»Tisto o masakru sem napisal, ker sem se počutil nemočno, a nisem mislil resno. Razmišljal sem samo, da vsi vidijo ta članek,« se je včeraj na sodišču zagovarjal razvpiti primorski spletni vplivnež s platforme tiktok Irenej Bizjak, ki je svoje prispevke objavljal tudi pod vzdevkom Vegan. Osemindvajsetletnik se zagovarja zaradi domnevne grožnje uredništvu Slovenskih novic. Ko so konec septembra lani o njem objavili članek Na tiktoku deklice nagovarja k seksu,češ da ga policija preiskuje zaradi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, je na svojem tiktok profilu objavil: »Če takoj ne izbrišete teh laži o meni se zna zgoditi, da bo na vašem uredništvu kmalu masaker«. V obtožnem predlogu piše, da sta bila urednik Bojan Budja in novinarka Gordana Stojiljković močno prestrašena, saj sta bila prepričana, da lahko grožnje uresniči, ker je bil že obravnavan zaradi kaznivih dejanj. Zato so na sedežu Slovenskih novic in Dela poostrili fizično varovanje in odredili delo od doma.

Bizjak se je zagovarjal, da so Novice pred objavo članka z njim vzpostavile kontakt, da je odgovoril na njihova vprašanja, a objavljeni članek mu ni bil všeč. Nanj so ga opozorili na instagramu. Takoj je na uredništvo poslal več elektronskih sporočil. Najprej da jih je prijazno prosil, naj odstranijo članek, ker mu je šlo na živce, da se o njem piše. Ker tega niso storili, jih je hotel prisiliti. Včeraj je na vprašanje, ali razume besedo masaker, odgovoril: »Ne vem, samo napisal sem, kar sem slišal... da je to nekaj grožnja.« »Bi se zbali, če bi nekdo napisal, da bo pri vas doma naredil masaker?« je bilo naslednje vprašanje, na katerega je tiho odgovoril »da«. Tudi sicer je deloval precej počasno, zmedeno, zagovornik Bruno Krivec ga je vprašal, kaj je in da se mu zdi »anestetičen«. A je obtoženi rekel, da ni nič narobe.

Grozil tudi z mafijo

V zagovoru je tudi dejal, da so po objavi v Novicah neznanci hodili k njemu domov in mu povzročali nevšečnosti. »Predrli so mi gume na avtu,« je izjavil Predrte pnevmatike je omenjal tudi že predobravnavnem naroku, prav tako neznance, ki so se sredi noči vozili okoli njegove hiše in tako kričali, da so zbudili vse sosede. Dejal je, da je klical policijo, a na poizvedovanje sodnice Ane Šuc Dečman je včeraj s PP Ajdovščina prišel odgovor, da v evidencah ni njegovih klicev ali prijav.

V zvezi s preiskavo, o katero so pisale Novice, se Bizjak zdaj zagovarja na novogoriškem sodišču. Spolno naj bi nadlegoval 14 mladoletnic, zaradi tega je tudi v priporu. Včeraj je dejal, da so Novice poročale tudi o tem sodnem postopku, a se ni odzval – ni jim pošiljal sporočil, ne klical uredništva. A se je izkazalo, da to ni res. V sodnem spisu je namreč njegovo pismo, ki so ga Novice dobile februarja letos. Sodnica ga včeraj ni prebrala, navedla je le dva izseka, čaš da mu morajo plačati varščino in nekaj o »ledvici in plastičnem nožu«. »Ja, ja, se spomnim, to sem jim poslal, ker sem se znašel v priporu in sem hotel ven,« je pripomnil.

Emil Zakonjšek pa ga je vprašal o njegovem klicu (oktobra lani) v njegovo odvetniško pisarno, ki zastopa Delo d.o.o. Takrat je zahteval, naj umaknejo članek s spleta, sicer bo k njim poslal mafijo. Tega se je Bizjak bolj megleno spominjal. Mu je pa Zakonjšek zastavil še eno vprašanje v zvezi s člankom v Novicah. V njem je bilo namreč med drugim napisano, kaj vse objavlja na tiktoku. Samo ena od izjav: da s posilstvom 13-letnice ni nič narobe. Bizjak se je najprej zmedel in rekel, da tega ni napisal, potem pa pridal, da je »na profilu delal izzive, a to ni bilo resnično«. Na vprašanje, ali to počnejo tudi drugi tiktokerji, z odgovoril z ne. 

Priporočamo