»Zelo mi je žal, nisem ga hotel poškodovati,« je včeraj sodnico Dejano Fekonja prepričeval Alen Gredić, ki je 5. januarja zvečer na parkirišču pred trgovino Spar v Fužinah s pištolo trikrat ustrelil Dina M. Enkrat mu je prestrelil desno, dvakrat pa levo stegno. Tožilstvo trdi, da ga je nameraval ubiti in da je oškodovanec ostal živ le zato, ker krogle niso poškodovale vitalnih delov telesa ali velikih žil.

Gredić je zatrdil, da se je vse začelo v začetku lanskega avgusta na dopustu v črnogorski Budvi. Po naključju sta se oba znašla v diskoteki, vsak v svoji družbi, nista se poznala. Ko je šel obtoženi proti toaletam, sta se »zapela« z rameni in takrat ga je Dino M. brcnil v nogo in udaril v obraz, nakar ga je tudi sam udaril v obraz. Varnostnik ju je vrgel ven, a sta se nato stepla še na parkirišču. Dino naj bi bil tisti, ki je prvi napadel, končalo pa naj bi se, čeprav Dino trenira boks, z Gredićevo premočjo. Odpeljali so ju na policijsko postajo, kjer sta dala izjavi, nato pa so ju izpustili, rekoč, naj to uredita doma, v Sloveniji.

Alen Gredić, obtoženi: »Spraševal sem ga, zakaj me je v Budvi udaril, če se sploh ne poznava, on pa je grozil, da me bo razbil, ubil.«

 

 

»Oko za oko, zob za zob«

Obtoženi bi vse skupaj že pozabil, če se 8. decembra lani ne bi zgodil naslednji incident. Gredić, ki se preživlja kot taksist, je na Tobačno pripeljal stranke. Ko so avto zapustile, je zagledal tri fante s kapucami čez glavo, ki so tekli proti vozilu. Med njimi je prepoznal Dina, ki je s kovinsko palico razbil avtomobilsko steklo na voznikovi strani. »Pridi ven, da te zlomim!« je slišal kričati napadalca. Konec decembra pa naj bi bilo groženj deležno še obtoženčevo dekle.

Ko se je vračala s sprehoda s psom, jo je pred pred blokom pričakal moški s kapuco. Potisnil jo je ob zid, zvil roko in pritisnil pištolo ob trebuh rekoč, da jo bo ustrelil, če pisne. Naročil je, naj Alenu sporoči »oko za oko, zob za zob« in da če se njega »umakne, je za njim cela vojska«. Grozil ji je, da nima smisla iti na policijo, ker ima »tudi tam zveze«. Moškega ni poznala, ko je vse skupaj zaupala Alenu, pa jo je vprašal, ali gre za Dina, in ji pokazal njegovo fotografijo. Takoj ga je prepoznala. Dva dni kasneje je imela njena mama na avtu prerezane vse štiri pnevmatike, je še povedal Gredić. Vse to sta on oziroma dekle prijavila policiji. Ona sicer ne takoj, ker se je bala; na policijo je šla 5. januarja.

Solzivec zaradi migrantov

Ravno ta dan okoli 23. ure pa so se poti Gredića in Dina, oba trdita, da po naključju, prekrižale na ljubljanski obvoznici. Gredić je za seboj zagledal avto, in ko je ta pripeljal vzporedno, je zagledal Dina. Kazal mu je, naj se ustavi. Gredić je zapeljal z obvoznice in se ustavil pri Sparu. »Spraševal sem ga, zakaj me je v Budvi udaril, če se sploh ne poznava, on pa je grozil, da me bo razbil, ubil. Približal se mi je, z roko segel v žep in nekaj izvlekel. Nisem videl, kaj, bila je tema, mislil sem, da ima pištolo. V tistem me je zapeklo v očeh, poškropil me je s solzivcem, jaz pa sem ustrelil v tla. Takrat sem mislil, da sem zadet, in sem še dvakrat ustrelil proti tlom,« se je zagovarjal obtoženi. Dino je začel teči, na parkirišču pred lokalom Sombrero je dva v avtu prosil, da ga odpeljeta na urgenco.

Dino M. je na prostoru za priče potrdil, da je bil povod spor v Budvi. Po njegovih besedah tam niti pretepa ni bilo, le prerivanje in žaljivke. Zatrdil je, da od avgusta do 5. januarja Gredića sploh ni videl. Na vprašanja o domnevnem napadu na Tobačni pa ni hotel odgovarjati (v zvezi s tem je proti njemu vložen obtožni predlog). Da bi kdaj grozil Gredićevemu dekletu, pa je odločno zanikal. Tudi on je dejal, da se je 5. januarja hotel pomeniti le glede Budve, a sta hitro postala glasna in žaljiva. V strahu je iz žepa potegnil solzivec, ga uperil proti Grediću in pošprical, nekako sočasno pa zaslišal strele in tudi začutil, da je ustreljen. »Solzivec sem imel vedno v žepu zaradi situacije z migranti. Situacija je kaotična, vsakodnevno se dogajajo napadi, ropi,« je izjavil. Policija je med pregledom njegovega avta našla tudi pištolo. Pojasnil je, da jo je imel s seboj zaradi obreda ob pravoslavnem božiču, ki je bil naslednji dan. 

Priporočamo