je začela že leta 2020, policija izvedla zaključno akcijo zoper združbo, osumljeno preprodaje velikih količin droge. V hišnih preiskavah so zasegli različne vrste mamil, pištolo in naboje, skoraj 50.000 evrov gotovine in elektronske naprave. V okviru celotne preiskave pa skupno šest kilogramov in pol kokaina, šest kilogramov amfetamina in nekaj gramov MDMA, odkrili pa tudi tri prirejene prostore za gojenje konoplje, v katerih so zasegli 126 sadik, deset kilogramov konoplje in večjo količino nedovoljenih snovi v športu. Prostost so odvzeli več osumljencem, med katerimi je najbolj odmevalo ime že večkrat obsojenega Kristijana Kamenika, ki je bil dolga leta v kazenskem postopku tudi zaradi štirikratnega umora v Tekačevem leta 1997. Ravno lani so ga teh obtožb oprostili. Zdaj ga torej čaka nov kazenski postopek. Tožilstvo je pred dnevi po pisanju Večera na sodišče zoper njega in še 17 oseb vložilo 330 strani dolgo še nepravnomočno obtožnico. V priporu je šest obtoženih.

Začelo se je z Oblakom

Policija je ob koncu preiskave sporočila, da se je preiskava začela z informacijo, da naj bi 43 in 48 let stara moška iz okolice Ptuja ukvarjala s prodajo drog. Po pisanju Večera naj bi šlo za Bojana Vajdo in Boštjana Pavea, podatek pa naj bi sporočil anonimnež, ki so mu preiskovalci nadeli vzdevek Oblak. Eden od njiju je bil ravno tisto leto v tujini obsojen zaradi posedovanja večje količine kokaina. Prikriti preiskovalni ukrepi so nato preiskovalce pripeljali do ljudi, od katerih sta drogo nabavljala. Najprej naj bi bil to 50-letni državljan Albanije z začasnim prebivališčem v Italiji in Avstriji, nato 39-letni Mariborčan in še pozneje več oseb z območja Ljubljane. Tudi 51-letnik iz okolice Slovenske Bistrice, je na februarski tiskovni konferenci izjavil Stanko Vidovič iz PU Maribor. Javnosti je bilo takrat že znano, da gre za Kristijana Kamenika, ki so ga 1. februarja v Žabjeku pri Slovenski Bistrici prijeli z dobrim kilogramom kokaina. Prav tako naj bi bili v prevzem in dostavo droge vpleteni tudi ženski, stari 29 in 42 let. Ena od njih naj bi bila po pisanju medijev učiteljica matematike na osnovni šoli v Logatcu, ki so jo aretirali kar na delovnem mestu. Združba je drogo dostavljala preprodajalcem na Štajerskem Gorenjskem, Pomurju, Notranjskem in Primorskem.

Kamenika lovili po gozdu

Vsi člani združbe, od dobaviteljev pa vse do kurirjev, so imeli dobro organizirane vloge z jasno določenimi nalogami. Za medsebojno komuniciranje so uporabljali tudi kriptirana komunikacijska sredstva in pokazali izredno iznajdljivost in previdnost, je februarja razložil Damjan Apollonio z generalne policijske uprave. V hudodelski združbi so uspeli identificirati 22 oseb, starih od 29 do 51 let. V treh letih naj bi zagrešili najmanj 44 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu. Če bi zaseženo drogo prodali na trgu, bi zaslužili okoli 650.000 evrov.

Vsi člani združbe, od dobaviteljev pa vse do kurirjev, so imeli dobro organizirane vloge z jasno določenimi nalogami. Za medsebojno komuniciranje so uporabljali tudi kriptirana komunikacijska sredstva.

Enainpetdesetletni Kamenik je pred policisti bežal in specialna enota policije ga je morala loviti po gozdu v okolici njegovega doma, da ga je prijela. V povezavi z drogo smo o njem prvič poročali že leta 2004, ko je v Beograd pretihotapil nekaj več kot pol kilograma heroina. V Srbiji je bil najprej obsojen na sedem let zapora, a je bila ta odločitev razveljavljena. Končna sodba je znašala leto in devet mesecev. Leta 2008 je bil zaradi droge na Hrvaškem obsojen na osem let zapora in dosmrten izgon iz države (o njem so govorili kot o kvarnerskem narkokralju), leta 2016 pa v Italiji zaradi nakupa skoraj 50 kilogramov kokaina tudi na osem let. Leta 2021 so ga Italijani pogojno izpustili na prostost. 

Priporočamo