Razvpitega primorskega spletnega vplivneža s platforme tiktok Ireneja Bizjaka, ki je svoje prispevke objavljal tudi pod vzdevkom Vegan in mu na novogoriškem sodišču sodijo zaradi spletnega spolnega nadlegovanja mladoletnikov oziroma otrok, so danes pripeljali še pred ljubljansko okrajno sodnico Ano Šuc Dečman. Tokrat je 28-letnik obtožen grožnje uredništvu Slovenskih novic. Po tem, ko so konec septembra lani o njem objavili članek »Deklicam ponuja sex na TikToku«, v katerem so zapisali, da ga policija preiskuje zaradi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, je namreč na svojem tiktok profilu objavil: »Če takoj ne izbrišete teh laži o meni se zna zgoditi, da bo na vašem uredništvu kmalu masaker«. V obtožnem predlogu piše, da sta bila zaradi grožnje urednik Bojan Budja in novinarka Gordana Stojiljković močno prestrašena, bala sta se za svoje življenje, saj sta bila prepričana, da lahko grožnje uresniči. Zaradi tega so takrat na sedežu Dela in Slovenskih novic poostrili fizično varovanje in odredili delo od doma.

Pravosodni policisti so Bizjaka privedli na sodišče z vklenjenimi tako rokami kot nogami. Ni čudno, saj je sredi januarja iz novogoriškega zapora pobegnil. Zgodilo se je, ko so ga spremljali iz upravnega dela oddelka, kjer so ga preko videokonferenčne povezave na podlagi uredbe sodišča zasliševali, nazaj na zaprti del oddelka. Na srečo so ga že naslednji dan ujeli na severnem Primorskem in vrnili nazaj za rešetke.

»Ljudje so me nadlegovali«

Bizjak krivde danesni priznal. »Nič ne drži, ni bilo groženj,« je zatrdil in dodal, da bo predložil članke iz Slovenskih novic, ki so bili povod za njegovo ravnanje. Shranjene jih ima na telefonu, ki ga ima zdaj njegova mama. Povedal je tudi, da so ga po objavi članka ljudje nadlegovali. »Predrli so mi gume na avtu. Iz Kopra so prišli opolnoči in se vozili okoli hiše in vpili, vse sosede so zbudili. Potem jih je en sosed poslal domov,« je dejal. Zato je nato klical na policijsko postajo v Ajdovščini in prosil, naj se članek izbriše, je še razložil.

Mimogrede, nekaj pozneje je klical še v pisarno Odvetniške pisarne Zakonjšek v Ljubljani, ki zastopa Delo d.o.o. Povedal je, naj umaknejo članek s spleta, sicer bo k njim poslal mafijo. Ter da v odvetniški družbi z mafijo in njim nočejo imeti opravka ter da se ne zavedajo, kdo je on. Poslal jim je tudi elektronsko sporočilo, kjer jim je predlagal izbris članka, sicer bo zadevo predal mafiji in se bodo menili z njo. Tudi v odvetniški pisarni so Bizjaka zaradi groženj prijavili policiji, vendar so kasneje od pregona odstopili.

Spolno nadlegoval 14 mladoletnic

Bizjak bo zagovor lahko javno podal na naslednji obravnavi 10. oktobra. Sojenje v Novi Gorici pa je zaradi zaščite žrtev tajno. Mladoletnih oškodovank naj bi bilo 14, v času Bizjakovega spletnega spolnega nadlegovanja naj bi najmlajša štela zgolj deset let. Otroke je domnevno spodbujal, da si fotografirajo intimne dele telesa ali celo posnamejo med samozadovoljevanjem in mu pošljejo fotografije, vsaj z eno oškodovanko naj bi se dogovarjal za spolni odnos, poleg tega naj bi otrokom tudi sam pošiljal svoje intimne fotografije.

Žrtvam naj bi tudi grozil in nekatere celo pozival k samopoškodovanju. Ima tudi en odprt postopek na kranjskem sodišču. Obtožen je poskusa izsiljevanja, na predobravnavnem naroku, ki je bil junija, pa očitka ni priznal. Predlani naj bi prek sms sporočil in posnetkov na tiktoku od oškodovanke najprej zahteval 400 evrov, v nasprotnem primeru da bo napadel njenega očeta, kasneje pa znesek zvišal kar na tisočaka. A mu denarja ni izročila, pač pa šla na policijo. 

Priporočamo