Višje tožilstvo v Zaječarju je zoper Dejana Dragijevića in Srđana Jankovića vložilo obtožnico zaradi umora otroka - še ne dve leti stare Danke Ilić iz Bora, zaradi česar jima grozi dosmrtna kazen. Tretjeobtoženi je Dejanov oče Radoslav Dragijević, očitajo mu, da kaznivega dejanja ni naznanil, in pomoč storilcu po kaznivem dejanju. »Verjamem, da sta policija in tožilstvo opravila svoje delo in da obtožnice nista vložila brez dokazov. Karkoli se je zgodilo, pa četudi tisto najhujše, želim si le, da bi vedela, kje je moj otrok. Da vem, kje mu lahko prižgem svečo,« je za srbski Blic izjavila Dankina mama Ivana.

Šest mesecev pekla

Po njenih besedah je šla družina zadnjih šest mesecev skozi pekel. Poleg izgube otroka, dejstva, da ne vedo, kakšna je bila njegova usoda, jo skrbi še za lastno varnost in varnost svojih drugih dveh otrok. Deležna je obrekovanja, napadov, namigov, da je sama nekaj storila hčerkici. Nekatere primere je prijavila tudi policiji. »Skrbi me za varnost, kajti vsi vedo, kje živimo,« je povedala.

Danka je 26. marca letos izginila z dvorišča družinske počitniške hiše v Banjskem polju pri Boru na vzhodu Srbije, kjer se je igrala z mamo in bratcem. Sledila je obsežna iskalna akcija, a otroka niso našli. So pa 4. aprila aretirali zaposlena na lokalnem komunalnem podjetju Dejana Dragijevića in Srđana Jankovića. Dragijević naj bi na prvem zaslišanju na tožilstvu priznal, da je bil v službenem avtu fiat panda, ki ga je vozil Janković, in da je z njim zadel deklico, ki je bila sama na cesti. Dragijević naj bi dejal, da jo je potem položil v avto in zadavil. Truplo naj bi odpeljala na deponijo; dva dni pozneje naj bi ga nato premestil s pomočjo očeta Radoslava in brata Daliborja. Kam, ni razkril.

Brez DNK sledi

Janković se je najprej branil z molkom, nato pa odločno zanikal vpletenost v dekličino izginotje. Tudi Dragijević je kasneje priznanje umaknil in zanikal, da bi deklico kadarkoli srečal. Bioloških sledi deklice v avtu, v katerem naj bi umrla, kljub natančni analizi več sto vzorcev niso našli. Prav tako ne na številnih predmetih, ki so jih zasegli v Dragijevićevi in Jankovićevi hiši, za katere so sumili, da bi jih lahko uporabila pri kaznivem dejanju in nato skrivanju trupla. Zasegli so različna oblačila, nože, orodje in podobno, vendar niso našli DNK otrokovih sledi. Na sekiri so sicer našli sledi krvi, a se je izkazalo, da so od enega od obtoženih in njegovega sorodnika. Kri so našli tudi na hlačah enega od obtoženih, a je bila njegova, prav tako sled v službenem avtu.

Obtoženčevega brata naj bi policisti pretepli do smrti

Po pisanju Blica obtožnica temelji na pričah in posnetkih nadzornih kamer, ki so potrdili, da sta bila obtožena na kraju, kjer je deklica izginila. Enako dokazuje tudi GPS v službenem vozilu. Upoštevali naj bi tudi priznanje, ki je bilo pozneje umaknjeno, saj je bilo dano v prisotnosti zagovornikov in je torej po mnenju tožilstva verodostojno, navaja Blic.

Radoslava Dragijevića, ki naj bi sinu Dejanu pomagal pri prenosu Dankinega trupla, so 29. maja izpustili iz pripora. Vseskozi se je branil z molkom, po odhodu na prostost pa ni nič komentiral. Z njim so aretirali tudi sina Daliborja, ki pa je samo dan kasneje umrl v prostorih policijske postaje (policisti naj bi ga pretepli do smrti).

Po pisanju Blica naj bi pred smrtjo priznal, da je bratu pomagal pri prenosu trupla. Kmalu po njegovem pogrebu je umrla tudi mama bratov Dragijević, Radoslavova žena. V spremstvu policije sta se pogreba udeležila tudi Dejan in Radoslav. 

Priporočamo